djtom Opublikowano 26 Listopada 2010 #1 Opublikowano 26 Listopada 2010 Moi drodzy proszę o pomoc. Mam ogrzewanie na gaz piec ( Viessmann Vitodens 333) . Od samego początku nie jestem zadowolony z tej instalacji i nie jestem pewien czy jest ona prawidłowo wykonana. Proszę napisać spostrzeżenia na temat tej instalacji rur (czy ich dobrana grubość jest prawidłowa?) -fotka w załączniku. Odległość tych rur od siebie nie jest duża, a mają wysoką różnicę temperatur?. Wychodząca rura z pieca podczas grzania kotła jest gorąca, że nie da się dotknąć. Za zaworem jest już ciepła. Później rozdziela się na górę do grzejników na piętrze (w podobnej tem.) i na dół (na parterze ) gdzie temperatura jest już dużo niższa. Ustawienia na piecu: woda 45, grzejniki 60. Zadana tem. w domu 23,4. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Kadafi Opublikowano 27 Listopada 2010 #2 Opublikowano 27 Listopada 2010 Strasznie się wysiliłeś z opisem i fotką - nikt tu nie jest jasnowidzem i jeśli oczekujesz konkretnej odpowiedzi opisz dokładniej a najlepiej zrób fotki całej kotłowni. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 27 Listopada 2010 #3 Opublikowano 27 Listopada 2010 Moi drodzy proszę o pomoc. Witam. Nie jestem fachowcem, ale podstawowe prawa fizyki podpowiadają mi 1 – miedź wyższa przewodność cieplna, mniejsza średnica rurki to szybszy przepływ medium i mniejsze straty ciepła 2 – stal mniejsza przewodność cieplna, większa średnica rurki to wolniejszy przepływ i większe straty ciepła 3 – przy rozdzieleniu na górę i dół z pewnością grawitacja działa lepiej w kierunku górnym To tyle okiem niefachowca, ale mam pytanie „djtom” poza tematem. Czy ta czujka z systemu alarmowego na pewno działa Ci prawidłowo otoczeniu tych ciepłych rurek. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
JONAIK Opublikowano 27 Listopada 2010 #4 Opublikowano 27 Listopada 2010 Miałem to samo powiedzieć - za mało danych. Nie ma podanej mocy kotła, powierzchni do ogrzewania. Nie dałeś ani schematu instalacji, ani kluczowych zdjęć jak kotłownia wygląda. Nie wiadomo czy masz jakiś zawór mieszający - generalnie nic nie wiadomo. Nie ma też podanych średnic rur, na oko można tylko stwierdzić że masz złe stopniowanie grubością. Widać że zasilanie idzie w miedzi do zaworu, a potem znacznie grubsza chyba stalowa - a tak być nie powinno. Być może wcześniej był tam inny piec/kocioł do którego szła tej samej grubości rura co za zaworem. Ustawienie 60 na grzejniki to bardzo dużo, to u mnie przy takim ustawieniu jest 25-26 st mieszkaniach, a mam starą instalacje bez izolacji w ścianach i dom bez ocieplenia. Cytuj
Marek Opublikowano 28 Listopada 2010 #5 Opublikowano 28 Listopada 2010 Odległość tych rur od siebie nie jest duża, a mają wysoką różnicę temperatur?. i tak ma byc ! a twoje watpliwosci biora sie z nieznajomosci tematu i braku doswiadczenia w "macaniu" rur Cytuj
djtom Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor #6 Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam. Dzięki za wypowiedzi. Faktycznie nie mam tej dziedzinie doświadczenia, stąd te moje pytania. Głównie chodziło mi o to właśnie stopniowanie grubością rur. Czy lepiej ją przerobić na jednakową grubość rur jaka wychodzi z pieca - czy to nie ma aż takiego znaczenia. A przy okazji (Andrzej_M_) tej czujki – faktycznie mam ją zamiar przemieścić w inne miejsce ponieważ miałem z nią nieraz kłopoty. Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj
mac65 Opublikowano 5 Lutego 2011 #7 Opublikowano 5 Lutego 2011 Moi drodzy proszę o pomoc. Mam ogrzewanie na gaz piec ( Viessmann Vitodens 333) . Od samego początku nie jestem zadowolony z tej instalacji i nie jestem pewien czy jest ona prawidłowo wykonana. Proszę napisać spostrzeżenia na temat tej instalacji rur (czy ich dobrana grubość jest prawidłowa?) -fotka w załączniku. Odległość tych rur od siebie nie jest duża, a mają wysoką różnicę temperatur?. Wychodząca rura z pieca podczas grzania kotła jest gorąca, że nie da się dotknąć. Za zaworem jest już ciepła. Później rozdziela się na górę do grzejników na piętrze (w podobnej tem.) i na dół (na parterze ) gdzie temperatura jest już dużo niższa. Ustawienia na piecu: woda 45, grzejniki 60. Zadana tem. w domu 23,4. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Sory ale za mało informacji Zapyta mtylko czy pompa obiegowa jest czy dziala grawitacja jeśli pompa jest to czy pracowała przy tym twoim sprawdzeniu z zachowania grzejników piętro a parter wnioskuję że układ chodzi bez pompy Cytuj
ladkar Opublikowano 5 Lutego 2011 #8 Opublikowano 5 Lutego 2011 Sory ale za mało informacji Zapyta mtylko czy pompa obiegowa jest czy dziala grawitacja jeśli pompa jest to czy pracowała przy tym twoim sprawdzeniu z zachowania grzejników piętro a parter wnioskuję że układ chodzi bez pompy Również wnioskuje, iż jeżeli jest to układ bez pompki CO to naturalne ze woda ciepła( czyt.Lżejsza) idzie ku górze Cytuj
vr5 Opublikowano 5 Lutego 2011 #9 Opublikowano 5 Lutego 2011 Nie spotkałem się, by przy piecach gazowych i to jeszcze z górnej półki nie było pompy c.o. Gaz zapala się, gdy pracuje pompa c.o. @djtom Co do zdjęcia - pierwsza rura jest miedziana i stąd gorąca w dotyku, druga być może jest z tworzywa, a jeśli stalowa to na pewno malowana, więc w jakimś sensie w izolacji, Stąd te różnice w ocenie "na dotyk". Jestem pewien, że temperatura w miedzianej i poziomej rurze jest praktycznie taka sama. Z tego, co czytałem to piece kondensacyjne mają wyższą sprawność przy niższych temperaturach. Może spróbuj obniżyć temperaturę na c.o. o kilka stopni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi