Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Grzeje pierwszy sezon domek 170m2. Próbowałem kilka rodzajów eko ale ze względu na to że jeszcze w nim nie mieszkam kupiłem czeski ekogroszek.

Znajomy ma ten sam piec lecz inną instalację (ja mam dodatkowo podłogówkę).

 

Moje nastawy to na Defro Duo Plus + sterownik ST-47:

- temp. 65st C

- wentylator zasłonięty 50%

- komin przymknięty na 70%

- nadmuch 15% (skala 1%-100%)

- podawanie 10s co 40s

- podawanie w podtrzymaniu 10s co 10 min

- wentylator w podtrzymaniu 20s co 3 min

- histeza 2st C

 

Efekt jest następujący ::

- piec długo dochodzi do zadanej temperatury

- w podtrzymaniu jest przez ok 7-10 min, później spada w ciągu kolejnych 5 minut o 7st C i dociąga po ok 30 minutach

- sporo spieków i popiołu

- spala ok 45 kg na dobę

 

Kolega podając mi swoje nastawy (nadmuch minimalny, wentylator przysłonięty na 80%, podawanie 10s co 45s) mówi że u niego ładnie sie pali, bez dużej ilości popiołu i spieków (czyści raz na 3-4 dni) i worek 25kg ma na dobę. Zaznaczam że używamy tego samego ekogroszku.

Ja ustawiając te nastawy mam problem z dociągnięciem do 55st C.

 

Proszę o opinie dotyczące pracy z czeskim ekogroszkiem.

Opublikowano
Znajomy ma ten sam piec lecz inną instalację (ja mam dodatkowo podłogówkę).

 

To bardzo ważna część Twojej wypowiedzi - stąd różnice.

 

Czeski eko-groszek jest dużo mniej kaloryczny w porównaniu z kamiennym. Inne nastawy, inne spalanie (ilość i jakość). W dzisiejszych warunkach (noce -15`C) podawanie u niektórych użytkowników może wynosić nawet 1:2 aby uzyskać 65`C. Sam tym palę, i zastanawiam się czy na styczeń i luty nie wrócić do kamiennego, ponieważ plecy zaczynają boleć. Co do jakości spalania - u mnie jest zadowalająca (spieki, itp.).

 

Każdy dom i każda instalacja jest inna - warunki są inne. Kolega o którym piszesz może mieć później inne problemy, które u Ciebie nie wystąpią.

 

Różnica w cenie eko jest duża - więc coś za coś. :)

Opublikowano

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli uzywasz czeskiego eko - jakie masz ustawienia żeby ładnie spalało ? jak często czyścisz popielnik ?

ja po jednej dobie mam pół wiaderka 10L. Operujesz bardziej nadmuchem czy podawaniem ?

 

pozdrawiam

Opublikowano
To bardzo ważna część Twojej wypowiedzi - stąd różnice.

 

Czeski eko-groszek jest dużo mniej kaloryczny w porównaniu z kamiennym. Inne nastawy, inne spalanie (ilość i jakość). W dzisiejszych warunkach (noce -15`C) podawanie u niektórych użytkowników może wynosić nawet 1:2 aby uzyskać 65`C. Sam tym palę, i zastanawiam się czy na styczeń i luty nie wrócić do kamiennego, ponieważ plecy zaczynają boleć. Co do jakości spalania - u mnie jest zadowalająca (spieki, itp.).

 

Każdy dom i każda instalacja jest inna - warunki są inne. Kolega o którym piszesz może mieć później inne problemy, które u Ciebie nie wystąpią.

 

Różnica w cenie eko jest duża - więc coś za coś. :)

 

Zrobiłem zgodnie z podanymi ustawieniami. Po 24 godzinach spaliło mi 50kg i zostało popiołu jak na zdjęciach.

komin musiałem przystawić na 80% bo mi nie dociągał temperatury i w nagrodę otrzymałem kilko sadzy na ściankach i ruszcie.

 

Kombinacje wcześniejsze także nie dały rezultatu :

- nadmuch 8-10% :: długo dociąga temperaturę, retorta rozrzuca groszek przed spaleniem wiec jest dużo spieków (zdjęcie)

- nadmuch 30-40% :: nie dociąga temperatury, także dużo popiołu (zdjęcie)

 

co rusz to żadnej poprawy.

post-22160-1291454794_thumb.jpg

post-22160-1291455367_thumb.jpg

post-22160-1291455468_thumb.jpg

Opublikowano

Pierwszy sezon, 170m2, 50kg/dobę czeskiego eko groszku. Nie wiem jak z ociepleniem domu, ale przy -15`C w nocy a w dzień około -10`C to nie jest jakieś kolosalne spalanie. Pamiętaj, że to tańszy (mam nadzieję) niż kamienny eko, mniej kaloryczny.

 

Kolega spala (a może spalał) 25kg/dobę. Jak z temperaturą wewnątrz u Ciebie i u kolegi? (weź zgrzewkę piwa i idź na przeszpiegi B) )

 

Co do tych spieków, to kiedy kupowałeś ten opał i gdzie go przetrzymujesz? Chodzi mi o to czy nie jest on nadmiernie zawilgocony. Gdy miałem mokry brunatny eko w zeszłym sezonie, to miałem podobną sytuację. Jak Ci się chce to poszukaj w moich postach – są zdjęcia. U mnie ewidentnie pomogła bardzo mała dawka powietrza, 3 w skali od 1 do 36.

 

Jeżeli znajomy ma ten sam piec i ten sam opał, lecz inną instalację to przy tych samych ustawieniach kotła efekt spalania musi być taki sam. A może jednak są jakieś konstrukcyjne różnice? Kolega mówi, że ładnie się spala – wiesz ładnie to subiektywne określenie. Jeżeli to możliwe dobrze by było zobaczyć, co to znaczy ładnie na własne oczy.

Opublikowano

Dzisiaj zakupiłem 5 worków ekoretu na próbe. Przed rozpaleniem wyczyściłem cały piec (przede wszystkim w ton sadzy, ale przy nowym piecu słyszałem że co 2 tygodnie trzeba czyścić a ja juz grzeje 3-ci tydzień).

Ustawiłem nadmuch na 8%, podawanie 8 sek co 45 sek i jak narazie (5 godzin) jestem zadowolony z efektu.

Podtrzymanie 8 minut i dociąga po 20 minutach. Jutro zobaczę ile i jak spaliło groszku i będę miał porównanie jakościowo i kosztowo.

 

Co do kolegi - ma trochę większy dom i większy piec 24 kW (ja mam 19kW). Temperatura u mnie w domu 17-18 stopni (jeszcze tam nie mieszkam). Przy podawanych przez niego ustawieniach nie dociąga mi do 65 st. a do 60 st, z ledwością.

 

Jeśli Ekoret okaże się lepszy, bedę mieszał w stosunku 2/3 z czeskim żeby się go pozbyć B)

 

Napisze jutro jaki był wynik zmiany.

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Cieszę się że Ci się udało, ja dalej walczę z swoim piecem też mam ekoret i nie wiem co robić mógłbyś zrobić zdjęcia popiołu i jak Ci się utrzymuje ogień bo mi cały czas wchodzi do fajki. Nawet raz się zagrzała do czerwoności ;/.

Opublikowano

Jeszcze pełnego sukcesu nie ma, trochę czasu upłynie.

Na pewno mam mniej popiołu ale wydaje mi się że nadal dużo zżera. Wrzuciłem 25 kg o 14ej i teraz już zostało może na 2 łopaty. Wrzuciłem kolejny na noc i zobaczę do której dotrzyma.

Ustawienia mam ::

- podawanie 8s co 45s

- wentylator 9% (skala 1-100%)m przesłona 10% odsłonięta

- przedmuch 25s co 5 minut

 

O podtrzymaniu nie pisze bo takowy nie istnieje, w podtrzymaniu mam 7-9 min, później dociąga ok 20 minut do zadanej 60-tki.

Z różnych źródeł słyszałem że podtrzymanie powinno trwać 15 nawet do 45 minut, później powinien dociągać do zadanej w 15 minut.

To jest oszczędność B)

Przede wszystkim zmniejsz nadmuch, nie będzie wypalało szybko eko, jeśli to nie pomoże, trzeba będzie zwiększyć podawanie.

Zdjęcie płomienia mam wyżej.

 

Powodzenia i daj znać czy się poprawiło.

Opublikowano

Witam,

Po dobie z ekroretem stwierdziłem że spaliło mi prawie tyle samo co czeskiego - masakra.

 

Wtedy postanowiłem zastosować inną techniką podsuniętą przez INFO 123.

Otworzyłem osłonę wentylatora na max (czyli tak z 10% przysłonięte) i zmniejszyłem o 5 sekund przerwę podawania.

Efekt natychmiastowy ::

- podtrzymanie 17-20 minut (było 8-9 min)

- podbija temperaturę o 2 st

- po spadku temperatury dociąga po 15-19 minut (było 25-30 minut).

 

Zatem logicznie rzecz biorąc, dłużej w podtrzymaniu = mniej poboru groszku. Sprawdziłem to tylko na małej ilości groszku, bo się właśnie kończył a resztę mam mokrą. Wrzuciłem na podobnych ustawieniach czeski eko ::

- podtrzymanie 12-15 minut

- podbija temperaturę o 1-2 st

- po spadku temperatury dociąga po ok 20 minutach.

 

Zobaczymy dzisiaj o 18ej czy poszło całe 50 kg czy też mniej. Jeśli mniej to zastanawiam sie także czy to nie z powodu wyższej temperatury na dworze, wiec nie ma się co wcześnie cieszyć.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.