gerix Opublikowano 10 Lutego 2015 #76 Opublikowano 10 Lutego 2015 Są spieki żużlowe, lepiej mi się spala ten ekomiał. Teraz sprawdziłem, jeszcze jak było na Wesołej i wychodzi że 40 % więcej trusta idzie.
zwanzig Opublikowano 10 Lutego 2015 #77 Opublikowano 10 Lutego 2015 - UUu to słaby ten TRUST.. jak JARET :), zobaczymy jeszcze jaka ilość popiołu.. ale pewnie sporo będzie - ale tak to pali się ładnie jak na razie? popiół luźny bez dużych spieków ? - jak będziesz miał chwile to zrób foty lub film z palnika i popiołu z szuflady I co jeszcze? Przechodzisz sam siebie. To już jest żałosne.
robertokot25 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor #78 Opublikowano 10 Lutego 2015 I co jeszcze? Przechodzisz sam siebie. To już jest żałosne. Tato nie denerwuj się i zjedz batonika :)
gerix Opublikowano 12 Lutego 2015 #80 Opublikowano 12 Lutego 2015 Witam mam już policzony popiół 9,7 kg czyli 9,7% :). Na worku napisane do 7%. Więc ktoś chyba miał bardzo bujną wyobraźnię nanosząc te napisy, od kaloryczności, poprzez wilgotność kończąc na ilości popiołu. Siarki nie sprawdzę niestety.
sambor Opublikowano 12 Lutego 2015 #81 Opublikowano 12 Lutego 2015 Koledzy , oznaczanie zawartości popiołu określają odpowiednie Normy Wasze teksty o popiole czyta się tak samo niestrawnie jak jak powieść Stefana Żeromskiego "Popioły" ;) Poniżej oznaczenie ilości popiołu w paliwach stałych: Oznaczenie popiołu wg PN-80/G-04512 Oznaczanie zawartości popiołu polega na całkowitym spaleniu i wyżarzeniu w piecu muflowym, ogrzanym do temperatury 1088 ± 10 K (815 ± 10°C), próbki analitycznej paliwao masie 1 g ± 0,1 rozdrobnionego do ziaren poniżej 0,2 mm. Rozróżnia się trzy metody oznaczania popiołu w paliwach stałych:• powolnego spopielania, stosowaną do wszystkich paliw stałych, a szczególnie do paliw nisko uwęglonych, jak biomasa, torf, węgiel brunatny i młody genetycznie węgielkamienny,• szybkiego spopielania stosowaną do węgla kamiennego i karbonizatów,• bardzo szybkiego spopielania, używaną do węgla kamiennego i karbonizatów.W metodzie powolnego spopielania, odważone naczynko z próbką, wstawia się do zimnego elektrycznego pieca muflowego i ogrzewa się go tak, aby po 30 minutach osiągnąćtemperaturę 773 K (500°C), a po następnych 30-50 minutach 1088 ± 10 K (815 ± 10°C).W tej temperaturze pozostawia się próbkę przez 90 minut. Następnie naczynko wyjmuje się z pieca, oziębia do temperatury otoczenia (eksykator) i waży na wadze analitycznej. Ilośćpopiołu w próbce analitycznej Aa oblicza się w procentach:A= (m3 - m1/ m2 - m1) x 100%gdzie: m1 - masa pustego naczynka w g,m2 - masa naczynka z próbką paliwa stałego w g,m3 - masa naczynka z pozostałością po spopieleniu próbki paliwa stałego w g.W metodzie szybkiego spopielania naczynko z próbką paliwa stałego umieszcza się na brzegu nagrzanego pieca i przez 10 minut przesuwa powoli i stopniowo do strefy właściwegożarzenia, w której pozostawia się próbkę przez 35 minut. W metodzie bardzo szybkiego spopielania - próbkę wprowadza się stopniowo do nagrzanego pieca muflowego (tak, jak w metodzie szybkiego spopielania), a następnie po zamknięciu drzwiczek pieca, wprowadza się do niego tlen. Spopielanie w tych warunkach trwa 10 minut. Jeżeli więc nie stosowaliście w/w metody wasze oceny tego tematu są fikcją! :) A sprzedawca może wam zarzucić kłamstwo i próbę oczernienia jego towaru. Pozdr.
gerix Opublikowano 12 Lutego 2015 #82 Opublikowano 12 Lutego 2015 :) wyszło tyle ile wyszło, nic nie poradzę. Sprawdzałem tak inne ekogroszki zazwyczaj wychodziło mniej popiołu niż napisane na worku.
sambor Opublikowano 12 Lutego 2015 #83 Opublikowano 12 Lutego 2015 :) wyszło tyle ile wyszło, nic nie poradzę. Sprawdzałem tak inne ekogroszki zazwyczaj wychodziło mniej popiołu niż napisane na worku. I wystarczyło to napisać , po co komentarze jak w poście wyżej Witam mam już policzony popiół 9,7 kg czyli 9,7% :). Na worku napisane do 7%. Więc ktoś chyba miał bardzo bujną wyobraźnię nanosząc te napisy, od kaloryczności, poprzez wilgotność kończąc na ilości popiołu. Siarki nie sprawdzę niestety. Innemu wyjdzie inaczej i co wtedy? pozdr.
sambor Opublikowano 12 Lutego 2015 #84 Opublikowano 12 Lutego 2015 Dla wszystkich "badaczy - spalaczy" mam propozycję zróbcie tabelkę z parametrami węgli spalonych - będzie czarno na białym widać co jak.
gerix Opublikowano 12 Lutego 2015 #85 Opublikowano 12 Lutego 2015 Napisałem bo roberto pytał, a z tabelką to niezły pomysł.
zwanzig Opublikowano 13 Lutego 2015 #86 Opublikowano 13 Lutego 2015 Sambor, czy podamy temperaturę w Celsjuszach, czy według skali Fahrenheita słońce będzie tak samo grzało w pałę, a mróz tak samo czerwienił uszy. Równie dobrze mógłbyś się przyczepić do "badających osiągi naszych pieców i węgla", czy jakoś tak podobnie to brzmi. To jak badają w laboratorium nie zmienia faktu, że my tu poruszamy się w kwestiach w pewien sposób umownych w celu uzyskania orientacyjnej informacji. Bez laboratorium mogę Ci powiedzieć, że od tygodnia, od kiedy przeszedłem z Chwałowic na Ziemowita, jestem załamany. Popiołu prawie dwukrotnie więcej. Jeżeli napiszę, że z Chwałowic uzyskiwałem w "moich warunkach" wagowo ok. 6% czystego popiołu, a z Ziemowita dwa razy tyle, to daje to komuś pewne orientacyjne wyobrażenie o zawartości popiołu w tych węglach i nie potrzeba do tego laboratorium. O to tu chodzi.
sambor Opublikowano 13 Lutego 2015 #87 Opublikowano 13 Lutego 2015 Ja kwestionowałem podejście kolegi , gdyż pisał o niezgodności składu na worku z tym co otrzymał. Gdyby napisał tak jak ty, nie byłoby tego postu, a tak wyszło jak wyszło. Jeszcze raz apeluję - Tabelka , wtedy wiadomo co i jak a nie przepychanki z tym co na worku jest podane. Wiadomo że osiągnięcia palaczy ( spalaczy) w warunkach domowych są ważniejsze od teorii zpisanej z worka. Pozdr.
robertokot25 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor #88 Opublikowano 13 Lutego 2015 gerix - dzięki za info
gerix Opublikowano 13 Lutego 2015 #89 Opublikowano 13 Lutego 2015 Ja kwestionowałem podejście kolegi , gdyż pisał o niezgodności składu na worku z tym co otrzymał. Gdyby napisał tak jak ty, nie byłoby tego postu, a tak wyszło jak wyszło. Jeszcze raz apeluję - Tabelka , wtedy wiadomo co i jak a nie przepychanki z tym co na worku jest podane. Wiadomo że osiągnięcia palaczy ( spalaczy) w warunkach domowych są ważniejsze od teorii zpisanej z worka. Pozdr. Sambor skoro mi schodzi 25% wiecej niż węgla 27MJ i 10 % więcej niż węgla, który ma na worku napisane 23 MJ, warunki pogodowe podobne, to niewiem jakie laboratorium by badało mój węgiel to 25-26 MJ ciężko by było osiągnąć. Orientujecie się może ile takie badanie podstawowych parametrów węgla kosztuje?
sambor Opublikowano 13 Lutego 2015 #90 Opublikowano 13 Lutego 2015 Jakbyś miał ciepłomierz to byś wiedziała ( widział) że " moc paliwa" jest zależna od warunków odbioru ciepła z kotła. Np ja mając powtarzalne paliwo - pellet i palnik o stałych nastawach widzę że raz z tego samego paliwa i ciągłej mocy palnika, mam 10kW mocy odebranej a innym razem 24kW , przy mocy nominalnej palnika 20kW. Dla użytkownika istotnym elementem jest to ile mocy jest w stanie odebrać, a nie ile się jej wytworzy na palniku ( spali paliwa).
gerix Opublikowano 13 Lutego 2015 #91 Opublikowano 13 Lutego 2015 Warunki odbioru ciepła z kotła były bardzo zbliżone, wręcz działają na korzyść testowanego. 2 lata już tak zerkam na te swoje wykresiki i takich anomalii jeszcze nie widziałem :)
zwanzig Opublikowano 13 Lutego 2015 #92 Opublikowano 13 Lutego 2015 Gerix, nie musisz się tłumaczyć. Znasz swój kocioł i warunki, więc jesteś w stanie intuicyjnie wywnioskować, czy coś jest słabe, czy nie. Jakoś mój ojciec lata temu, bez ciepłomierzy, po kilku przepaleniach wiedział, który węgiel jest dobry, a który do dupy i nigdy się nie mylił.
Gość jacek61 Opublikowano 14 Lutego 2015 #93 Opublikowano 14 Lutego 2015 "Praktyka czyni mistrza" ale jak ktoś nie ma praktyki albo obok siebie mistrza to przez takie mierzenie, liczenie itp szybciej się nauczy.
gerix Opublikowano 17 Lutego 2015 #94 Opublikowano 17 Lutego 2015 popiół z kolejnej partii węgla wyniósł w drugiej próbie 9%, spalanie baaardzo wysokie. Gorsze niż poprzednio. Zaraz wrzucam 100 kg z Leroy kalorycznosc około 23 MJ.
robertokot25 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor #95 Opublikowano 17 Lutego 2015 gerix - dzięki za ostrzeżenie
robertokot25 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #96 Opublikowano 20 Lutego 2015 nowe ekgroszki w Truscie.. poniżej 700zł.. jakby cena spadła na max 600zł z wysyłką to można brać.... : http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-Ekstra-8-25mm-26-MJkg%2C-S-0%2C5%2C-worki-po-25kg-1-tona/182 http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-8-25mm-23-MJkg%2C-S-0%2C3%2C-worki-po-25kg-1-tona/164
gerix Opublikowano 20 Lutego 2015 #97 Opublikowano 20 Lutego 2015 http://www.energobielsk.pl/s,sprzedaz,3.htmlto niby od nich. Paliłem miałem z energo, a w firmie palę ich orzechokostkę. Nie można narzekać moc taka sobie, ale orzech u mnie wypala się na mąkę. Sporadycznie może trafić się kamień. Ich miałem paliłem w zeszłym roku w podajnikowym i nie było źle. Na pewno nie gorzej niż ten PREMIUM z Trusta. Mam w firmie jeszcze 5 worków i ostatnio mnie korci by to wsypać i porównać ;)
robertokot25 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #98 Opublikowano 20 Lutego 2015 - cenę CZUKA też obniżyli : http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-CZUK-PREMIUM-8-25-plukany-24-MJkg%2C-S-0%2C5%2C-worki-po-25kg-1-tona/160 - może to jest zaletą że TRUST nie jest producentem, a tylko sprzedawcą tego CZUKA (SUEK) i tych dwóch z ENERGO :) - trzeba poczekać na wiosnę to ceny może jeszcze zlecą - Jeszcze jest jakiś z CONSTRY : http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-10-25mm-plukany-25-MJkg%2C-S-0%2C3%2C-worek-BIG-BAG-1-tona/154
robertokot25 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #100 Opublikowano 20 Lutego 2015 cały las rąk chętnych do testu...hehe.. ja pewnie łyknę na wiosnę jak będzie za max. 600zł z dostawą..a ten barter 23MJ z Leroy lepiej wychodzi od Trusta?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.