Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kocioł Pelmax Nibe-Biawar Opinie Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3d z silownikiem mam miedzy buforem a kaloryferami a zawor ochrony powrotu to esbe VTC422 z mozliwoscia regulacji 55-70C. Pisalem o tym w poscie #503 tego tematu:) Nizej przy tym zaworze nie zejde. 
Czy schodzac z obrotami przy mocy 100% z 2400 na 2200 i zmniejszajac czas zasypu z 7,6 do 7.2sek poprawie sprawnisc kotka , tzn mniej wydmuchiwal  bedzie do komina. 

Edytowane przez adam1974

• Odpowiedzi 905
  • Wyświetleń 223.9 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• to może ja coś dopiszę: net- zbędny bajer, chyba, ze masz parcie na siedzenie w necie i leżąc na plaży na Bahamach musisz akurat wtedy zmienić temp cwu o 2st więcej. Mam, był podłączony w su

• zasada pracy kotła z buforem. Nowy kocioł, świeżo zalane wodą, woda zimna powiedzmy 15st. Ustawiono temperatura załączenia kotła 49st(górna bufora), temperatura wyłączenia kotła 60st(bufora

• To mój trzeci sezon z Pelmaxem, pomyślałem, że napiszę kilka słów dla wszystkich, którzy rozważają jego zakup. Wcześniej używałem pieców na węgiel - najpierw zasypowego, potem z podajnikiem.   Pelma

Opublikowane grafiki

Opublikowano

No to troche lipa. Kociol grzeje sam siebie Mozesz sprobowac grzac bufor od 50 stopni.

Opublikowano

Teraz mam ustawione ladowanie bufora od 50 do 70C z uwagi ze czasem puszczam na kaloryfery 45C. Wczesniej mialem ladowanie bufora od 45-70C ale wtedy temperatura bufora za bardzo spadala bo piec musial sie rozgrzac do 55C zanim zacza ladowac bufor.

Opublikowano

Kupilem kiedys  10 workow peletu z ukrainy i bylo w miare ok.Teraz ponownie kupilem na probe jasniejszy i lipa straszna.Palnik przy czyszczeniu jakby po piasku sie przesuwal. Bedac w piwnicy chcialem zobaczyc jak pelet ubywa jak sie pali,Wchodze a tu cos czuc jakis dziwny zapach jakby farba czy izolacja. Okazalo sie ze rura podajaca byla czesciowo zapchana peletem.Widocznie bramka peletu zostala zablokowana przez jakis spiek i pelet nie mial ujscia,Nagrzala sie blacha drzwiczek i to stad byl ten dziwny zapach.

Na tym pelecie zmniejszylem podawanie z 7,6sek na 6,8 sek i nadmuch z 2400 na 2200obr/min.Spale te pozostale workow i koniec z ukraina.

IMG_2796.JPG

Opublikowano

Też dwa lata temu przerobiłem podobny scenariusz. Za kolankiem osadzały się trociny i na nich zawieszał sie pellet. Później doszedłem do tego, że był zbyt wilgotny. W tej chwili palę Lavą i o takich problemach zapomniałem, choć stwierdzic muszę, że teraz Lava też jest gorsza. Spala sie dobrze, ale na samym palenisku zostaje wiecej zanieczyszczeń w postaci warstwy nagaru, ktory raz na jakiś czas muszę usunać z paleniska.

Wysłane z mojego SM-A605FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tez pale na chwile obecna Lava. W moim pelluxie nagar czyszcze dwa - trzy razy w roku. Jest go moze 3-4 mm. W poprzednim sezonie mialem Olimp. Ale ceny poszly za wysko.Przy Olimpie popiol byl deko jasniejszy. Nagaru bylo praktycznie tyle samo. Bramke pelletu wyrzucilem z kotla jeszcze przed uruchomieniem.

Edytowane przez Visitor1230

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam w Nowym Roku, i korzystając z okazji Wszystkiego Dobrego!

Mam do Was zapytanie, czy jak zdejmę z palnika rurę podawczą pelletu ( Pelmax 100 ), załącze ręczne podawanie pelletu, i np. przez 10 min podajnik nasypie mi, strzelam 0,5kg - to na podstawie tego będę mógł obliczyć zużycie pelletu w ramach danych z Licznika Serwisowego kotła "Czas pracy podajnika" ?  Myślicie, że to będzie miarodajne ?

A może macie jakiś inny, hmm, precyzyjny sposób ile pelletu kocioł zużywa w danym czasie.

Opublikowano

nie policzysz.

tak robisz jak chcesz wpisać wydajność podajnika do sterownika, ale co innego jest sypanie ciągle, a co innego po kilka sekund co kilkadziesiąt sekund.

Tak naprawdę taki test ma się nijak do rzeczywistości.

Opublikowano

Zasypuje co tydzień do pełna, a dwa czy trzy kilo w te, czy w te mnie rybka ;) 

Ogólnie zaczynam sezon z pełnym zasobnikiem i na koniec ponownie uzupełniam do pełna. W czasie sezonu zapisuje ile worków  wspypalem. 

Edytowane przez Trener40
Literówka

Opublikowano

i to jest najrozsądniejsze i najdokładniejsze

Opublikowano

Ja też tak robię, no i w zasobniku zrobiłem sobie kreski co 15kg.

Opublikowano

.., a ja co 30kg :) 

Opublikowano

No to słabo.   U mnie to nie wyjdzie, gdyż mój zasobnik zmieści ...1100kg.

Dziwi mnie trochę, że soft potrafi podać moc płomienia a nie potrafi przeliczyć ilości pestek przelatujących przez plastykową rurę :-)

Opublikowano

..., i trzeba z tym żyć :) 

Jakbyś uzupełnił na max i dosypał po dwóch tyg, to też będziesz miał przybliżony wynik. Przy tak dużym zasobniku niech będzie, że wyjdzie Ci 5 kg tolerancji. 

Opublikowano

Ostatnio rozmawiałem z moim instalatorem na temat zagranicznych kotłów. Był na targach w Monachium na zaproszenie Biawara. Mówił ze jakiś austriacki producent a nie pamiętał jaki w swoich kotłach wazy każdą, pojedyńczą dawkę wrzucaną do palnika. To pokazuje jak prymitywne kotły mamy u nas na rynku.

Edytowane przez Visitor1230

Opublikowano

Słuchajcie, wg mnie ten temat jest do zrobienia (policzenia).   Skoro kocioł ślicznie pokazuje moc płomienia, i de facto potrzebuje do tego zadania paliwa jakim jest pellet i tlen, i przy tym wszystkim potrafi ten płomień zwiększyć bądź zmniejszyć to musi, powtarzam MUSI znać dawkę paliwa jaką ma podać do palnika.  Zauważcie, że podajnik raz pracuje 2 sekundy, a raz potrafi sypać 3-4 sekundy w zależności ile pestek poleci ze spirali podajnika.  I płomień skacze, a to 90%, a to 50% itd.  Teraz wystarczy znać algorytm, ile pelletu potrzebne jest do tego by uzyskać płomień o danych wartościach, np. do utrzymania 90 procentowego płomienia potrzebujemy 30g pelletu o kaloryczmności xxx, do uzyskania 89 procentowego płomiania potrzeba pelletu 28g o kaloryczności xxx, itd.   Dodatkowo potrzebne są dane ile czasu kocioł pracuje z danym płomieniem, by ogrzać ilość wody xxx.  

No chyba, że podajnik Biawara to bardzo łopatologiczne urządzenie, podające pellet tylko na podstawie czujnika płomienia 1/0 (włącz / wyłącz). W momencie gdy płomień się zwiększa (choć osobiście nie zauważyłem tego za każdym razem stąd moje dywagacje), podaje wyłącz, jak paliwo się wypali a płomień maleje - sterownik załącza podajnik aż do momentu uzyskania płomienia xxx.  I tak w kółko.

Edytowane przez Sandek

Opublikowano

@Sandek, przykro mi bardzo, ale z tego co napisałeś nie ma ani grama prawdy. To co napisałeś jest tylko w Twojej głowie i marzeniach.

żaden Biawar nie pokazuje/nie liczy

1. mocy płomienia tylko jasność opartą na fotodiodzie
  2. nie zmniejsza a ni nie zwiększa płomienia - to tylko przyduszanie i rozpalanie danej dawki paliwa. Wrzuc do ogniska wiecej chrustu, to najpierw przygasnie a później buchnie ogniem
  3. nie zna dawki paliwa, nie liczy ilości "pestek" itp. Zawsze podaje określoną ilość czasu ustawioną w sterowniku. Na danej mocy zawsze podaje stałą określoną ilość czasu, nigdy tego nie zmienia niezależnie od temp, jasności płomienia czy jakiegokolwiek parametru.
  4. nie liczy i nie ma żadnego algorytmu aby " Teraz wystarczy znać algorytm, ile pelletu potrzebne jest do tego by uzyskać płomień o danych wartościach, np. do utrzymania 90 procentowego płomienia potrzebujemy 30g pelletu o kaloryczmności xxx, do uzyskania 89 procentowego płomiania potrzeba pelletu 28g o kaloryczności xxx, itd.   Dodatkowo potrzebne są dane ile czasu kocioł pracuje z danym płomieniem, by ogrzać ilość wody xxx. "
  5. tak, podajnik Biawara jak i każdego innego producenta to łopatologiczne urządzenie, ale podaje pellet tylko i wyłącznie na podstawie zaprogramowanego czasu podawania i przerwy. Żadnych płomieni i jakichkolwiek czujników.
Opublikowano

Bo i chyba nie żadnego racjonalnego argumentu, dla którego z pieca trzeba robic rakietę kosmiczną, by spalał trociny.

Opublikowano

Zgadzam się  w całej rozciągłości z @Gonzo19. Palnik nie ma wielkiego wpływu na parametry a oprogramowanie. FL steruje dawka i nadmuchem na podstawie wpisanych parametrów dla 100, 50 i 30 procent mocy. Parametry A,B i C regulują płynność przejść pomiędzy tymi progami w stosunku do odchyłki od temp zadanej kotła. Jeżeli kocioł jest wyposażony w sondę lambda to jest uruchomiony dodatkowo FL sondy z adekwatnymi parametrami. Ten steruje poziomem nadmuchu w stosunku do zadanych poziomów nadmiaru tlenu na progach mocy podobnie wedle ustawionych parametrów A, B iC.  Poziom płomienia nie bierze udziału w jakiejkolwiek regulacji. Podajnik ma to do siebie ze podaje nierównomiernie. Poza tym każda nowa dawka przydusza płomień na krótka chwile. Moc chwilowa i zużycie wyliczane jest tylko i wyłącznie na podstawie wpisanego przesypu i ustawień podawania i przerwy. I nic poza tym. Przez nierównomierności podawania podajnika moc chwilowa jest płynna i zmienna. Płomień na foto wzrasta i maleje. Konsekwencja tego jest odpowiednio wzrost i spadek nadmiaru tlenu w spalinach. Dlatego właśnie nieodzowne jest posiadanie sondy która w lanie odpowiednio do tego moduluje mocą nadmuchu. U mnie na 100% mocy went dmucha pomiędzy 2100 a 2600 obr.!  Jeżeli płomień spada często do poziomu 50% to znaczy ze nastawy są złe.u mnie z sonda utrzymuje się pomiędzy 80 a 100%. I rzadko spada poniżej 70. Można utrzymać płomień powyżej 85, 90% ale to zadziała przy ograniczonym nadmuchu. Niestety będzie się to działo przy nadmiarze tlenu w spalinach poniżej 6,5 %. A wtedy palnik wtedy będzie już kopcił i generował w kotle sadze.

Opublikowano

U mnie płomień spadał do 50 % na pellecie z Leorya - kupionego awaryjnie. Teraz palę Lavą bez zmiany nastaw i płomień oscyluje w granicach 90 %.

Opublikowano

Gonzo, widzę że masz duża wiedzę n/t tego kotła ... 

Oczywiście, jest mi przykro, że miałem rację.  To drugą rzecz jasna.

ArturS74, to nie rakieta a zwykła automatyka.  I z całym szacunkiem ale  podejrzewam, że do spalania trocin wystarczy też kocioł za 1000 zł, a nie sprzęt za przeszło 10 razy tyle.  

Opublikowano

Plum jak na nasze warunki i tak jest świetny. Popatrzcie na posiadaczy innych kotłów, ile maja sadzy przy pellecie. Jedno to jakość pelletu, drugie to ograniczenia automatyki.

Opublikowano

Tylko na ile ta automatyka poprawi spalanie? O ile pozwoli zmniejszyc zużycie pelletu? Śmiem twierdzic, że skórka nie warta wyprawki.

Opublikowano

I tu się mylisz, automatyka to podstawa. Dla przykładu wysteruj Kipi na Techu i Płynie. Nie mówiąc już o zachodnich konstrukcjach.

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

I tu się mylisz, automatyka to podstawa.

Witam kolegów.

A ja zawsze myślałem że palnik i kocioł to podstawa....potem paliwo ...a na końcu sterowanie... :-))

Pozdrawiam. YARO