Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem z reszta jak wszyscy którzy tu trafiają ,noszę się z zamiarem podłączenia do istniejącej już 5 lat instalacji C.O z piecem gazowym saunier duval (niedzwiedz) a więc po wertowaniu ofert i stron internetowych i wszelkich opisów mój cichy wybór padł na kocioł cichewicza z podajnikiem

1. mający 21 kw mini http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grz..._econo_mini.php

2. mający 25 kw z palnikiem II generacji http://www.cichewicz.pl/produkty/kotly_grz...utura_econo.php

dom posiada 3 kondygnacje o łącznej powierzchni 165 m kw na parterze i 1 piętrze grzejniki convector a na poddaszu purmo .Budynek ocieplony ,okna powymieniane łącza ilość wody w układzie około 50 litrów.

Nasuwa się kilka pytań czy ?

-czy oby 21 kw to nie za mała moc

-czy 25 kw nie jest przesadzona

-czy nie mam zbyt małe ilości wody i nie powinienem czegoś dołączyć jakiegoś zasobnika itp

-czy może zastosować inny kocioł innej firmy (pasuje mi rozwiązanie na ekogroszek i pellet,drewno miał i węgiel odpadają)

-czy ktoś używa takiego kotła jakie wymieniłem i może podzielić sie opiniami na jego temat i wogóle o kosztach orientacyjnych w ogrzewaniu ekogroszkiem.

Bardzo spodobało mi się to forum i dyskusję i liczę na to że ktoś rozwieje moje niewiadome ponieważ jestem zielony w tej materii a stoję przed faktem zakupu pieca i mam ból głowy .Proszę o pomoc .

Opublikowano

Witam,

Uważam, że 21kw. będzie wystarczające na dom 165m2 ponadto ocieplony, z nowymi oknami.

Ale jest to tylko moja sugestia, może się Pan zapytać jakiegoś fachowca lub skorzystać z kolkulatorów mocy kotła (są tkie na niektórych stronach producętów kotłów}

Co do instalacji to jak mniejsza ilość wody to się szybciej rozgrzewa a przy tym jest mniejsze zużycie paliwa.

Pozdrawiam i życze trafnego wyboru. :rolleyes:

Opublikowano

Moim zdaniem 21kW będzie dobre (chociaż znajdziesz też zdania, że za dużo przy ocieplonym domu), ale piec z podajnikami dobrze pozwalają "modulować" moc. 25kW już by chyba było za dużo - ja kotłem o takiej mocy ogrzewam 200m nieocieplone i jeszcze 200 litrowy bojler cwu.

...Co do instalacji to jak mniejsza ilość wody to się szybciej rozgrzewa a przy tym jest mniejsze zużycie paliwa....

Ale z tego akurat niewiele wynika, bo też szybciej stygnie, a ogólne zużycie opału w teorii (i praktyce też) nie różni się. Ale generalnie chyba lepiej mniej wody niż więcej - w każdym razie nie powinno to negatywnie wpłynąć na pracę kotła.

Opublikowano

Dzięki bardzo właśnie zamówiłem 21 kw Cht

Zapomniałem tylko dodać iż termin realizacji mojego zamówienia na cht 21 kw w firmie produkującej takie kociołki to jakaś masakra od 14 do 30 dni czy to normalne ? Tylko fakt to teraz żniwa dla firm produkujących kotły .Trudno poczekam .Jak już będę miał kociołek to pewnie pojawią się nowe problemy o których na pewno napiszę .

Opublikowano

Więc jak ocenicie mój wybór. W tej chwili ogrzewam tylko 130-140 ocieplonego budynku. Wykańczam jeszcze ok 50 m.kw poddasza a ze względu na wychwalany pod niebiosa palnik brucer2 wybrałem 25KW Futurę Econo. Instalator twierdził że w piecach z podajnikiem za duża moc pieca nie ma znaczenia na zużycie opału. Prawda jest taka że piec pracuje w podtrzymaniu ok. 1 godz. Histereza jest na 5 stopni, gdy temp. spadnie to po 5 minutach podbija na ustaloną i znów podtrzymanie. Aha czy duza ilość popiołu w górnej wyczystce (1cm po tygodniu palenia) może być powodem małej średnicy przewodu kominowego?

• 2 tygodnie później...