Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad wyborem kotła do nowego domu o pow. 100m.

Po przeczytaniu wielu tematów na niniejszym forum, przekonuję się raczej do wyboru kotła firmy TAURUS.

Podobno są dość solidne i niezawodne a do tego są w rozsądnych cenach.

Proszę jednak o radę nad wyborem samego kotła czy więcej zalet ma ślimakowiec czy tłokowiec?

Podstawowym surowcem opałowym będzie jak sądzę eko-groszek, chociaż przy szalejących jego cenach nie chciałbym wykluczyć możliwości opału miałem. Tłokowy jest do tego nawet trochę tańszy. Czy wybór tłokowca wydaje się oczywisty?

Opublikowano

Hej,

Troszkę jak z wyborem van-a czy sedana.

I jedno i drugie ma swoje plusy i minusy, głównie zależy co chcesz osiągnąć, czym palić.

W tłokowcu można spalić szerszy asortyment uziarnienia opału, i to największy plus. Minus to odrobinę mniejsza dokładność dozowania ilości i miejsca podania opału. Większość podajników ślimakowych ma mniejszą tolerancję rodzaju opału, ale dokładniejsze dozowanie, co często przekłada się na mniejszą "wielkość spalania".

Nie zazdroszczę, sam miałem taki problem, ostatecznie kupiłem z żeliwnym podajnikiem ślimakowym i spala od peletu, przez miał, eko-groszek i groszek na owsie kończąc (przynajmniej tak mi zeznał ostatnio producent, a w większości miał rację :o ). Dodatkowo podajniki ślimakowe są bardziej popularne, więc na przyszłość mniejszy kłopot z ewentualnym serwisowaniem.

Nie ma złotego środka, jest kompromis.

pzdr

j

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś .

Skoro jako główne paliwo stawiasz sobie ekogoszek lub groszek , a zastepcze miał to nie ma się nad czym zastanawiać.

Jak przedmówca powiedział, kocioł z podajnikiem retorotwym żeliwnym a przez to b.trwałym (ślimak, retorta ) np. brucer.Świetnie radzi sobie ze spalaniem miału i groszku.Retorta nie ma elementu obrotowego , więc nie ma się co zepsuć i nie bedzie kłopotu ze szczelnością. Wart uwagi kociołek tego typu to Ogniwo EKO + bezobsługowy sterownik .W najbliższym czasie ma się ukazać wersja zmodernizowana PLUS.

Sam posiadam tłokowca , ale ja palę miałem ( świadomie ) .

Dziś kupiłbym Kocioł z całkowicie żeliwnym palnikiem ( brucer) do spalania miału i groszku.

Ciekawą opcją są palniki rynnowe.Ale to dopiero czas pokaże czy są warte zainteresowania.

Gość Hydra1976
Opublikowano

Kolega ma racje, Brucera ma też Funke Econo z Buderusa , ma lepszą automatykę niż Ogniwo. Ale generalnie serce kotła takie samo. Ja bym kupił Buderusa- gwarantowany serwis, dobra automatyka oraz jakość.

• 1 rok później...
Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś .

Skoro jako główne paliwo stawiasz sobie ekogoszek lub groszek , a zastepcze miał to nie ma się nad czym zastanawiać.

Jak przedmówca powiedział, kocioł z podajnikiem retorotwym żeliwnym a przez to b.trwałym (ślimak, retorta ) np. brucer.Świetnie radzi sobie ze spalaniem miału i groszku.Retorta nie ma elementu obrotowego , więc nie ma się co zepsuć i nie bedzie kłopotu ze szczelnością. Wart uwagi kociołek tego typu to Ogniwo EKO + bezobsługowy sterownik .W najbliższym czasie ma się ukazać wersja zmodernizowana PLUS.

Sam posiadam tłokowca , ale ja palę miałem ( świadomie ) .

Dziś kupiłbym Kocioł z całkowicie żeliwnym palnikiem ( brucer) do spalania miału i groszku.

Ciekawą opcją są palniki rynnowe.Ale to dopiero czas pokaże czy są warte zainteresowania.

Noel Map prośbę czy mógłbyś rozszeżyć temat palnika rynnowegocoś wiecej o nim napisać na jakie zasadzie on działa do jakich kotłów jest przeznaczony i na jakie paliwa i asortyment.

Opublikowano

Cześć noel , obejrzyj sobie kociołek Zębiec Neptun jest to nowość na rynku , a spalisz w nim wszystko po prostu miał też , natomiast na ruszcie stałym nawet koks można palić. Są w nim systemy gaszenia i osuszania kosza czujniki rchu ślimaka i przegrzania jego , programowanie godzinowe i tygodniowe, oczywiście współpraca z pogodowym itd. , itp. ... A, jak padnie prąd to może jechać na miarkowniku i na stałym, rzadko wychodzi u nich coś nowego, ale jak już wysmażą to jest to jak zwykle rewelka, no i jak kupujesz od nich kocioł, to on po prostu chodzi i tyle, moi znajomi mają stare KP i najmniejszych problemów, a wały mają lite nie tak jak co poniektóre inne firmy, jest to producent który nie oszczędza na materiale , zresztą blisko 60 lat tradycji, a ich blaszaki jak ogniwka potrafią po przeszło 20 lat chodzić. Mam małą kotłownie i jeszcze względy finansowe :P więc mam ich górniaczka KWP i jestem bardzo zadowolony, a poziom wykonania jest odpowiedni jak na tą firmę przystało.

neptun_przekroj.jpg

neptun_www_m.jpg

U mnie wiele osób posiada Zębca jest to marka kotłów uznawanych za niezawodne, obsługa klienta jest dobra i profesjonalna, a jak zadzwonisz to jest z kim gadać i komu Ci doradzić, po prostu są tam ludzie znający się na tym co robią i tyle, zaplecze techniczne i gwarancja 60 miesięcy na szczelność wymiennika wodnego, a na spawy 10 lat. Blachy Sędzimirskie no po prostu dobre kociołki, ale nie gadżety, a ja tak lubię bo kocioł to nie pokazówka nie stoi w salonie ma być funkcjonalny i trwały. Pozdrawiam

Opublikowano

Taki kocioł ma sporo wspólnego z tłokiem, małe opory podawania.

Palnik rynnowy potrafi spalić groszki, ekogroszki, miały w granulacji 0-32mm, poza tym, pellet, zrębki

spalanie miału węglowego:

273092904dc94626d95d5.JPG

spalanie pellet:

20745288684dc945cf09742.JPG

ekogroszek węgla brunatnego:

100_13324815544dc945a9d1be9.JPG

Do takiego palnika trzeba dobrego wymiennika, daje on spore możliwości dla wykonania sprawnej konstrukcji.

W typowej retorcie musimy mieć miejsce na około paleniska, więc ogień jest dalej od płaszczy wodnych, ten palnik rynnowy pozwala na lepsze możliwości budowy wymiennik ciepła, miejsce musi mieć tylko z jednej strony na spadanie szlaki.....

Opublikowano

Problem polega tylko na tym że gdy mamy choć troszeczke wilgotniejszy miał to taki palnik rynnowy sobie nie radzi na ślimaku .

Czego nie ma na tłoku tylko powstaje lekka górka przed 1 dyszami a tłok dalej podaje bez problemu.

Tylko przy suchym jest OK.