robogaz Opublikowano 29 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Witam Wszystkich! Moje pytanie dotyczy ilości spalanego węgla typu np. groszek a mianowicie: 1 kocioł ok od 25 do 38Kw 2 powierzchnia od 150 do 220 m2 3 temperatura na zewnątrz obecna ok.-12 4 temperatura zadana od 55 do 65*C Prosze o wypowiedzi oczywiście palenie na naturalnym ciągu jak i na sterownikach. A może wyeliminujemy MIAŁ ? Nie ukrywam że chce zrobić taki mały bilans cenowy z różnych żródeł i kotłow. Myśle że w wolnej chwili opiszecie swoje doświadczenia. Chodzi mi po głowie przerobienie kotła na układ nawęglania brucer II ale muszę wszystko skalkulować na chłodno. Pozdrawiam. Cytuj
robogaz Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor #2 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam ponownie. Co to panowie nikt nie pali groszkiem lub orzechem w zasypowych? NIE WIERZE ! Wiem dużo jest na ten temat na forum ale nie ma całej techniki palenia tylko:Jja pale węglem bo mnie miał wk...... i takie tam. No chyba że nikt nie chce pisac na moje posty? Cytuj
emus Opublikowano 30 Grudnia 2010 #3 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ja paliłem węglem sortyment groszek z kopalni Piast w starym kotle. Paliło się bardzo dobrze, ale Piast przestał produkować węgiel tego sortymentu i teraz palę orzechem. Cytuj
robogaz Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor #4 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ajaki czas palenia uzyskujesz przy jakim zasypie? Ale Ty palisz chyba w dolniaku a to inna bajka. Cytuj
emus Opublikowano 30 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Groszek jako jedyny sortyment węgla spadał samoczynnie na ruszta w starym kotle. Dosypywałem groszku, delikatnie rusztowałem ruchomymi rusztami i wynosiłem popiół spadający do zasobnika. Paliło się ciągle z przerwami na czyszczenie kotła czyli przez 1 do 3 tygodni. Cytuj
henryk1953 Opublikowano 3 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam ponownie.Co to panowie nikt nie pali groszkiem lub orzechem w zasypowych? NIE WIERZE ! Wiem dużo jest na ten temat na forum ale nie ma całej techniki palenia tylko:Jja pale węglem bo mnie miał wk...... i takie tam. No chyba że nikt nie chce pisac na moje posty? Witaj. Parę lat temu postanowiłem sprawdzić w czym i jak palą "guru" na różnych forach. Wynik- ok70% to kocioł miałowy -paliwo-wszystko w dół poniżej orzecha. Niedawno pojawił się wątek ,zamiast miału orzech +dmuchawa ustawiona na miał-efekt-nie sledziłęm dalej wątku Co do podstawowego pytania -Nie mogę ci pomóc-palę olejem. Mimo to temat uważam za bardzo ciekawy. pozdrawiam henryk1953 Cytuj
merlotka Opublikowano 3 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ajaki czas palenia uzyskujesz przy jakim zasypie?Ale Ty palisz chyba w dolniaku a to inna bajka. W moim kotle groszek paliłam od dołu-----------> porażka, ciepło było, ale tyle samo wyjęłam co i włożyłam B) dopiero się ucze palić B) Cytuj
Xawer Opublikowano 3 Stycznia 2011 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam Kociol dolnego spalania 25,5 z dmuchawa,dom ok.180m nie ocieplony wegiel orzech II z wesolej, zawor 4d z regulatorem pogodowym +pokojowym,temp. dzien 20-21st noc 19-20 ,zasobnik Cwu 220l najwiecej tej zimy do 35 kg na dobe Cytuj
AdamMa Opublikowano 3 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 3 Stycznia 2011 aż mi się nie chce wierzyć aby 35kg wystarczyło na dobę. co to za kocioł? Cytuj
tomek66 Opublikowano 3 Stycznia 2011 #10 Opublikowano 3 Stycznia 2011 A ja wierzę, bo nie spaliłem więcej jak 50kg na dobę a dom znacznie większy. Cytuj
Xawer Opublikowano 3 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam Kociol normalny dolniak Warmet SDS ceramik Kostrzewa .Dom od srodka suporeks ,szczelina wentylacyjna ,cegla . Ubieglej zimy robilem testy wegla i najlepsze efekty z dostepnych na moim terenie daly orzech II z Wesołej i Staszica. Cytuj
robogaz Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor #12 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam wszystkich w NOWYM 2011 ROKU. Ja osobiście postanowiłem zrobic pare zasypów na groszku 23000kj i ecogroszku 26000kj. Efekty takie juz podaje groszek 23000kj -5 temp.na zewnątrz 70*C zadana czas palenia 20h Zasyp 50kg. ecogroszek 26000kj -3 temp. na zewnątrz 70*C zadana czas palenia 15h Zasyp 50 kg Tak więc wychodzi na to że parametry kaloryczności u sprzedawców są wyssane z palca. Zostało mi ok.2,5 t miału do wypalenia i przechodzę na groszek. Zaczynam myśleć o podajniku tłokowym o granulacji do 6 cm. Dzisiaj zrobiłem przekładnie i zaczynam ją testowac na obciążenia,przekładnia na 12V. Wyliczyłem że groszku w tłoku powinienem spalić około 40 kg na dobe na 200m2 A jak będzie zobaczymy. Cytuj
AdamMa Opublikowano 3 Stycznia 2011 #13 Opublikowano 3 Stycznia 2011 to ja pokażę jak to wygląda u mnie kocioł górnego spalania zrobiony 5 lat temu przez jednego z okolicznych rzemieślników, powierzchnia ogrzewana 250mkw, użyty węgiel: orzech I Jaworzno 25MJ, zasyp około 26kg, temp w mieszkaniu około 22stopni, temperatura zewnętrzna okolo -13stopni, czas spalania 11 godzin na potwierdzenie moich słów wyniki: http://www.mojstuff.yoyo.pl/ Cytuj
Xawer Opublikowano 3 Stycznia 2011 #14 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Testowalem groszek z Wesolej niby taka sama kalorycznosc jak orzech II ale palil sie krocej niz orzechII . Natomiast orzech I z tych kopalni byl najlepszy ale zawieszal sie . Mial jakos tam sie palil ale bylo masa popiolu i trzeba bylo kilka razy na dobe rusztowac wprawdzie byl tanszy ale wiecej go szlo i fnansowo wychodzilo tak samo jak orzechII. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi