wilu8 Opublikowano 7 Marca 2017 #1826 Opublikowano 7 Marca 2017 No tak tez spróbowałem na razie ok materiał jest świeży wiec po trochu bęndę dosypywał Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 8 Marca 2017 #1827 Opublikowano 8 Marca 2017 Siemanko próbował ktoś z was dorzucać zmielone rozdrabniaczem gałezie , troche mi sie nazbierało tego a szkoda wywalić ew w jakich proporcjach z groszkem może samo pójdzie ? Może zablokować ślimak, podobno gorsze to od za dużego groszku, groszek peknie a drewno niekoniecznje. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 8 Marca 2017 #1828 Opublikowano 8 Marca 2017 Do bregho: Mi cegly się sprawdzajà, jedna na palniku, po przeciwnej stronie od zbiornika. Dopala sie opał i troche ogranicza gardziel palnika, nie wiem czy sa przez to oszczędności. Kilka cegieł na samej górze przy poziomych kanałach. Ogranicza to troche przepływ, coś w rodzaju zawirowywaczy. Cytuj
bregho Opublikowano 9 Marca 2017 Autor #1829 Opublikowano 9 Marca 2017 jam miałem na myśli cegły w palniku do zmniejszania otworu. może za krótko testowałem ale przyznam szczerze skoro bez jest OK to ...... Cytuj
mariv1 Opublikowano 9 Marca 2017 #1830 Opublikowano 9 Marca 2017 Panowie czy wg. Was, tzn. tych którzy zaślepili otwory dosuszajace między kanałem powietrznym a paliwowym miala sens taka modyfikacja? Kilka tygodni minęło od czasu kiedy to zostało tu poruszone i zastanawiam się czy to pomogło. Cytuj
bregho Opublikowano 15 Marca 2017 Autor #1831 Opublikowano 15 Marca 2017 przyznam że zaślepienie dosuszających powinno być połączone z np. dosuszaniem zasobnika gdyż w innym wypadku środek eko w palniku może się nie dopalać. bez tego powietrze wpada obrzeżami i przy małym nadmuchu może byv niewystarczające obecne rozwiązanie czyli zaślepiony dosuszający i dosuszanie zasobnika mogę tylko polecać Cytuj
bregho Opublikowano 18 Marca 2017 Autor #1832 Opublikowano 18 Marca 2017 I udało się w końcu przerobić kotłownię wg. schematu wyszło tak zostało mało czasu na testy ale jak na razie zmniejszyłem temp. zadaną na 60 z 67 i powrót utrzymuje się w granicach 50 C. ustawienia CO - 35-40C, OP - 28C i CWU - 50C. powrót się ustabilizował w granicach 50C, piecyk chodzi bez na ustawieniach 5/80/16 serw. 10-50 temp. spalin 120-150C myślę że powinno być OK, zobaczymy jak wpłynie na spalanie Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 18 Marca 2017 #1833 Opublikowano 18 Marca 2017 Zawor bezpieczeństwa w układzie otwartym jest niepotrzebny, nie spełni swojej roli. Cytuj
Grum Opublikowano 20 Marca 2017 #1834 Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Może nie jest bezwzględnie wymagany, ale może być przydatny. W paru domach po zalaniu i jednym po pożarze już byłem jak zamarzły naczynia. Sezon pomału się kończy, znajdę chwilę czasu to wrzucę zdjęcia co tam jeszcze wyprodukowałem i przetestowałem. Edytowane 20 Marca 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
bregho Opublikowano 20 Marca 2017 Autor #1835 Opublikowano 20 Marca 2017 jak na razie instalacja rewelka, czeka mnie jeszcze montaż siłowników i sterowników zaworów. mam nadzieję na pozytywne zaskoczenie w kwestii spalania. co do zaworu - mówimy o różnicowym mam nadzieję - to hydraulik się uparł :) w razie braku prądu zabezpieczy piec i układ układ hula aż miło, majster miał lekki problem bo do tej pory robił wg. innego schematu ale dał się przekonać. fajnie, bo gość poczytał troszkę net i dał się przekonać. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 20 Marca 2017 #1836 Opublikowano 20 Marca 2017 Może nie jest bezwzględnie wymagany, ale może być przydatny. W paru domach po zalaniu i jednym po pożarze już byłem jak zamarzły naczynia. Sezon pomału się kończy, znajdę chwilę czasu to wrzucę zdjęcia co tam jeszcze wyprodukowałem i przetestowałem.No fakt, po zamarznięciu zrobil się układ zamkniety. Dlatego preferuje układ z wymiennikiem.Kocioł w systemie otwartym z naczyniem wzbiorczym pod stropem kotlowni i instalacja co. w systemie zamknietym z zaworem bezpieczenstwa. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 20 Marca 2017 #1837 Opublikowano 20 Marca 2017 jak na razie instalacja rewelka, czeka mnie jeszcze montaż siłowników i sterowników zaworów. mam nadzieję na pozytywne zaskoczenie w kwestii spalania. co do zaworu - mówimy o różnicowym mam nadzieję - to hydraulik się uparł :) w razie braku prądu zabezpieczy piec i układ układ hula aż miło, majster miał lekki problem bo do tej pory robił wg. innego schematu ale dał się przekonać. fajnie, bo gość poczytał troszkę net i dał się przekonać. Ten różnicowy jest na każdej pompie ?Ten roźnicowy ma chyba sens tylko wtedy, gdy instalacja c.o. jest w stanie pracować grawitacyjnie. Przy obecnej ilości armatury, średnicach przewodow, podlogówce to niemoźliwe. Moge się mylić, czlowiek uczy sie cale życie. Cytuj
bregho Opublikowano 20 Marca 2017 Autor #1838 Opublikowano 20 Marca 2017 jest tylko na CO, myślę że ma sens w sytuacji braku odbioru /brak prądu np./ zapobiega wzrostowi temp. na kotle upuszczając wodę w instalację Cytuj
Grum Opublikowano 20 Marca 2017 #1839 Opublikowano 20 Marca 2017 Do normalnego ogrzewania grawitacyjnego to nie ma szans, ale trochę ciepła przepuści. Pewnie za jakiś czas zarośnie. Nigdy się nie spotkałem ze szkodą z przegrzanego kotła podajnikowego przy braku prądu, a trochę szkód już w życiu widziałem. Najczęściej przecierają/niszczą się rury podajnika. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 21 Marca 2017 #1840 Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Może nastapić wzrost temperatury podajnika, otwiera sie tzw strażak, iglica zaworu jest zardzewiała, zawor sie nie domyka i woda się leje, leje, leje. Ja tak miałem, przyczyna może byl brak pradu w nocy, może wielgaśne kalafiory, sam nie wiem. Na szczęscie lało sie krotko. Edytowane 21 Marca 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Grum Opublikowano 21 Marca 2017 #1841 Opublikowano 21 Marca 2017 Zalanie kotłowni to jednak niewielka szkoda. Taki szok termiczny nie uszkodził podajnika? Przy okazji po sezonie sprawdzę zawór strażaka. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 23 Marca 2017 #1842 Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Woda przez podajnik wypełniła kocioł i wylewala się przez wentylator. Na szczęscie jak na razie nic sie nie uszkodziło, wentylator po wysuszeniu hula. Woda wylewala sie z kotłowni na garaź, na zewnatrz było -20. Gdyby nikogo nie było kilka dni, to szkoda gadać. Strażaka podlaczyłem do 5 litrowej bańki, nie do sieci wodociagowej. Edytowane 23 Marca 2017 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
bregho Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor #1843 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) no i w końcu zamontowałem automatykę do podłogówki, pozostało tylko zamontować siłownik i sterowanie /sterownik 431 lub moduł/ na 4D. pytanie mam do czujników, pokazują mi niższe wskazania niż inne mierniki. czy takie zamontowanie czujnika na rurze /ten wyżej/ może mieć na to wpływ??? Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez bregho Cytuj
bregho Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor #1844 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 wszystko śmiga aż miło. nareszcie sterowanie podłogówką ma sens. no i spalanie spadło. czekam jeszcze na ST 431 do 4D i będę miał komplet Cytuj
broda1301 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 #1845 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Tez kiedyś miałem sterownik st 431 i faktycznie trochę miał rozbieżne temperatury tak ok 3*C. Ale poza tym działał bardzo dobrze porostu ten typ tak ma. Cytuj
bregho Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor #1846 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 pytanie - rozumiem iż teraz nie posiadasz, dlaczego ??? Cytuj
broda1301 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 #1847 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Bo zmienilem sterownik kotla i teraz to on steruje mieszaczem a st431 sprzedalem bo byl juz mi zbedny. Cytuj
bregho Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor #1848 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 też myślałem nad modułem do siłownika, jednakże jest on droższy i nie oferuje tylu możliwości jak ST431. no ale ważne by działało Cytuj
Grum Opublikowano 6 Maja 2017 #1849 Opublikowano 6 Maja 2017 Witam, nie było mnie dłuższy czas i już prawie koniec sezonu (mam nadzieję) Podrzucam co tam jeszcze przetestowałem w międzyczasie: Zawirowywacze: łącznie dały obniżenie temp spalin z 200 do ok. 120 w szczycie sezonu, przy mniejszym zapotrzebowaniu można trochę powyjmować. Okrągłe w rurach dają obniżenie temp o jakieś 50-60 stopni, odpowiednie wygięcie łopatek i wymuszenie ruchu wirowego spalin nie zmniejsza prędkości przynajmniej przy tych temp przy których mogłem mierzyć. Poziome na półkach dają obniżenie o jakieś 20 stopni Wycinałem z blachy 1 mm, koszt 20 zł na całość Okrągłe - u mnie 3 szt. wzornik wyginane w prawo wg środkowej osi, początkowo 33 stopnie dalsze wyginanie, finalnie 45 stopni, oszlifowanie krawędzi wyginanie i profilowanie łopatek, robiłem ręcznie kombinerkami i kluczem wersja finalna Poziomy górna półka wzornik łopatki wygięte ok. 45 stopni Poziomy dolna półka wzornik Cytuj
Grum Opublikowano 7 Maja 2017 #1850 Opublikowano 7 Maja 2017 I na koniec deflektor Robiłem sporo prób i testów pod rusztem wodnym i ostatecznie doszedłem do wniosku że nie ma możliwości zastosowania czegokolwiek pod nim. Wrzucenie nawet malutkiej blaszki powoduje zakłócenia w spalaniu, niestety ruszt jest zbyt nisko. Położenie na ruszcie też jest marnym pomysłem, ogień rozbija się i zostaje w rusztach, syf w kotle w moment się robi. Optymalnie wymiarkowałem podwieszenie na wysokości kilku cm nad rusztem dużego talerza. Do podwieszenia użyłem pręta z nierdzewki za 8 zł + zawiesie za 3 zł Zastosowałem dużą tarczę hamulcową fi28, w sumie nie ma znaczenia co, ważne by pasowało do komory. Płomień ładnie się rozbija o tarczę a większość pyłów ląduje pod nią. Trochę spada temp spalin. Zepchnięcie spalin na boczne ścianki w głównej komorze daje lepszy odbiór, ale wielkiego szału nie ma. Dużo lepszy efekt jest przy użyciu okrągłych zawirowywaczy. Optycznie sprawdzając, po założeniu deflektora w ten sposób, nie szło zobaczyć dymu z komina. Bez deflektora był wyraźnie zauważalny. Zużyta tarcza hamulcowa, najlepiej możliwie najbardziej płaska U mnie pasowała ze średnicą 28 cm Założone zawiesie Mocowanie zawiesia od spodu, użyłem kawałka blachy 6mm Po założeniu na pręcie A tak wyglądał kocioł przy małym deflektorze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi