Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Woda Z Centralnego śmierdzi Siarkowodorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam następujący problem. Po sezonie letnim w czasie którego korzystałem z dwu funkcyjnego pieca gazowego wczoraj przepaliłem pierwszy raz w piecu co. Niestety woda w kranach po nagrzaniu się zaczęła mieć zapach zgniłych jaj, pomyślałem więc że być może dlatego ze zbyt długo woda z bojlera nie była spuszczana i się zaśmierdziała. Jednakże z upływem czasu a także litrów spuszczanej wody problem nie znika. Dodam, że zapach nie występuje gdy używam i używałem pieca gazowego a także przy zimnej wodzie w trakcie używania pieca co. Zastanawiam się co może być tego przyczyną i jak sobie z tym problemem poradzić. Woda do domu dostarczana jest z własnej studni.

Może nie wyrażam się zbyt fachowo w moim opisie ale mam nadzieję, że przedstawiłem sedno.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam , nie jestem specjalista , ale mam taki przypadek u teścia. Woda z własnej studni była bardzo zażeleziona , jedynym obiawem były zapychanie się filtrów czerwoną mazią raz na jakiś czas. I tak kilka lat . W tym roku od kilku miesięcy - woda z kranu (nie ma tu CO, tylko piece elektryczne)zaczeła strasznie śmierdzić właśnie zgniłymi jajkami. Poczytałem , popytałem i okazało się ,że przez tak zażelazioną wodą, przez ten czas, osadzało się żelazo w rurach i teraz skutkiem tego będzie tak piekny zapach. Jedynym teraz wyjściem, podobno jest przepłukiwanie kilkukrotne rur i założenie specjalnego filtra do wody zażelazionej.

Opublikowano
(....) czyszczenie studni w tym wypadku.

Takie "czyszczenie" nic nie da, problem nie w studni, ale w samej wodzie.

Tak, potwierdzam- istnieje zjawisko powstawania osadów w instalacji, które później reagują z taką kwaśną wodą i wydziela się wtedy siarkowodór.

Jedyne naprawdę skuteczna jest porządna instalacja do uzdatniania wody.

(i nie chodzi tylko o jakiś tam filtr, ale o napowietrzenie i usunięcie z wody

gazów (CO2 i H2S) oraz żelaza i manganu).

Opublikowano
Takie "czyszczenie" nic nie da, problem nie w studni, ale w samej wodzie.

Tak, potwierdzam- istnieje zjawisko powstawania osadów w instalacji, które później reagują z taką kwaśną wodą i wydziela się wtedy siarkowodór.

Jedyne naprawdę skuteczna jest porządna instalacja do uzdatniania wody.

(i nie chodzi tylko o jakiś tam filtr, ale o napowietrzenie i usunięcie z wody

gazów (CO2 i H2S) oraz żelaza i manganu).

zgadzam się , tu chodzi o jakośc wody i dobrą instalację do uzdatniania wody, chociaz widziałem specjalny filtr odżelaziający (w ceni ok 40 PLN), do korpusu narurowego 10 . Ale czy to co cos da- niewiem.

Opublikowano
Zapach ma nawet woda po uzdatnieniu (odwrócona osmoza w instalacjach c.o.) . Nie jest to nic niebezpiecznego i nie przejmowałbym się tym.

Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma mowy o pozbyciu się rozpuszczonych w wodzie gazów bez pozostawienia wody uprzednio

napowietrzonej na ok. dobę w otwartym zbiorniku.

Nawiasem mówiąc, sam sobie zrobiłem taką instalację już przed 10 laty.

Trochę kłopotliwa w obsłudze, ale działa niezawodnie i skutecznie:

post-94-1285860685_thumb.jpg

Opublikowano

Mówimy tu o wodzie w obiegu c.o. a tej do mycia zębów ani innych części ciał a raczej nie stosujemy. ;)

o mylisz się , zapach wody u mojego teścia spowodował. że przestałbym tam myć zęby, :-) odruch wymiotny gwarantowany :-)).
Opublikowano

Widze, że temat się rozwinął. Żeby uściślić oczywiście chodzi mi o wodę która nagrzewa się z pieca i służy do użytku domowego. Z tak właśnie ogrzewanej wody w sezonie grzewczym korzystam już ponad 10 lat i wcześniej taki problem nie występował tym bardziej jestem zdziwiony. Postanowiłem, że zanim zabiorę się za jakieś fizyczne działania w tej kwestii zaniosę wodę do sanepidu żeby ją przebadali. Ale osobiście podejrzewam, że problem może być w boilerze na ciepłą wodę, który wymieniłem jakieś 2 lata temu, ponieważ jak już nadmieniałem wcześniej problem występuje tylko przy nagrzanej wodzie z tego boilera natomiast gdy woda jest podgrzewana przez piec gazowy nic nie czuć.

Może macie jakieś sugestie?

Opublikowano
(...) Może macie jakieś sugestie?
(...)

Czy o takie sugestie, jakie napisałem już wcześniej ?

Żadna filozofia: z gorącej zażelazionej wody wydzielają się osady i osadzają się na ściankach zbiornika.

Opublikowano

Kojarzy mi się temat śmierdzącej wody w przypadku zużycia się anody w zasobniku.

Z instrukcji Galmetu:

"W przypadku tworzenia sie zapachów i zabarwienia na ciemno wody w ogrzewaczu, jest to wywołane tworzeniem sie siarkowodoru poprzez redukujace zawartosci siarczanu bakterie, które zyja w ubogiej w tlen wodzie. Jesli oczyszczenie ogrzewacza, wymiana anody magnezowej i uruchomienie z temperatura powyzej >60 0C nie dadza rezultatu polecamy zastosowanie anody tytanowej podłaczonej osobno do sieci elektrycznej."

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Opis Galmetu jest trafny. Bakterie. Zbiornik powinno się przegrzewać raz w miesiącu aby wyeliminować bakterie. Jeśli się one zagnieździły a anoda dawno nie była wymieniana i powierzchnia wewnątrz jest osłabiona - wsadzenie tytanowej nic nie pomoże. Bakterie wciskają się w przestrzenie popękanej emalii i trzymają się mocno - jak Chińcyki. Zbiornik trzeba dobrze odkazić. W innym przypadku problem będzie powracał. Są na rynku tabletki odkażające. Czasem, niestety, pozostaje wymienić zbiornik.