mac65 Opublikowano 24 Września 2011 #51 Opublikowano 24 Września 2011 (edytowane) Kryzowanie polega właśnie na ograniczeniu przepływu wody przez grzejniki a pisałem o kryzach na powrotach aby ograniczyć przepływ w grzejniku ale jednocześnie zachować jego pełna moc grzewcza czyli grzejnik bedzie cały ciepły a nie tylko jego górna część . w przypadku budynku pietrowego i grawitacji kryzuje sie górne grzejniki ponieważ ciepło zawsze wędruje wyżej a przez ograniczenie przepływu w górnych grzejnikach powodujemy że cała instalacja sie nagrzewa a nie tylko grzejniki na pietrach . Kryza to kawałek blaszki miedzianej lub mosiężnej wielkości monety 2-u złotowej z otworem w środku umieczcza sie ja wśrubunku grzejnika . Przy dwóch kondygnacjach otwór w środku powinien mieć ok połowe średnicy przepływu dolnych grzejników . .Zazwyczaj nie stosuje sie kryzowania bo załatwiają to średnice rur zasilających ale podejżewam że na dole masz mniejsze średnice przepływu niż u góry i dlatego wystepuje ten problem . Jeżeli na powrocie górnych grzejników zastosujesz zawory to można nimi dokładnie wyregulować przepływy tak aby grzejniki na dole grzały całościowo a nie tylko ich górna cześc Zawór 4d powinno sie dobrać do średnicy rur zasilających instalacje , i raczej jeżeli chcesz w pełni korzystać z jego funkcji to pompa bedzie potrzebna .Ale jeżeli zasobnik CWU konstrukcyjnie jest przystosowany do pracy na grawitacji to to pompa do niego nie jest konieczna , no oczywiscie wiele zalezy od możliwości podłączenia . Jeżeli nie ma jak zrobić tego grawitacyjnie to wtedy 2-ga pompa konieczna . I jeszcze jedna istotna sprawa zasilanie wymiennika powinno wtedy iść z obwodu kotłowego a nie grzejnikowego bo temperatura Cwu będzie wtedy taka jaka ustawisz na grzejnikach Edytowane 24 Września 2011 przez mac65 Cytuj
bartus8 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor #52 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Witam!Temat kotła heiztechnika jakby umarł.Miałem wymienić starego śmieciucha w lecie na kocioł tej firmy,ale nie wyszło.W tym roku to będę musiał zrobić,no i temat powraca.W ubiegłym roku bardzo dobrze o tym kotle pisał RobsonFX.Proszę o odzew na temat tych kotłów zasypowych.RobsonFX,jeżeli czytasz jeszcze to forum to proszę odezwij się.Pozdrawiam :rolleyes: Cytuj
alupiter Opublikowano 20 Stycznia 2013 #53 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Witam ..Posiadam HT PLUS 25 KW powiem super piecyk głównie pale miałem ale taz przepalam drewnem ..to ze smoła sie zbiera to wina ze drewno jest wilgotne i tylko tyle ale zeby zlikwidowac smołe należy zima przepalic go do 75 -80 c pare razy i po smole czasami rzucam wysuszone obierki po ziemniakach ładnie schodzi cały syf..plusy duże drzwiczki łatwy w czyszczeniu ..Zasypuje go 2 worki po 25 kilo miału i spokój 24 godz temp na piecu 60 c..dom 200m2 Swietna estetyka pieca no i wykonanie..pozdrawiam ciepło Piter Stargard Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi