Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie Są Koszta Za Miesiąc Za Domek 150M2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zamiar zamontować piec gazowy ale nie orientuje się jakie są koszta mniej więcej.domek 150m2 5 letni styro 10cm .parter 80m2 podlogowka.piętro 7 grzejników.

Opublikowano (edytowane)

nikt niewie jakie są w przybliżeniu koszta za gaz????////(500,1000.1500)

Witam

Koszty z własnego doświadczenia ( b.bolesnego)

Pierwszy dom 390m2 ( 3 poziomy),ściany U= 0,2W /Km2, kocioł 34kW atmosferyczny - od: 20 11.1 - 20.01.12: 1590 zł ale było ciepło przy prawdziwej zimie koszt jest u mnie ok 1000/msc.

W drugim domu 280m2 , ściany U= 0,16W/Km2 ( 2poziomy) kocioł z palnikiem na pellet 20kW, przez dwa w/w miesiące - 0,5 tony. - koszt ok 450zl.

W obu przypadkach dochodzi koszt energii elektrycznej - dla kotła gazowego i instalacji z nim współpracującej - ok 20kWh/msc dla kotła na pellet - ok 60kWh/msc

Kocioł na pellet pobiera więcej prądu - zapalarka i podajnik paliwa.

Pozdrawiam

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

nikt niewie jakie są w przybliżeniu koszta za gaz????////(500,1000.1500)

a czym palisz teraz jesli eko to jest banalnie proste

a ile palisz eko w kg ?

należy pomnożyć ilośc eko w kg raz ok 1,5zł i otrzymasz koszt gazu

Edytowane przez automatyk
Opublikowano

Palisz prawie tonę groszku na miesiąc? Oj to przy gazie zdziwisz się mocno jak zobaczysz rachunek. Gaz jest OK, ale przy dobrze ocieplonym domu, inaczej można się zdziwić...

Opublikowano

Witam kolego ja mam taki dom moje koszty to max 400 zł za mieśąc z ciepłą wodą tem .dzień 21,5 noc 20 st. to nowy domPROJEKT PASYWNY mieszkam rok mam kondesata ocieplenie 20cm ścany dach 45cm okna pakiet tertmo 3 szyby MS 60% domu podłogówka 3 pokoje grzejniki było by lepiej 100 % podłogówki nigdy nie zamienie na żade inne ogrzewanie pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Kol. marek1220 jeszcze kilka pytań .

Czy c.w.u.cały rok gazowe czy w lecie np. solary i czy kuchenka też gazowa ? Jesli tak to ile osób? Czy te 400zł to okres grzewczy czy średnia miesięczna z całego roku.

. Myślę że odpowiedzą mi szerszy obraz kosztów takiego ogrzewania.

Opublikowano

witam xawer tak gazowe cały rok niemam solarów [ były nieopłacalne jak budowałem ale zastanawiam sie nad pompą ciepła tylko na wode w okresie letnim koszt kupna z podłonczeniem 5000 zł ] kuchenki gazowej niemam mieszkaja 3 osoby a 400zł to koszty zimowe nie średnia ,,,,np,miesiąc 11 i 12- 20011 760 zł w ciepłe miesiące np 09,10 - 2011 było 540zł podstawą takich kosztów są 2 czynniki naprawde dobre ocieplenie i super projekt instalaci nic nieda że ludzie ocieplają ściany a ciepło ucieka inną stroną a co do instalaci każdy to wielki fachowiec !!!!!!!!! 98% tych ludzi to papudraki bez dobrego schematu instalaci wogule nie zaczynaj było by lepiej żeby była wszędzie podłogłowka ja osobiście żałuje że tak nie zrobiłem pozdrawiam jak co to pytaj

:mellow:

Opublikowano

Witam kolego ja mam taki dom moje koszty to max 400 zł za mieśąc z ciepłą wodą tem .dzień 21,5 noc 20 st. to nowy domPROJEKT PASYWNY mieszkam rok mam kondesata ocieplenie 20cm ścany dach 45cm okna pakiet tertmo 3 szyby MS 60% domu podłogówka 3 pokoje grzejniki było by lepiej 100 % podłogówki nigdy nie zamienie na żade inne ogrzewanie pozdrawiam

Nie wiem skąd ci przyszło do głowy, że masz dom pasywny ?. Na pewno nim nie jest i do pasywnego jeszcze mu daleko . Masz dom energooszczędny i tylko i wyłącznie taki. 20 cm na ścianach i 45 cm na dachu nie decyduje o takiej kwalifikacji energetycznej budunku .