maniek130 Opublikowano 9 Lipca 2014 #1 Opublikowano 9 Lipca 2014 witam, Chciałem zapytać czy warto go kupić do ogrzewania domu w porach przejsciowych i latem na wodę
automatyk Opublikowano 9 Lipca 2014 #2 Opublikowano 9 Lipca 2014 no jak cena jest ok to warto nawet na sezon ale trzeba dobrze kocioł ustawić
maniek130 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor #3 Opublikowano 9 Lipca 2014 nie wiem czy dobra cena, ale 500zł to jest dobra cena czy nie warto Czy eko czeski jest tylko brunatny ?
automatyk Opublikowano 11 Lipca 2014 #4 Opublikowano 11 Lipca 2014 a to nie warto szkoda kasy i sił lepiej dołożyć te 50-100zł i kupić sort który nie będzie czystym groszkiem tylko będzie miał zawartość miału ,przynajmniej u nas takie sorty sie pojawiły a że cena przyzwoita 550-570zł to idzie jak ciepłe bułeczki a pali sie super na palnikach pleszewskich ,rozejrzyj sie może u was tez coś takiego jest może ten twój kocioł tez przerobi gorszy sort wegla
maniek130 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor #5 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zakupilem jeden worek czeskiego groszku i powiem wam szczerze pali się dobrze i mniej popiołu niż z tego co kupowałem do tej pory i co najlepsze nie ma spieków koksu jak ma to miejsce w groszku za 860zł
RedEd Opublikowano 13 Sierpnia 2014 #6 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Witam maniek130 ja w zeszłym roku kupiłem workowany po 590zł/t (na pewno nie było tyle za ile zapłaciłem, albo w piwnicy "wysechł na wiór") i przy -18C dał radę (zużycie poniżej 35kg/24h) a na ten sezon złożyliśmy się i cała łódka przyjechał, tylko to trzeba za workować, zważyć, załadować, rozładować i ułożyć, ale nawet z grubsza licząc kupujesz ok 11% wody więc wolę jak najmniej za tonę zapłacić a później trochę "poćwiczyć" pozdrawiam RedEd ps co do spalania to jest "brudniejszy" (sadza przy zatrzymaniu palnika) ale nie ma problemu ze spiekami i żużlem
maniek130 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Jaki powinien być prawidłowy popiół z czeskiego popił jest biały, czy to dobrze spalony ekogroszek Wcześniej na tym tamtej zimy były spieki przy tym tego nie ma, czyżby mój kocioł lubi małokaloryczne wugle Ja zauważyłem że jest mało sadzy i mało popiołu po tyg miałem garstkę popiołu może dwie
Sławekżag Opublikowano 20 Sierpnia 2014 #8 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Witam. Szykuję się do następnego sezonu, a palę czeskim żadnych spieków , sadza bez przesady, popiołu jak kot napłakał z zasobnika 150 kg raz na tydzień wiadro i takie spalanie ok 20-25 kg na dobę i polecam na cały sezon, też miałem problem czy mieszać z kamiennym ekogroszkiem nawet za namową spróbowałem a w rezultacie wyszło mi więcej roboty i spieki, więcej popiołu. Pozdrawiam
maniek130 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Kurcze kupiłem na próbę mocniejszy eko groszek bo 27KJ i 11kg starczyło na 3 dni i to palenia po 3 godz dziennie a czeski starczył mi na prawie 2 tyg worek przy takim samym paleniu
amber36 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 #10 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 a ile kg.miał ten czeski bo bajki piszesz
maniek130 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor #11 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 26kg czemu bajki ja palę tylko 3 godz dziennie
maniek130 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Możę przesadziłem 2 tyg, ale półtora na pewno
Wilchelm Opublikowano 26 Listopada 2014 #13 Opublikowano 26 Listopada 2014 Czy ktoś pali teraz czeskim? W jakiej cenie kupujecie i ile zjada na dobę? Potrzebuje jak najwięcej informacji od palaczy czeskim groszkiem: zużycie, jak się spala, jaki popiół. Koszt dobowy itp. No fajnie by było jakieś porównanie ze zwykłym eko
RedEd Opublikowano 26 Listopada 2014 #14 Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam Czechem palę drugi sezon, w ostatnich dniach zamontowałem nową głowicę spalającą do mojego palnika rurowego wcześniej inny sterownik i spalanie między 10-13 kg w ostatnich 5 dniach palone 24/24h + testy (102,5m2 + podpiwniczenie nieocieplone tylko okna nowe 3 szybowe na parterze, piętro stare plastyki z Niemiec 2 szybowe w dobrym stanie, po prawej i lewej sąsiedzi - wspólna ściana) . Popiołem się nie przejmuje , choć się poprawił, najważniejsze, że z wymiennika "złazi" nagar i zostaje czysta blacha. Jak przestane grzebać i spalę cały zasobnik to uzupełnię swój temat o fotki też. pozdrawiam RedEd
zarybia Opublikowano 26 Listopada 2014 #15 Opublikowano 26 Listopada 2014 Fajnie by było jakbyście pisali z której kopalni macie czeskiego?
Wilchelm Opublikowano 26 Listopada 2014 #16 Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam Czechem palę drugi sezon, w ostatnich dniach zamontowałem nową głowicę spalającą do mojego palnika rurowego wcześniej inny sterownik i spalanie między 10-13 kg w ostatnich 5 dniach palone 24/24h + testy (102,5m2 + podpiwniczenie nieocieplone tylko okna nowe 3 szybowe na parterze, piętro stare plastyki z Niemiec 2 szybowe w dobrym stanie, po prawej i lewej sąsiedzi - wspólna ściana) . Popiołem się nie przejmuje , choć się poprawił, najważniejsze, że z wymiennika "złazi" nagar i zostaje czysta blacha. Jak przestane grzebać i spalę cały zasobnik to uzupełnię swój temat o fotki też. pozdrawiam RedEd Reded- teraz to jeszcze nie jest pogoda typowo zimowa. Gdybyś mógł powiedzieć ile Ci tego Czecha szło zimą – jak było zimno „no bo jak jest zima to musi być zimno” Najlepiej ile szło na dobę lub miesięcznie. I jeszcze jedna ważna informacja – po ile kupowałeś za toną. U mnie workowany jest po 600/tona i nie wiem czy to dużo czy mało. Myślę, że mimo wszystko coś na próbę kupię. Ale delikatną ilość ;)
zarybia Opublikowano 26 Listopada 2014 #17 Opublikowano 26 Listopada 2014 600zł/t bardzo wysoka cena? Poszukaj samemu ile kosztuje na kopalni i przewoźnika :)
negocjator Opublikowano 26 Listopada 2014 #18 Opublikowano 26 Listopada 2014 witam. teraz palę czeskim eko z kopalni Ledvice.. jestem zadowolony z groszku .. 0 spiekalności , naprawde super sie spala ... koszt 620 zł tona z transportem .
Wilchelm Opublikowano 26 Listopada 2014 #19 Opublikowano 26 Listopada 2014 Jak się domyślam – spala się na pyłek? Liczyłeś spalanie dobowe?
negocjator Opublikowano 26 Listopada 2014 #20 Opublikowano 26 Listopada 2014 niestety są małe spieki ,które rozpadają się w rękach ,ale nie przeszkadza mi to w niczym .. zużycie dobowe na ten moment około 20 kg , dom 180m2 w pełni ocieplony . na mocniejsze mrozy mam pielkorza ,ale przerażają mnie spieki w pieklorzu :-/ znow pewnie czeka mnie walka z ustawieniami parametrów spalania.
RedEd Opublikowano 26 Listopada 2014 #21 Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam Z workami wagą pakowaczem i transportem do kotłowni ok 470, tylko trza się trochę nagimnastykować i mieć gdzie te 10t wpakować, zeszłej zimy mniej niż 35kg/24h Bałem z tąd: http://allegro.pl/eko-groszek-wegiel-czeski-ekogroszek-most-komorany-i4762961242.html+ transport, firma wg mnie godna polecenia a cena za transport wiadomo od km pozdrawiam RedEd
szari Opublikowano 26 Listopada 2014 #22 Opublikowano 26 Listopada 2014 Toż Lututów to 15 km ode mnie autostradą ;) jutro jadę na zakupy ;) Cholera a ja chciałem brunatnego szukać po okolicy, brykiet kupiłem za 6.5 PLN za worek a tu taka promocja do samochodu upchnę 800 kg ale tona też wejdzie jak coś 2 razu obrócę.
robertokot25 Opublikowano 26 Listopada 2014 #23 Opublikowano 26 Listopada 2014 Reded- teraz to jeszcze nie jest pogoda typowo zimowa. Gdybyś mógł powiedzieć ile Ci tego Czecha szło zimą – jak było zimno „no bo jak jest zima to musi być zimno” Najlepiej ile szło na dobę lub miesięcznie. I jeszcze jedna ważna informacja – po ile kupowałeś za toną. U mnie workowany jest po 600/tona i nie wiem czy to dużo czy mało. Myślę, że mimo wszystko coś na próbę kupię. Ale delikatną ilość ;) po wiecej jak 450/500zł niepłaca się tego kupować.. do tego jeszcze nawet nie pytaj ile tego idzie przy -15/-20C ogromne ilość i do tego ogromne ilości popiołu do wywalenia.. na lato jest jak najbardziej ok i na takie lekkie okresy przejściowe.. ale nie na mrozy
RedEd Opublikowano 27 Listopada 2014 #24 Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam robertkot25 ja wolę tego czecha, bo w okolicy na składach mniej jak 880 nie zapłacisz za węgiel (a im dalej od kopalni to ten sam węgiel ma lepsze "papier" , ot polacy kiedy ...) albo dostaniesz tego czecha tylko zapłacisz węcej szari tylko mój przyjechał z kopalni bezpośrednio 25t, więc na miejscu będzie droższy o transport, ale to nic bo firma x ten sam węgiel proponowała dużo drożej pozdrawiam RedEd
Wilchelm Opublikowano 27 Listopada 2014 #25 Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam Z workami wagą pakowaczem i transportem do kotłowni ok 470, tylko trza się trochę nagimnastykować i mieć gdzie te 10t wpakować, zeszłej zimy mniej niż 35kg/24h Bałem z tąd: http://allegro.pl/eko-groszek-wegiel-czeski-ekogroszek-most-komorany-i4762961242.html+ transport, firma wg mnie godna polecenia a cena za transport wiadomo od km pozdrawiam RedEd Wielka szkoda, że nie mają workowanego w mniejszych ilościach. Cena jest bardzo dobra i na pewno kupiłbym mniejszą ilość workowanego w celu sprawdzenia jakości/wydajności. Na pewno zużycie dobowe będzie spore, ale cenowo na pewno będzie taniej niż RETOPAL, który też nie jest super węglem i wytwarzającym spore ilości popiołu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.