Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam wrażenie, ze jednak ta grawitacja nie działa, albo działa pomału, w każdym razie nie doładowuje mi bufora(takie mam wrażenie). Jak włączę recznie pompe to podnosi o kilka stopni.

Byc może ta nadwyżkę "pożera" instalacja? ale ja sie tym nie przejmuję :)

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, u mnie by bufor został "dogrzany" o 4 stopnie więcej, to kociołek musi bądź co bądź popracować, strzelam - dobre kilkanaście minut podając przy tym pellet, dmuchając itd.  Wiem, że to grosze.  Ale jak to pomnożę razy, hmm. 26 na miesiąc, to wyjdzie już jakaś kwota.   Nie wiem jakie macie zasobniki. U mnie jest to 900L.  Czujnik odpowiadający za wyłączenie kotła mam umieszczony trochę poniżej połowy bufora.   Może Panowie warto było by zapisać do producenta oprogramowania jakąś petycję, co myślicie ? 

Panowie, i najważniejsze.  Dziękuję Wam za szczerość !!

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Visitor1230

jak to zrobiłeś że pompa działa z opóźnieniem ?   Czyżbyś dołożył dodatkowy sterownik ?  Nie mam (jeszcze :-) ) PV więc ten problem by mnie nie tyczył..

Opublikowano
3 minuty temu, Sandek napisał:

Nie wiem jakie macie zasobniki. U mnie jest to 900L. 

u mnie 500, kolega @Visitor1230 ma 300l.

1 minutę temu, Sandek napisał:

jak to zrobiłeś że pompa działa z opóźnieniem ?   Czyżbyś dołożył dodatkowy sterownik ?

@Visitor1230 dołozył przekaźnik opóźniający wyłączenie pompy.

6 minut temu, Sandek napisał:

Czujnik odpowiadający za wyłączenie kotła mam umieszczony trochę poniżej połowy bufora. 

ja mam najwyżej jak sie da i najniżej jak sie da

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Sandek napisał:

Visitor1230

jak to zrobiłeś że pompa działa z opóźnieniem ?   Czyżbyś dołożył dodatkowy sterownik ?  Nie mam (jeszcze :-) ) PV więc ten problem by mnie nie tyczył..

Cos takiego

UKLAD.jpg

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.  Na spokojnie będę musiał badać temat. 

Rozumiem, że wyłącznik nad prądowy to ten, który jest już w skrzynce rozdzielczej ?   Czy trzeba dokładać dodatkowy wyłącznik tuż przed przekaźnikiem ?

Opublikowano (edytowane)

Zwykly bezpiecznik. Np 6 A. Chociaz powinien dla pompy byc 2A. Takiego jednak nie znajdziesz latwo. Ja traktuje swoj jak wylacznik popmpy :) Wskaznik pracy pompki mozesz sobie odpuscic. Ale ladnie sie sie swieci gdy pompka pracuje i z daleka widac.

Edytowane przez Visitor1230
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zgodnie z odpowiedzia  na moje pytanie w poscie #446 i PW kupilem Biawar 20/100 touch. Do tego panel pokojowy.Komin frezowany,wlozony wklad z nierdzewki no i przy kotle zalozone rck.Jaka mam ustawic max temperature ladowania bufora?Na smieciuchu ladowalem do ponad 100C a obecnie wckotle Biawar widze ze max,temp. robocza to 85C . Teraz mam kociol ustawiony na 61C a ladowanie bufora od spadku gory ponizej 40C a max temp bufora 57. Piec i tak chodzi do zadanych 61C. Po uruchomieniu przez instalatora firmowego zmienialismy ustawienia kilkukrotnie telefonicznie,jak i pozniej jeszcze poprawki z przedstawicielem -serwisantem Biawara.A to dlatego ze kilka ustawien zesmy na poczatku nie zgrali.pozniej piec sie zapalal mimo ze bufor byl zaladowany. Przez te ok 5 dni piec wciagna mi z 6 workow peletu grzejac bufor do ponad 80C. A na zewnatrz temperatury ponad 10 stopniowe.

Teraz mam ustawione 61C i od ok godz 9 do 18 mam zmniejszone grzanie na kaliryfery do minimum tj do 20C na noc leci ok 30-33C 

Ile moge optymalnie podniesc temp zadana kotla i na ile ustawic ustawienia bufora? 
Dlaczego kociol osiaga moc max15kW? 
Pale obecnie berlinkiem,popiol brunatny. 
Ogolnie piec powinien chodzic na max tj 20kW,nagrzac bufor na maxa i sie wylaczyc. A u mnie jakby nie ustawic to grzeje max 15kW potem spada poprzez 10 do 5kW.
Pisze z telefonu wiec troche skladnia pomieszana;)

Opublikowano (edytowane)

Temp. Zadana kotła olej. Ustaw z 55 st. I zapomnij.

Bufor ustaw ład.  na 65 lub 70st. A rozładowanie na 50st.

Podwyższenie temp. Kotła  od co i cwu ustaw na 7st.

W tym momencie jak to ustawisz to zapominasz o tym i się nie dotykasz.

Start pomp co ustaw na 40-45st.

Jak chcesz 20kw mocy to ustaw 100% praca podajnika - 7,5s

Cykl pracy podajnika 13s

Moc nadmuch 100% - 2400obr 

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)

Rozmawiajac z jednym serwisantem spytalem dlaczego  piec chodzi 

na 100% 5 godzin

na 50%.  6 godzin

na 30%.  9 godzin. 
jak z buforem powinien chodzic przewaznie na 100% tym  samym majac najbardziej efektywne spalanie i sprawnosc. Uslyszalem ze zawor ochrony powrotu Esbe regulowany w zakresie chyba 55-70C ktory mam zalozony przy piecu ogranicza przeplyw.I tak ze jak piec pracuje pelna moca  i np powyzej temperatury nastawy zaworu ochrony kotla to  zawor ten dlawi przeplyw tym samym kociol zblizajac sie do temperatury zadanej kotla moduluje moc i przechodzi na np 5kW. Nastepnie oddajac cieplo buforowi znow wchodzi na 10kub 15kW. Rury fi 28 miedz o dlugosci ok 2.5 m.Faktycznie moze zawor ochrony dlawi bo na poprzednim piecu-smieciuchu czasem mi sie w kotle lekko gotowalo.

nadmienie ze po tej rozmowie  dalem na 3 bieg pompki zasilajacej bufor. 
A z uwagi ze mi tyle peletu poszlo to obecnie mam temperatury  Kotla i ladowania bufora obnizone

Edytowane przez adam1974
Opublikowano (edytowane)

Zmienie te nastawy. Ale czy mozna bufor ladowac do wyzszych temperatur? Do ilu maksymalnie przy tym piecu?  Wieksze temperatury to i dluzej bufor potrzyma ,dluzej bedzie chodzil kociol na max a i sie bedzie mniej rozpalal.

Ogrzewam dwa mieszkania w starej nieocieplonej kamienicy. Grzejniki sa lekko przewymiarowane.
Mysle ze poprawne ustawienia zmniejsza ilosc „zjadanego „ peletu;)

Edytowane przez adam1974
Opublikowano

Serwisant ma rację. 

A jaki dokładnie masz ten zawór? 

Ustawie pompki na 3 to mieli wodę na krótkim obiegu.

Moc 15 kW Ci wystarczy, jak widzisz bufor nie jest w stanie odebrać takiej mocy bo go zawór ochrony ogranicza 

Opublikowano

Dlatego u siebie olalem ochrone powrotu.Moim zdaniem przy buforze to bzdura. Krotkotrwale spadki ponizej 50 stopni nie wyrzadza zadnego kuku. Mam 3D bez silownika a podmieszanie jest ustawione na min. Start pompy mam od 40 stopni a ladowanie bufora od 43. I dziala mi to plynnie. 

@adam1974 W ustawieniach serwisowych ( kod 0000 ) ---ustawienia kotla--- modulacja mocy , tryb regulacji ustaw na standardowy a nie fuzzy logic. Palnik nie bedzie modulowal. Jezeli hcesz zeby kociol do konca ladowania bufora pracowal na mocy max to to jak juz Gonzo19 podal to podwyższenie temp. Kotła  od co i cwu ustaw na 7st. A histereze h1 na jeden stopien a h2 na dwa stopnie.

Opublikowano

Dokladne oznaczenie zaworu ochrony powrotu podam jak wroce do domu.Na fotce go widac esbe...

Czyli pompke dac na mniejszy(ktory bieg) ?
Tryb modulacji mam zmieniony po rozmowie z serwisantami wlasnie na standartowy.

Moja instalacja -obwody to 2 obwody :

kociol-bufor

bufor-kaloryfery

nie mam cwu, podlogowki itp

Zmienie ustawienia jak w/w

Bufor ustawic tylko na 70C? Tak jak wyzej podane. 

72878C9C-1CBC-4D6B-B3AE-4C62E71AD8A6.jpeg

Opublikowano
18 minut temu, adam1974 napisał:

Bufor ustawic tylko na 70C? Tak jak wyzej podane

Tak jest.

18 minut temu, adam1974 napisał:

Czyli pompke dac na mniejszy(ktory bieg) ?

Zmniejsz. I ocieplij porzadnie te rury . Dzialaja podobnie jak grzejnik. A w kotlowni to chyba raczej zbedne.

Opublikowano

Przecież to nie zawór VTC tylko zamontowali mu VTA do CWU. Sam pisał że ma ustawiany a powinien być stałotemperaturowy.

Opublikowano

Zmienie wiec na 70C ladownie bufora.dolny parametr dam na 40C

Ta rura za zaworem ochrony powrotu to takie obejscie gdybym musial bufor odlaczyc.Rury ocieplilem otulina 9mm. Cos tam grzeje piwnice ale dzieki temu pelet nie zawilgnie.

D09AA242-8269-4FCD-9860-5E1D2B40D0FD.jpeg

7DBCC6FB-9E4C-4382-823F-3F75D42ABA49.jpeg

13A9DB76-1260-4998-B3EE-EBD04E4F03B5.jpeg

Opublikowano
5 minut temu, eliks napisał:

Przecież to nie zawór VTC tylko zamontowali mu VTA do CWU. Sam pisał że ma ustawiany a powinien być stałotemperaturowy.

I bardzo dobrze. Przy buforze to potrzebne jak kwiatek do korzucha. Obeszloby sie praktycznie wogole bez.

Opublikowano

No teraz przybliżyłem na ile mogłem to zdjęcie. Zły zawór.

Opublikowano

Tak, ale on działa inaczej. Niech zamontuje poprawny albo tego wypiepszy bo to właśnie psuje pracę kotła.

Opublikowano

Ladowanie bufora w Plumie ma sie troche inaczej. Bufor zaczyna sie ladowac przy np 40 ( gora bufora ) a konczy np na 70 ( dol bufora)

Opublikowano
Teraz, eliks napisał:

Tak, ale on działa inaczej. Niech zamontuje poprawny albo tego wypiepszy bo to właśnie psuje pracę kotła.

A jak dziala ten zawor?