Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pytałem nawet ile rabatu. Jutro wrzuce jeden worek zobacze jak to się bedzie zachowywało na palniku. Mam porównanie do eko z leroy i ekomiału z kareny, więc kaloryczność w przybliżeniu też można sprawdzić na podstawie zuzycia. Pogoda bardzo stabilna w styczniu więc wyniki będą miarodajne.

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

U mnie dziś wsadzili ulotki eko z firmy Prestige.eko platinum premium classic,znacie może ten towaŕ.cena za tonę z dostawą 935 895 815 za 25 kg,gościo ze skladu osiwieje,luzem jeszcze 30 mniej-już widzę jak wywala to z dhl-a.

Opublikowano

rano wrzuciłem w podajniku było jeszcze parę kg Kareny, więc coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero jutro. Po 1,5 doby dalej mokry jak gnój, podłączyłem osuszanie paliwa do podajnika.

Opublikowano (edytowane)

Ok, daj znać,

- może po pierwszym złym wrażeniu, spalanie będzie bajecznie proste, a ekogroszek będzie miał porządnego kopa ;)

- jakby dawali 100zł rabatu za to że jest mokry co dostawa to za którymś razem miałbyś tonę gratis :)

Edytowane przez robertokot25
Opublikowano

spoko roberto. Jak narazie pali się bezproblemowo byłem właśnie zajrzeć :). Wypala się, żużlu też mniej niż z tego z leroy. Miażdżonych kamieni też w nocy nie słyszałem :)

Opublikowano (edytowane)

e no to git..

- czyli żadna skorupa się nie robi ze spieczonego popiołu dookoła retorty? i żadnych tworów z środka paleniska nie wypycha? pali się ładnie cała szerokością palnika? koksowania brak?

- pamiętaj też o fotkach lub filmach z palnika jak się pali i popiołu z szuflady

- jak dasz radę to też oceń jego kalorycznosć

- jak dasz radę wyliczyć ile % popiołu będzie też też napisz

- jakieś porównanie względem Retopala lub Jareta jesli nimi paliłeś..

- granulacja klasyczna? 5-25mm? miału nie ma za dużo?

Opublikowano

Witam,dorwałem nowy opał,29kal,popiołu 3% siary 0,3,worki dziurkowane ,suchy i błyszczący.Tylko problem -kamień ok 0,5 kg w worku,myślicie źe można palić bez wybierania?

Opublikowano (edytowane)

hehe chyba nie bardzo palić z kamieniami.. szkoda reduktora i ślimaka... no chyba że one dają takiego kopa że 29MJ :)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam,dorwałem nowy opał,29kal,popiołu 3% siary 0,3,worki dziurkowane ,suchy i błyszczący.Tylko problem -kamień ok 0,5 kg w worku,myślicie źe można palić bez wybierania?

Ciekawski ale jak worek ma 25 kg to 0,5kg kamienia to już 2 % popiołu zostaje tylko 1 % na węgiel. Chyba ktoś przesadził z tymi parametrami.

Opublikowano

A sprawdziłem tylko 1worek,może być różnie,740 tona foty dam jak wejdzie w piec,jeszcze pelet się testuje

Opublikowano

a kraj pochodzenia dostawca zdradził?

Opublikowano

Do polnych im trochę brakuje,ale nie dużo.Za taką kasę coś chyba nie halo.Ciekawe w czym płukany?Jutro może próba,może taki mocny że posadzę kopciuszka,odbierze to i na tłuczniu zarobię. 

.CO do czuka.jest ok.,biorę 10 i pół na pół z kazimierzem w komin.

Te błyszczące cudo luzem podobno 550 tam na przeładunkach,trochę korci.

Mokrym palenie sami wiecie.

Opublikowano

miałem też takie w eko z leroy Barteru, spaliłem tonę zawleczki nie zerwało. Ale czasem jak pierdykło w kotle to biegłem zobaczyć czy wszystko ok.

Opublikowano

Kumpla ojciec kupil defro na eko ,sypialnia nad kotłownią,zanim nie przyzwyczaił się do tych zgrzytów i chrupania ze spaniem bylo krucho.

Opublikowano

Miałem podobnie, jeszcze wesoła w podajniku to chrupało ostro, żona spać nie mogła.

Opublikowano (edytowane)

gerix czyli Trust słabo wypada? oprócz tego że mokry jak gnój to reszta parametrów też mierna - kaloryczność, ilość popioły, spieki/żużle, zanieczyszczenia itp?.... zdaj po niedzieli podsumowanie wraz z fotami.. jeśli to nie problem

Opublikowano

Na teraz po spaleniu 50 kg mogę powiedzieć, że spiekow koksowych brak. Żużle jak to w rusku występują ale są do przełknięcia.

Popiół policzę za parę dni teraz zasypałem 100 kg, popiół zbiorę w jeden worek i zważę. Kaloryczność wg mnie taka sobie, jeśli miał z kareny ma 27 MJ to przy tym wychodzi mi ledwo 23. Coś więcej napiszę za parę dni.

Opublikowano

Pelet poleciał,ten rusek z kamieniam całkiem inny od czuka,z kamieniami to malo pow. w następnym worku,kostka prawie brukowa,bez kopciuszka nie pójdzie,mimo że totalnie suchy towar to go całkiem dyskwalifikuje ten kamień.Popiół jak ze spalania papieru kredowego.moc mieszane uczucia,podsumowanie wieczorem lub jutro rano,jak zejdzie.Faworyt-pellet,finansowo czuk.

Opublikowano (edytowane)

Porównałem dzisiaj spalanie eko z trusta w stosunku do ekomiału z kareny. Wybrałem 2 dni o bardzo zbliżonych temperaturach zewnętrznych. Wychodzi na to że spalanie ekogroszku z Trusta jest aż o 25 % wyższe. Porównując, jeśli karena ma 27MJ to temu wychodzi niecałe 22 MJ. Na worku mam 25-26, wątpie by woda w groszku spowodowała takie straty.

Edytowane przez gerix
Opublikowano

- UUu to słaby ten TRUST.. jak JARET :), zobaczymy jeszcze jaka ilość popiołu.. ale pewnie sporo będzie

- ale tak to pali się ładnie jak na razie? popiół luźny bez dużych spieków ?

- jak będziesz miał chwile to zrób foty lub film z palnika i popiołu z szuflady