Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepła Woda Latem- Czarna Beczka...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

po glowie od dluzszego czasu chodzi mi b.prosty pomysl, ktory obserwowalem w chorwacji i bulgarii mianowicie podgrzewanie wody sloncem :)

chcialbym postawic czarna beczke pcv na stojaku, nie mam juz mozliwosci montazu na dachu, prblem tkwi jak to wpiac w instalacje w ktorej jest przeciez jakies cisnienie.

woda z beczki musi byc przepompowana pytanie gdzie do instalacji ?

do zbiornika CWU chyba nie bo tam jest za duze cisnienie, tak mi sie wydaje.

jesli wpiecie w instalacje to przed czy za pompa obiegowa,

Z gory dziekuje za pomoc.

Opublikowano

po prostu gra nie warta zachodu ,musiałbyś mieć pompkę do tego wezownice w istniejącym układzie i w ogóle..

Opublikowano

dokladnie tak potrzeban jest pompa, zbiornik z beczki (przeciez to rozwiazania ma byc stosowane tylko latem).

uwazam ze grzanie wody pradem latem(kociol na paliwo stale nie jest rozpalany) to sa b.duze koszty przy mocy grzalki 2,5-3KW.

to jak to powinno wyglada?:)

Opublikowano

a myslałeś może o fotoogniwach  temat bardzo ciekawy ,wpakowac grzałkę na 30V i powoli sobie po jednym panelu kupować ,podpowiem że koszt na start nie będzie większy niż te układy pompowe i jakieś sterowniki różnicowe a sprawność na pewno większa

Opublikowano

uwazam ze grzanie wody pradem latem(kociol na paliwo stale nie jest rozpalany) to sa b.duze koszty przy mocy grzalki 2,5-3KW.

to jak to powinno wyglada? :)

U mnie wygląda to tak, że im większa moc grzałek, tym mniejszy rachunek. W II taryfie ok. 2 razy taniej niż kotłem z podajnikiem. Mam obecnie grzałki niestety tylko 6KW, dałbym 8-9KW, ale problemem jest grzałka na korek 5/4. Powyżej 6 KW nikt takich grzałek nie robi.

Opublikowano

robią takie grzałki bez problemu ,3*3kW w gwincie a nawet 12kW galmet lub elektromet na pewno ma z termostatami

Opublikowano

no tak ale to nie problem w wiekszosci przyadku wystarczy nyper i redukcja mufa o ile grzała jest ciasno zrobiona

Opublikowano

no tak ale to nie problem w wiekszosci przyadku wystarczy nyper i redukcja mufa o ile grzała jest ciasno zrobiona

Hym, własnie jakoś zawsze miałem wrażenie, że grzałka 6/4 po redukcji do 5/4 po prostu nie wejdzie. Ale może się myliłem, muszę to sprawdzić.

Opublikowano

a myslałeś może o fotoogniwach  temat bardzo ciekawy ,wpakowac grzałkę na 30V i powoli sobie po jednym panelu kupować ,podpowiem że koszt na start nie będzie większy niż te układy pompowe i jakieś sterowniki różnicowe a sprawność na pewno większa

Możesz podać jakiś przykład, link...?

Opublikowano

regulator SW 33t do tego panel ile chcesz na oczatek może być jeden np REC 250W i do tego zamaiwasz sobie grzałkę np 3*300W lub inna, na napięcie 31V

koszt panela takie lub podobnego ok 800zl znajdziesz w necie ale najważniejsze żeby były polikrystaliczne    i zaczynasz od jednego a jak sie spodoba to dokładasz i podłączasz równolegle

Opublikowano

Oj mało na tym świecie spotkałeś  ;)  popatrz tu jest i czeka na ciebie i krzyczy kup mnie  http://www.selfa.pl/katalog/produkt/podgrzewacze-wody/zespol-grzejny-3x333kw-40.351/214

No, grzałeczka kupiona, zainstalowana, hula aż miło. Teraz mam moc bojlera łącznie 12kW. Zimą zrobię jeszcze jeden test - zaprzęgnę bojler do pracy jako kocioł elektryczny CO. Będzie to działać tak, że woda w bojlerze grzeje się (12kW) elektrycznie, a od niej ogrzewa się przepływająca woda CO w płaszczu bojlera, piec CO zostanie wówczas odcięty. Mam 130m2 nieocieplonego domu (ogrzewam ok. 90) z cegły slikatowej, strop jedynie ocieplony 6cm steropianem (2x3cm). Zobaczymy, czy te 12 kW da radę ogrzać tą powierzchnię. Będzie to praktyczna metoda zrobienia OZC, a jednocześnie zabezpieczenie dodatkowe w razie, gdyby np. CO kocioł nawalił. Co o tym myślicie drodzy forumowicze??

Opublikowano

no dokładnie tak jak prawisz ,bedzie troszkę utrudniony rozruch instalacji bo wężownica ma małą moc ale jak juz ruszy to wszytko będziesz wiedział

• 1 rok później...
Opublikowano

regulator SW 33t do tego panel ile chcesz na oczatek może być jeden np REC 250W i do tego zamaiwasz sobie grzałkę np 3*300W lub inna, na napięcie 31V

koszt panela takie lub podobnego ok 800zl znajdziesz w necie ale najważniejsze żeby były polikrystaliczne i zaczynasz od jednego a jak sie spodoba to dokładasz i podłączasz równolegle

Witam wszystkich przeglądałem forum i natknąłem się na ten post ,Zastanawiam się nad jego realizacja tylko czy w moim przypadku ma to sens .

Posiadam dom jedno rodzinny ,w którym palę w CO na ciepłą wodę codziennie bolier zrobiłem sobie sam z blachy nierdzewnej jakieś 130 l z wężownicą

Czy po zamontowaniu takich paneli i grzałki dało by radę

Chciał bym to zrobić jak najniższy nakładem finansowym

Jak tak to co bym musiał dokładnie kupić i jak to wszystko podłączyć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.