Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkich zainteresowanych jak i obecnych klientów chciałbym zawiadomić że zaistnieje lekka obsuwa terminów ponieważ uległem wypadkowi podczas pracy i obecnie przebywam w szpitalu.

Za zaistniałą sytuację przepraszam

Przemo

Opublikowano

Zdrowie wraca ale powoli. Także będę musiał jakiś czas odpuścić, ale ze swojej strony zrobię wszystko aby dotrzymać umówionych terminów, a jeżeli wystąpi poślizg to myślę ze niewielki albowiem już zadeklarowali mi pomoc członkowie rodziny. Moja rola przez czas bliżej nieokreślony będzie się sprowadzała do roli kierownika :unsure:

Jak widać chwila nieuwagi i pośpiech i tragedia gotowa. (Ja obciąłem sobie kątówką mięsień uda i ledwo wyszedłem z tego cało)

Opublikowano

Przede wszystkim szybkiego powrotu do formy życzę. Od razu podejrzewałem kątówkę. Dużych nie używam z zasady, a małe z reguły próbują wykastrować.

Opublikowano

Przede wszystkim szybkiego powrotu do formy życzę. Od razu podejrzewałem kątówkę. Dużych nie używam z zasady, a małe z reguły próbują wykastrować.

Dobrze prawisz ;) kilka cm w lewo i zbierałbym jajka po warsztacie, cerowali mnie prawie dwie godziny i została mi pamiątka na 17cm (17 szwów na zewnątrz i bóg jeden wie ile w środku)

Nie dziękuje za życzenia aby nie zapeszyć a jeszcze zbyt wcześnie aby się cieszyć ze zdrowia.

Opublikowano

Zdrowia i nie powtarzaj tego numeru

Pozdrawiam RedEd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ostatnio miałem sporo czasu na rozmyślanie i wykluło się coś takiego:

post-13940-0-95230800-1335453204_thumb.png

post-13940-0-36621900-1335453244_thumb.png

post-13940-0-54016400-1335455590_thumb.png

Wewnątrz tego palnika cylindryczna komora miałaby 90 mm a wyjście było by zwężone do 70 mm, na dole poniżej wlotu gazów byłby lejkowaty z otworem fi 20 mm na dole (odpopielenie) a powietrze wtórne byłoby podawane z boku jednym otworem fi 20 mm lub kilkoma fi 10 mm (zależnie od zachowania się prototypu) całość składała by się z 3-4 el i była by odlana z betonu BOS 135.

Co sądzicie o takim palniku? jest sens w to inwestować, bo chciałbym to sprezentować jednemu z klientów (forumowicz) ale nie chciałbym wprowadzić go w maliny ;)

Opublikowano

tam raczej grubszy popiół się nie dostanie, raczej rodzaj pyłu/nalotu.Palnik składałby się z kilku el. więc gdyby nawet coś większego tam utkwiło to nie problem a samo przeczyszczenie otworu pogrzebaczem od strony popielnika to chyba nie jest zbyt uciążliwe. Pytanie było głównie o ideę samego działania, tzn czy taki kształt wprowadzi gazy w ruch wirowy aby lepiej mieszać się z PW.

Opublikowano

Witaj

No tak to jest jak się żyje z pracy własnych rąk . Choroba , samochód jak jest do pracy i wszystko się sypie ale jednak zdrowie najważniejsze , bo jak jest to i pracować można . Ale do rzeczy . Palnik fajny sam kiedyś o czymś podobnym myślałem mam jednak pewne zastrzeżenia . Jeżeli te otwory do odpopielania będą miały swój własny oddzielny i szczelny popielnik to zda to egzamin bo jeśli nie to będzie to droga na skróty dla powietrza spod rusztu a to już trochę nie fajnie . Tym bardziej że i tak pomyślałeś o PW podawanym z góry i podgrzewanym w bocznych kanałach i to jest OK . Skoro chcesz to odlewać to myślę że nie było by problemem takie wyprofilowanie wlotów do palnika aby się same odpopielały , lekki spadek do rusztu ,lejkowaty kształt i przewężenie w miejscu podawania PW Trochę jak w gażniku Webera i powinno to zdać egzamin .

Tak że Przemo przestań się lenić , rwać pielęgniarki po szpitalach i do roboty .

Pozdrawiam i zdrówka życzę :D

Opublikowano

Witam ostatnio miałem sporo czasu na rozmyślanie i wykluło się coś takiego:

post-13940-0-95230800-1335453204_thumb.png

post-13940-0-36621900-1335453244_thumb.png

post-13940-0-54016400-1335455590_thumb.png

Wewnątrz tego palnika cylindryczna komora miałaby 90 mm a wyjście było by zwężone do 70 mm, na dole poniżej wlotu gazów byłby lejkowaty z otworem fi 20 mm na dole (odpopielenie) a powietrze wtórne byłoby podawane z boku jednym otworem fi 20 mm lub kilkoma fi 10 mm (zależnie od zachowania się prototypu) całość składała by się z 3-4 el i była by odlana z betonu BOS 135.

Co sądzicie o takim palniku? jest sens w to inwestować, bo chciałbym to sprezentować jednemu z klientów (forumowicz) ale nie chciałbym wprowadzić go w maliny ;)

Może wyszłoby coś takiego. Kolega def chyba o czymś takim kiedyś marzył ... :)

http://www.youtube.com/watch?v=p9-widJL1uo

Opublikowano

Fajnie nie powiem ale na drewnie to dość proste do uzyskania, ja jednak ten palnik chciałbym wykorzystać w kotle węglowym, oraz to czego tu nie widać chciałbym uzyskać ruch wirowy. Jak to wyjdzie w praktyce tego jeszcze nie wiem, być może nie warto w to brnąć.

Co mnie zaciekawiło na filmiku to to że wełna jest niczym nie osłonięta, a ja się zastanawiam jak zamaskować szczeliny 1mm w "maskownicach" bocznych.

Opublikowano

Fajnie nie powiem ale na drewnie to dość proste do uzyskania, ja jednak ten palnik chciałbym wykorzystać w kotle węglowym, oraz to czego tu nie widać chciałbym uzyskać ruch wirowy. Jak to wyjdzie w praktyce tego jeszcze nie wiem, być może nie warto w to brnąć.

Witam

Może to ci pomoże , znalazłem w necie

Pozdrawiam

EMISJA ZANIECZYSZCZEŃ Z PROCESU SPALANIA BIOMASY.pdf

Opublikowano

To opracowanie bardzo ciekawe, ale nie od dziś wiadomo ze spalanie węgla nie musi być szkodliwe dla środowiska, tylko trzeba utrzymać wysoką temperaturę spalania ( szamot ).

Przy ruszcie wodnym ciężko to uzyskać.

Opublikowano

Co mnie zaciekawiło na filmiku to to że wełna jest niczym nie osłonięta, a ja się zastanawiam jak zamaskować szczeliny 1mm w "maskownicach" bocznych.

Opublikowano

zapewniam, że warto i jest to możliwe do uzyskania przy odpowiednim kształcie palnika. Ruch wirowy spalin wprowadzają kształtki boczne i centralnie doprowadzone pw.
Opublikowano

Witam.

Co rozumiesz przez centralne doprowadzenie powietrza wtórnego, czy ma być na środku bocznej ścianki (wszak każdy punkt na obwodzie koła będzie stanowił środek), czy też chodzi o podanie pw od dołu?

@sambor

opracowanie fajne (lekko wyciągnięte z kontekstu ale ok), jednak czuć tam nutkę lobby węglowego ponieważ ten najazd na biopaliwa jest troszkę tendencyjny. Już małe dzieci wiedzą że wszystko co rośnie przy udziale fotosyntezy (i nie tylko) wiąże węgiel i inne minerały z otaczającego środowiska więc mówienie że spalanie drewna/biomasy jest mniej ekologiczne od spalania wegla i innych paliw kopalnych uważam za przerost formy nad treścią. Nawet gdy przy spalaniu drewna wydziela się CO2 to wiem że nie wpłynie on znacząco na przyrost światowej emisji CO2, co innego gdy wydobywamy/uwalniamy węgiel zmagazynowany tysiące lat temu

Opublikowano

mówienie że spalanie drewna/biomasy jest mniej ekologiczne od spalania wegla i innych paliw kopalnych uważam za przerost formy nad treścią.

Naprawdę tak jest napisane?

:lol:

Opublikowano

No może nie dosłownie, ale jeżeli ktoś uważa że w temp. 900* węgiel wydziela mniej CO2 do atmosfery aniżeli słoma rzepakowa i na podstawie tego twierdzi że węgiel jest bardziej eko, to proszę was :) zapomnieli tylko wziąć pod uwagę że ten rzepak "przejął" tego CO2 w ciągu lata to oddał zimą nie podnosząc emisji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.