Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czas Spalania Wegla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powoli docieramy do ciekawostki jaką jest "ogrzewanie przez wietrzenie".

W zasadzie powinienem napisać "poprawianie komfortu cieplnego". I to za darmo:-)

Wystarczy utrzymywać wilgotność na właściwym poziomie (właśnie poprzez intensywne, krótkie wietrzenie w mroźne dni).

Drugim, wypraktykowanym sposobem i też w zasadzie darmowym jest delikatne (to ważne) mieszanie powietrza w pomieszczeniu. Pod sufitem jest kilka stopni cieplej.

(...)

Paradoksalnie rzeczywiście można lepiej rozgrzać ściany, a tym samym poprawić komfort cieplny "wietrzeniem" (w zasadzie bez brania w cudzysłów). Kiedyś wymyśliłem takie wymuszenie ruchu ciepłego powietrza w pomieszczeniu, by wpadało ono otworami znad grzejników (co czasem dziś się stosuje - patrz nawiewniki), unosiło się w górę ogrzewając sufit i usuwane było otworami wzdłuż ścian tuż przy podłodze. W innej wersji w ścianach istniałyby kanały (rury) do właśnie takiego nietypowego ruchu z wlotem ciepłego powietrza z góry na dół. Generalnie ogrzanie ścian jest

bardziej skuteczne przy wszelkim zwiększonym ruchu powietrza w pomieszczeniu. Charakterystyczne są niedogrzane narożniki, często z tego powodu zapleśniałe, bo tam ruch powietrza jest utrudniony.

Co do wilgotności w pomieszczeniu, to już dawno zauważyłem, że znakomicie wpływa na poprawę odczuwania ciepła wypuszczenie w powietrze trochę pary np. z gotującej się przez dłuższą chwilę wody w czajniku. Nie ma obawy o zbytnie przekroczenie wilgotności powietrza, bo zimą przeważnie powietrze jest zbyt suche. Zresztą dlatego jest suche, że para wodna osiada na wszelkich trochę bardziej zimnych powierzchniach - niestety także na szybach w oknie.

O węglu jeszcze się nagadamy... HS

Opublikowano
Nie wiem z jakiej kopalni pochodzi

Bez tej danej reszta informacji dotycząca palenia tym węglem jest bezwartościowa.

Opublikowano

heso "Kiedyś wymyśliłem takie wymuszenie ruchu ciepłego powietrza w pomieszczeniu, by wpadało ono otworami znad grzejników (co czasem dziś się stosuje - patrz nawiewniki), unosiło się w górę ogrzewając sufit i usuwane było otworami wzdłuż ścian tuż przy podłodze"

Rozwiązanie znane już przed wojną. Otwory na zewnątrz z siatką w środku z zasuwka do zamykania. Często sie z tym spotykam przy okazji remontów w starych budynkach.

Obecna tendencja są nawiewniki montowane w ramach okiennych, często higrosterowane.

Opublikowano

Co do wilgotności w pomieszczeniu, to już dawno zauważyłem, że znakomicie wpływa na poprawę odczuwania ciepła wypuszczenie w powietrze trochę pary np. z gotującej się przez dłuższą chwilę wody w czajniku.

Niestety ubocznym skutkiem takiego poprawiania komfortu cieplnego jest to, że ta wilgoć z powietrza jest chętnie wchłaniana przez ściany. Z kolei nawet niewielki wzrost wilgotności ścian powoduję, że trzymają one ciepło mniej więcej tak, jak wilgotna pierzyna.

Opublikowano

Komfort cieplny polega także na tym, że wilgotność powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić ok. 55- 60 %. Jeżeli nastąpi wchłaniane pary wodnej w ściany, to bardzo żle świadczy o tych ścianach- są po prostu zbyt zimne.

Żeby było jeszcze śmieszniej, to kondensacja pary wodnej na powierzchni powoduje nagrzewanie się tej powierzchni... Ale pleśni nikomu nie życzę.

Opublikowano

Czy palił ktos z Was brykietem z wegla brunatnego w gorniaku odpalajac od gory?

Kiedys probowalem, ale nie znalem jeszcze zasad palenia w gorniaku. Zrobilem to klasyczna metoda, czyli rozpalilem i zasypalem. Efekt taki, ze sie zapopielilo.

Mysle, ze kupie worek na skladzie i zobacze jak to sie pali. Jakby nie patrzec, to jest to tansze niz orzech.

Opublikowano

Brykiet to syfoza! Zatyka ruszty , przelatyje do popielnika.

Ponadto składa sie w 50 % z czarnego piasku [piasek+ miał+ klej= brykiet! A piasek tani!!!]

Przelicz ilośc ciepła/zł -- tylko to prawde ci powie.

Przemnóz x wsp. upierdliwości i sie okaże .

Hej!

Opublikowano

Dobrze ocieplony budynek + bufor i i suche drewienko, to jest to.

Wg mnie drewno sie spala najlepiej w temp 80-90 stopni, a bez buforu, przy ocieplonym budynku, to bylaby masakra - trzymac 80 na grzejnikach. Wiem co mowie, bo rok temu palielm na 70 stopni i bylo goraco. W tym roku mam 4d i w koncu to jakos chodzi. O wiel lepiej byloby jakbym mial jeszcze bufor.

Opublikowano
Dobrze ocieplony budynek + bufor i i suche drewienko, to jest to.

Wg mnie drewno sie spala najlepiej w temp 80-90 stopni, a bez buforu, przy ocieplonym budynku, to bylaby masakra - trzymac 80 na grzejnikach. Wiem co mowie, bo rok temu palielm na 70 stopni i bylo goraco. W tym roku mam 4d i w koncu to jakos chodzi. O wiel lepiej byloby jakbym mial jeszcze bufor.

A ja palę drewnem na zasadzie przepalania temp kotle 55-70 stopni i taka temperatura idzie na grzejniki, po nagrzaniu budynku przerywam palnie. Buforem w moim przypadku są ściany mojego budynku gr 40 cm.

Tak więc ciągłe palenie nie ma sensu.

Przy tych temperaturach palę około 5-8 godz na dobę i to wystarcza, temp, w budynku 21-19 stopni.

Opublikowano

Moze i ja powinienem zaczac tak praktykowac, glownie rozchodzi sie o to, ze 19 stopni z rana, to troche za zimno dla mnie. Mysle, ze to kwestia przyzwyczajenia, tzw ''zimny chów''. Ja dorastalem w bloku i CO bylo miejskie, wiec nikt nie obnizal temp ponizej 21, 22 stopni.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szybka weryfikacja,

1. Od polowy pazdziernika zuzylem juz 900kg wegla (gruby asortyment) z kopalni Piast.

3. Wode grzeje pradem (mysle, ze kosztuje mnie to okolo 100-150 miesiecznie)

2. Dodatkowo na spod ukladalem deski (pozostalosci z budowy).

3. Rozpalalem (oczywiscie od gory) po południu, wygaszalo sie po drugim zaladunku nad ranem (rowniez od gory, wczesniej wyjmuje zar). Temp w domu miedzy 22 a 24 (aktualnie staram sie tak palic, aby max bylo 23 stopnie)

4. Czasem rano (jak byly mrozy -10) bylo chlodno w domu, ale ponoc tak zdrowiej (przynajmniej dla mnie, zona mowi ze jej cieplo - 19stopni)

5. Jak na zewnatrz temperatura powyzej 3-5 stopni, to wystarczy jedno rozpalenie o godz 15 (temperatura na grzejniki 38-40 stopni)

6. 22-24 stopni trzymam na 90m2, na pozostalych niezamieszkalych ponad 100m grzjniki maja ustawiony minimalny przeplyw i tam panuje w ekstremalnych przypadkach 6 stopni

Czasem przepalalem kominkiem - poszlo max 1,5mp buka.

Wegiel kupuje na biezaco, jest on co prawda lekko mokry, ale nie widze skutkow ubocznych. Na nastepny sezon zloze maly zapas w drewutni, moze spalnie suchego mnie mile zaskoczy.

Opublikowano

jak dla mnie to ekonomicznie spalasz, ja mialem kiedys tak ze spalilem tone wegla w 1 tydzien czy 1,5 a pojecia nie mialem co to znaczy palic w piecu - cale zycie w blokach, no i musialem sie postarac :() zeby nie pojsc z torbami

Opublikowano

To nieźle :)

Ja tez gdzieś od polowy października pale ale mi przy tych 115m^2 nie ocieplonego domu już poszło 2,2t węglą KWK Piast Orzech gruby i jakieś 3m^3 brzozy :( W domu mam 20-22°C i woda również te 150l sie podgrzewa piecykiem.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Znów mrozy i bardziej uderza po kiszeni.

Czy to sie kiedyś skończy? - Ponoc poczatek marca ma byc mrozny rowniez :)

Póki co do konca sezonu jeszcze daleko

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy

Wiekszosc sezonu pale weglem z kopalni Piast i powiem, ze wg mnie jest to chyba najlepszy opał do górniaka dostępny w Słupsku. Cena jest standardowa 39-42 PLN za 50kg w zaleznosci od sortu. Kupuje w workach w miare potrzeb.

Przyznam sie, ze testowalem wegiel z innych składów równiez (na zadnym nie dostalem jasnej odpowiedzi z jakiej kopalni maja wegiel, za zwyczaj mowili, ze Polski) i żaden z nich nie dawał tyle energi i czystosci spalania co właśnie Piast

Palił ktoś Piastem?

Ciekaw jestem po ile jest on na południu?