Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam bojler 120litrów c.w.u.zasilany z kotła c.o.

Czy opłaca się obniżanie temp. na bojlerze do 40'C podczas doby,a podnoszenie na 2,3 godziny do 48'C na czas kąpieli ?

Opublikowano

Niższa temperatura na bojlerze to mniejsze straty ciepła w bojlerze, jednak akurat porą zimową te straty przełożą się na dogrzanie pomieszczenia w którym ten bojler się znajduje. Jeżeli bojler masz w nieogrzewanym pomieszczeniu jakiś zysk po obniżeniu w nim temperatury na pewno będzie. Jednak przy węglu oszczędności mogą okazać się niezauważalne.

Opublikowano
Jednak przy węglu oszczędności mogą okazać się niezauważalne.

A ja do kąpieli dogrzewam bojlerek elektrycznie do tych 50stC (okresowo profilaktycznie na Legionellę nawet do 70ciu). Masz 'termometr' na baniaczku to można zapamiętać gdzie ma być wskazówka - jak nie jest, to wystarczy odciąć zaworkiem wężownicę (po co dogrzewać CO) i wlaczyć grzałkę na 1-2godz. Przestawianie kotła to znaczny wzrost zużycia węgla (tak wynika z obserwacji) no i przestawianie sterownika, żeby było dobre wypalanie na popiół...

PozdrA.

Opublikowano

Sprawa wygląda w ten sposób ,że bojler jest obok kotła w piwnicy i zasilany wlaśnie z niego.Opał to miał.

I też myślę ,że oszczędności mogą być znikome,ale na przestrzeni całego roku to już nie wiem.

Temperatura obecnie jaką utrzymuje na bojlerze to 48'C i to wystarcza na kąpiele.

Opublikowano
Przestawianie kotła to znaczny wzrost zużycia węgla (tak wynika z obserwacji) no i przestawianie sterownika, żeby było dobre wypalanie na popiół...

PozdrA.

Zmiana na sterowniku u mnie polega tylko na zmianie temp.zadanej na c.w.u. i dochodzi do tego schodzenie do piwnicy przed i po kąpieli.Najgorzej jest oczywiście z tym po :) ,bo zamiast myślecc o czym innym trzeba pędzić do piwnicy.

Opublikowano

Jeśli Twój bojler jest bez izolacji, to warto go solidnie zaizolować. Miałem poprzednio taki model "socjalistyczny" jeszcze z wężownicą, bez izolacji. Bardzo długo się nagrzewał, a kąpiel kilku kolejnych osób rozciągał się w czasie mimo dogrzewania grzałką elektryczną. Zmieniając kocioł zmieniłem też bojler na płaszczowy izolowany pianką poliuretanową, którą pokryłem jeszcze styropianowym ekranem z folią alu. Kąpiel teraz nie wymaga zbędnego czekania na nagrzanie wody. Temp. mam ustawioną stale taką samą, tylko histerezę mam na c.w.u większą niż na c.o, bo 5 stopni.

Zmiany nastawy raczej bym ci nie doradzał. Lepiej dodatkowo go docieplić i 1-2 godz. dogrzać grzałką (jak radzi adamasz) podłączoną do programatora czasowego z ustawionym czasem na porę kąpieli.

Opublikowano

Mam bojler z wężwnicą ocieplony pianką i dodatkowo styropianem z ekranami za grzejniki.Grzałki elektrycznej nie ma w nim więc dokupowanie jest bez sensu.Chyba zostawie tak jak jest i nie bedę zmieniał nastaw temperatury.No chyba ,że ktoś matematycznie wyliczy jakieś wymierne korzyści,bo ja się nie znam.