Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita. Mam problem i zwracam się prośbą o poradę. Ostatnio coraz częściej zacina mi się ślimak podczas podawania. Sytuacja jest o tyle dziwna, że sterownik wysyła sygnał do napędu i słychać załączenie, ale ślimak stoi. Zabezpieczenie nie ulega zniszczeniu.Nie potrafię sobie z tym poradzić - nie wiem czy problem z silinikiem (osłabł)?Napęd Nord typ SK 63S/4. Usunięcie węgla z kosza i oszyszczenie pomaga chwilowo, jak tylko zasypie ponownie żmijka się zacina.

Opublikowano

Hey!

Silnik nie ma siły ruszyć pod obciążeniem - to jest silnik 1 fazowy - uzwojenie rozruchowe jest włączone w obwód za pośrednictwem kondensatora, który w Twoim przypadku prawdopodobnie jest uszkodzony. Jeśli masz piec na gwarancji to serwis powinien Ci go wymienić, jeśli nie to sczytaj z tego kondensatora jego dane i kup nowy w sklepie elektrycznym. Nie wiem czy się znasz trochę na elektryce ale nie powinieneś mieć jakiś większych problemów z wymianą. Ale gdybyś nie wiedział o co chodzi to:

- kondensator znajduje się w skrzynce zaciskowej silnika napędzającego ślimak,

- ma najczęściej kształt walca i ma z reguły plastikową obudowę,

- najważniejsze dane jakie należy z niego spisać aby kupić nowy to napięcie znamionowe podane w Voltach i pojemność podana w MikroFaradach.

Jakbyś czegoś nie wiedział to pytaj!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Tak jak sobon radzi, na 99% to wina kondensatora, ja jednak dopiszę że najlepiej od razu sam sobie go kup koszt kilkanaście pln i wymień. Wiekszość producentów kotłów uznaje tą część jako element eksploatacyjny który nie podlega bezpłatnej wymianie.

Opublikowano

Witam

Miałem podobny problem ale po wcześniejszym zablokowaniu slimaka, tzn ślimak zblokował i nie zerwało klina. Klin został zerwany recznie (breszka, łom). Po założeniu nowego zabezpieczenia silnik ruszał na kilka minut i stawał. Też sugerowano mi, że kondensator, który wymieniłem, ale bez zmian. Okazało się że nawalił motoreduktor - wymienili mi cały silnik z przekładnią i teraz gra gitara .

Odkręć osłone wiatraka silnika ( 4 śrubki i pokręć ręcznie wiatrakiem jeżeli ciężko lub z małymi oporami się obraca to jest problem właśnie z napędem w samym silniku lub tuż za nim na przekładni)

pozdr

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem pieca Kielar-eco 2, którym grzeję już czwarty sezon. W ostatnia Wigilię pierwszy raz zablokował się podajnik, jednak śruba się nie zerwała. Po świętach odkręciliśmy z ojcem motoreduktor i wyjęliśmy ślimak, jednak nic niepokojącego nie znaleźliśmy. Podajnik chodził do sylwestra i znowu się zaciął. Gościu od którego kupiliśmy eco-groszek zrobił sobie podobno sortownie na podwórku i teraz nie wiadomo czy paliwo ma odpowiednia granulację. Ojciec stawia na to, ja zaś na kondensator... Czy granulacja węgla ma bardzo duży wpływ na działanie podajnika ?

Opublikowano

Tak ma ale nie tak duży aby zrywało zawleczke.

Prosze sobie sprawdzić samo kolano poniewż gdy często kopiec palący się obniżał to mogą być spieki na końcu ślimaka.

A kondensator można sprawdzić na zimno i na ciepło ponieważ przy zagrzaniu może tracić swoje wartości.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ponieważ przytrafił mi się podobny problem ale nie był to kondensator. Uszkodzeniu/zużyciu uległ klin łączący piastę silnika z przekładnią. Silnik się kręcił, ale poruszał przekładnią na zasadzie zwykłego oporu tarcia bo nie miał zaczepu.

Co należy zrobić żeby zdiagnozować usterkę - o ile to nie kondensator :-) :

• odkręcić cały motoreduktor
  • odkręcić silnik od przekładni (należy uważać żeby odkręcić dobre śruby i nie rozkręcić samej przekładni)
  • sprawdzić klin (u mnie był to wpust pryzmatyczny)
  • jeśli to nie klin to sprawdzić czy sam silnik pracuje prawidłowo - ew. czy pracuje po podłączeniu na krótko z pominięciem sterownika
  • przekładnie są dwie - można je odkręcić od siebie - też są połączone wałem z klinami - sprawdzić czy przekładnia przy ślimaku daje obracać się bez oporu
  • sprawdzić przekładnię przy silniku - tzn czy silnik nią obraca

Po sprawdzeniu wszystkiego usterkę można łatwo ustalić

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam podobny problem, wszystko wskazuje na kondensator, ale wymieniałem go juz dwukrotnie w ciągu miesiąca i dalej sie zatrzymuje.

W związku z tym mam pytanie, jeśli fabrycznie był 5uF, to czy moge spróbowac zamontowac troche mocniejszy ? czy może to poprawić moc rozruchową silnika? Jesli tak, to maksymalnie ile mocniejszy moge założyć ?

Edytowane przez mixen
Opublikowano

A jakiej mocy jest silnik 90W czy 180W?

• 3 lata później...
Opublikowano
WITAM moj podajnik przez 5 lat chodzil bez zaklocen Tej zimy albo scinala sie zawleczka albo podajnik nie ruszal a silnik buczal. wymienony zostal kondensator co nic nie dalo Po wyjeciu podajnika okazalo sie  ze jest  bardzo zuzyty Kupilem nowy Robilo sie to samo  Po wyjeciu podajnika okazalo sie  ze w pewnym miejscu ma  widoczne otarcie Slimak byl nowy to bylo widac  Bylo to w miejscu laczenia rury w ktorej chodzi slimak i kolankiem  gdzie wychodzi ekogroszek  To miejsce wyczysclem rura  o mniejszym przekroju poniewaz byly tam zadziory wydaje mi sie ze to bylo miejsce spawania rury z kolankiem Lekko jeszcze przeszlifowalem miejsce gdzie bylo widoczne otarcie na slimaku Jak narazie juz 5 dzien chodzi bez zaklocen. Jeszcze zamiast zawleczki zalozylem srube maszynowa.   Pozdrawiam