Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam piec hef masterm m 25kW ze sterownikiem ST37. Mam ocieplony dom styropianem o przenikalności 0.29, pale ekogroszkiem o kaloryczności 29500kJ/kg ( przebadany w laboratorium), posiadam zawór 4d. Powierzchnia domu to ok 250m2. Problem mój polega na tym że po osiągnieciu zadanej temp 57C piec przechodzi w stan czuwania i w ciągu 2 min temperatura spada o 2 stopnie i żeby osiągnąc ponownie zadaną temperaturę trzeba czekać ok 30min. Po osiągnięciu temperatury zadanej i wyłączeniu podajnika i dmuchawy temperatura nie podskoczy nawet o 1 stopień. Przez 2 dni spaliłem 200kg węgla!!!! Co może być przyczyną tak dużego pochłaniania ekogroszku?? Ustawienie sterownika to 10s praca podajnika, 45s postój, 60% dmuchawa, prosze o pomoc

Edytowane przez jasiuuu
Opublikowano

Witam

Nie znam się tak dobrze na piecach ekogroszkowych, ale pierwsze co się nasuwa na myśl to dmuchawa na 60%, to strasznie dużo, wydaje mi się, że powinno być w granicach 10 max 20 %, niech się wypowie ktoś kto się lepiej na tym zna, ale na moje oko, to może być przyczyną, wysokiego spalania.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano
  W dniu 4.02.2013 o 19:04, jasiuuu napisał(a):

,,,, Co może być przyczyną tak dużego pochłaniania ekogroszku?? Ustawienie sterownika to 10s praca podajnika, 45s postój, 60% dmuchawa, prosze o pomoc

Witaj Jasiuuu.

Nie wiem co Ci podpowiedzieć.

Te parametry czasu podawania i postoju podajnika raczej w normie. Dmuchawa 60% raczej nic nie mówi, bo w każdym sterowniku jest to coś innego.

Spróbuj zmniejszyć tę dmuchawę. A może to nowy dom i tyle się powinno spalać.

Ciekawi mnie czy kontaktowałeś się z instalatorem Twego kotła lub producentem. Jak tak, to co oni Ci przekazali.

ps.

Bardzo ciekawi mnie fragment z reklamy kotła, jaki jest na stronie producenta.

Palnik jest konstrukcją żeliwną, wyposażoną w otwory napowietrzające wraz z kontrą powietrzną umieszczoną w rurze podajnika.

Opublikowano

Hej . Sprawdz proszę czy kocioł jest szczelny pod względem ciągu lewgo powietrza ( u mnie w hef 25 kw uniwersalny była nieszczela klapka do regulacji powietrza miarkownikiem ciągu. a komin całe cieplo w migu zabrał do nieba ) uszczelniłem ją silikonem , klapę na czopuchu przymknołem na max. Ustawiłem teraz 23 podawanie przerwa 37 dmuchwa 50 procent i mała szczelina 0,5 do 1 cm . Przy takiej mocy na zadanej 70 st rośnie do 78 i jest 15 min w podtrzymaniu . spala zasobnik 140 litrów przy 0 do plus 5 w 4 dni .dom 300 metrów docieplony styropian okna drewno . Przy tak małej mocy to nic dziwnego iż szybko spada tem i jest długo na pracy . Musisz posiedzieć z dlugopisem i stoperem koło niego i spr co lepsze w ciągu godziny . Duża moc , dlugie podtrzymanie czy słaba moc i krótka przerwa.podobno jeżeli jest sterownik pid to on tak steruje żeby był jak najdłużej w trybie praca . ja robię test na 23 /37 Powodzenia

Opublikowano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, właśnie wróciłem z pracy i idę próbować dalej go ustawiać stosując się do waszych zaleceń. Co do konsultacji z instalatorem mojego kotła to on sam był przy pierwszym uruchamianiu i spędził ze mną pierwsze pół dnia na ustawieniu go i dziś ma również przyjechać. Myśleliśmy na początku że tyle pali ponieważ jeszcze układ zapowietrzony i pompki mają ciężko żeby przepchnąć wodę na podłogówcę itd no ale 2 dni później nadal bez zmian te same objawy które opisałem powyżej. Ciągła praca, mało kiedy czuwanie i znowu podaje ekogroszek. Budynek jest naprawdę bardzo dobrze docieplony i palone jest kalorycznym opałem. Ciągle jestem otwarty na jakieś dobre sugestie podpowiedzi itd.

Opublikowano (edytowane)

Dwa dni juz ustawiaja i brak odpowiedzi....

Ogrzac kilka ton stropu w dwa dni tez moze pochlonac troche opalu. Jakies temp na wyjsciu i na powrocie kotla?

Edytowane przez mirekm71
Opublikowano

Witam

Instalator mojego kotła i całej instalacji przywiózł fachowca który był na szkoleniu w Hefie i powiedział że miałem złe ustawienia kotła tzn czas pracy zmniejszył mi na 15s a przerwę w podawaniu na 45s a następnie przykręcił na min podłogówkę ponieważ to ona w ogromnym stopniu chłodziła mi wodę ustawienie nadmuchu pozostawiłbez zmian tzn 60%. W tym momencie piec w ciągu 5min osiąga wartość zadaną a 10min czuwa. Czas ten ma się systematycznie poprawiać jak budynek się dogrzeje. Ogólnie to w budynku jest już naprawdę ciepło no i siłą rzeczy je mi dużo mniej ekogroszku. Pozdrawiam

Opublikowano

Każdy instalator, który instaluje HEFa doradza by ustawiać czas pracy i przerwę tak aby dawały łącznie 60 sek .Nie zawsze się to sprawdza. Dużo zależy od jakości opału.

Zresztą powinieneś to mieć w dokumencie pierwszego rozruchu kotła

Pozdrawiam