tomasztomasz Opublikowano 8 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam, posiadam piec takiej konstrukcji jak na obrazku Zawsze paliłem w nim flotem. Ostatnio jednak coś było nie tak w składzie, w którym zawsze kupuję i zakupiłem miał. Nie wiem czy wszystko z nim jest ok, wogóle nie chce się palić. Jak już się zapali to powstaje ogromna ilość popiołu. Palę tak jak flotem (tak jak na obrazku). Czy możliwe jest wogóle palenie miałem w takim piecu? Czy po prostu źle nim palę? Cytuj
robogaz Opublikowano 8 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2012 No to poszedłeś za daleko. Ta konstrukcja nie pozwala na palenie samym miałem tylko węglem lub mieszanką węgla z miałem 70/30 Miał pali się od góry Cytuj
emus Opublikowano 8 Stycznia 2012 #3 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kotłach dolnego spalania powinno się palić węglami w sortymentach: orzech II, groszek 1, orzech, groszek. wogóle nie chce się palić. Jak już się zapali to powstaje ogromna ilość popiołu. Kupiłeś miał złej jakości, o ile to co kupiłeś można nazwać miałem. Cytuj
vernal Opublikowano 8 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kupiłeś miał złej jakości, o ile to co kupiłeś można nazwać miałem. To jedno jest pewne :angry: Tego, znanego wielu, gatunku nie spalisz w zadnym kotle. Cytuj
Robocik Opublikowano 8 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Kolego tomasztomasz wcisnęli Ci zmiotkę z kopalnianego placu, a nie miał. Pomijam już szczegół, iż kotły dolnego spalania nie nadają się do czystego miału, musisz zmieszać go teraz z dobrym węglem i rzyczyć najlepszego :rolleyes: Tym co Ci to W.G.... wcisnęli. Może i ciesz się, że miał był kiepski przy dobrym zebrane gazy w komorze zasypowej zrobiły by prawdopodobnie , tobie lub innej osobie kuku <_<, wybuchając w twarz !!! Pozdrawiam. Cytuj
tomasztomasz Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Miał został zbadany przez znajomą w pobliskim laborze elektrownianym. Kaloryczność wyszła około 17MJ kiedy skład oferował miał o wartości od 20 do 22 MJ. Mam podstawę do reklamacji i takową złożyłem. Możliwe, że takie coś nic nie da ale warto spróbować. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 30 Grudnia 2023 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 8.01.2012 o 19:10, robogaz napisał(a): Ta konstrukcja nie pozwala na palenie samym miałem @robogaz @Robocik @emus W internecie można znaleźć przykłady, że w piecach dolnego spalania można palić samymi trocinami – np. w MPM-ach: dlaczego zatem nie można w piecach dolnego spalania palić miałem? @tomasztomasz czy udało Ci się zapalić miałem w tym piecu? Edytowane 30 Grudnia 2023 przez Matejko1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Czy ktoś próbował palenia miałem w piecu dolnego spalania? Cytuj
PredatorC Opublikowano 9 Stycznia 2024 #9 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Ja mam co prawda kocioł zgazowujący ale drobna trocina jak piach (taki pył) idzie bez problemu więc myślę, że miał też będzie się palił również bez problemu. 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #10 Opublikowano 9 Stycznia 2024 @PredatorC Rozumiem, że w fabrycznym Stalmarku powietrze jest podawane bezpośrednio w palniku. Natomiast Ty masz dodatkowo podane powietrze wtórne z drzwiczek żarowych? Czy bez podawania powietrza przy pomocy twojej przeróbki Stalmark też pali trociny? Cytuj
PredatorC Opublikowano 9 Stycznia 2024 #11 Opublikowano 9 Stycznia 2024 To jest powietrze wtórne do palnika nie żadne pierwotne. Tamtędy było miejsce i dlatego jest puszczone tamtędy. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #12 Opublikowano 9 Stycznia 2024 @PredatorC chodziło mi o to czy bez twojej przeróbki Stalmark też powinien palić trociny? Cytuj
PredatorC Opublikowano 9 Stycznia 2024 #13 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Nie wiem zapytaj się użytkowników którzy mają fabryczny kocioł. Cytuj
marcus312 Opublikowano 10 Stycznia 2024 #14 Opublikowano 10 Stycznia 2024 Miałem da się palić ale jest to upierdliwe ponieważ miał ma drobną frakcję która bardzo mocno ogranicza przepływ powietrza na pewno trzeba będzie przerobić palenisko a może i wlot nad palnikiem .Kolejna uciążliwość to duża ilość popiołu która wymusza częste czyszczenie paleniska łącznie z wygaszeniem kotła.Tam gdzie jest duży odbiór ciepła to lepiej się w miał nie pakować .Przy mniejszym zapotrzebowaniu na energię jak ktoś ma ochotę i dobrą cenę miału można się pobawić albo domieszkę robić do orzecha. 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 16 Stycznia 2024 #15 Opublikowano 16 Stycznia 2024 @marcus312 Czy mógłbyś napisać szerzej o przeróbkach potrzebnych do palenia miałem? 1 Cytuj
marcus312 Opublikowano 26 Stycznia 2024 #16 Opublikowano 26 Stycznia 2024 Trzeba zrobić zasyp wąski i mniejszy ruszt a przed palnik dobudować ściankę która stworzy kanał żeby miał nie zasypał wlotu do palnika .Przed załadowaniem kolejnej dawki miału można podłożyć kawałek drewna albo prowadzić spalanie razem z orzechem czy drewnem . Takie palenie jest dla osób które mają więcej czasu do obsługi kotła.Na foto dołożony jest jeszcze ruszt pionowy do którego dodatkowo podawane jest powietrze . 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 16 Lutego 2024 #17 Opublikowano 16 Lutego 2024 Znalazłem jeszcze film na którym pali się owies w kotle dolnego spalania MPM, wprawdzie to nie miał, ale też paliwo sypkie: Cytuj
sambor Opublikowano 16 Lutego 2024 #18 Opublikowano 16 Lutego 2024 Kilka razy paliłem w moim DS-ie owsem, ale owies był jako drugi załadunek - najpierw rozpalałem drewnem i po osiągnięciu ponad 60C na kotle, sypałem owies na żar, warstwę tak 10-15cm. Wg pomiarów ciepłomierzem ilość ciepła ze spalenia owsa jest o jakieś 20% większa niż ze spalenia takiej samej ilości wagowej drewna. Jedynym problemem jest zaśmiecanie całego wymiennika resztkami po spalonym ziarnie. 1 Cytuj
vlad1431 Opublikowano 18 Lutego 2024 #19 Opublikowano 18 Lutego 2024 Brat handlował swego czasu słodem jęczmiennym i niestety myszy się zajęły, próbowałem w kopciuchu palić, ale żona narzekała, że spalonymi ziemniakami śmierdzi wokół domu. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 15 Marca 2024 #20 Opublikowano 15 Marca 2024 (edytowane) A tu kolejny film z sypkim paliwem spalanym w kotle dolnego spalania - tym razem pszenica: Edytowane 15 Marca 2024 przez Matejko1 Cytuj
Peperoni Opublikowano 16 Marca 2024 #21 Opublikowano 16 Marca 2024 To teraz czekamy już chyba kto pierwszy załaduje kocioł czerstwym pieczywem......ten świat najwyraźniej idzie ku zagładzie! Cytuj
Panstan Opublikowano 18 Marca 2024 #22 Opublikowano 18 Marca 2024 Zboże ma to do siebie,że nie zawsze nadaje się do konsumpcji ;), nawet dla zwierząt,a co dopiero dla ludzi. Taka prawda. Cytuj
sambor Opublikowano 18 Marca 2024 #23 Opublikowano 18 Marca 2024 Często palę w DS-ie resztkami owsa, ale to paliwo daję na warstwę żaru i wtedy jest OK z paleniem. Rozpalić kotła na samym owsie nie potrafiłem. 1 Cytuj
Gruner Opublikowano 18 Marca 2024 #24 Opublikowano 18 Marca 2024 Myslę że na wszystkie sypkie materiały patent z poniższego linku8 da radę Przegroda przed palnikiem nie pozwala zasypać otworu palnika - sam za rok może będę testował coś takiego bo mi sie pojawia żródło dobrych trocin w okolicy. Myślę że jakby t troty trochę z węglem zmieszać szłoby jak burza 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi