Skocz do zawartości
IGNOROWANY

proszę o weryfikację poprawności schematu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Do istniejącej instalacji c.o będzie podłączony nowy piec który posiada 2 wyjścia zasilania i dwa powroty. Producent potwierdził że można  pod jeden podłączyć obieg c.o , a pod drugi c.w.o. Jest to piec z podajnikiem termo-tech elza. Moja prośba o sprawdzenie schematu i czy w tym przypadku obiegi łączyć krzyżowo tzn. wyjście jednego obiegu po prawej stronie kotła a powrót po lewej stronie i  2 obieg odwrotnie.

utworzone do wer.png

Opublikowano

zapomniałem, że  za zaworem ochrony kotła powinna być pompa, a więc zmieniłem schemat i pompę z obiegu c.o

przeniosłem na powrót i teraz proszę o weryfikację i wykazanie błędów i poprawek.

utworzone do wer.png

Opublikowano

Coś pochrzaniles, powrót na pewno jest u góry? Wątpię,  tak samo wyjście na cwu w połowie kotła?  Wątpię. 

Opublikowano

Jutworzonedower.thumb.png.3d739d64ae8304cfafebe3639797979f.pngest to tylko schemat. wyjścia są dwa na górze pieca po dwóch stronach czopucha a wejścia  na tylnej ścianie kotła dołem.

Na schemacie chciałem przedstawić obiegi bez plątania rur. Poprawiam i wrzucam nowy schemat

Oczywiście powroty na piecu są na takim samym poziomie, nie jak na schemacie. Przepraszam za przekłamania w rysunku w tym względzie.

• Rozwiązanie
Opublikowano

jest prawie ok. Jak przeniesiesz ZZ cwu z miejsca na schemacie na rurę pomiędzy zaworem odcinającym na powrocie cwu a kotłem to "prawie" zniknie.

Opublikowano

Naczynie wybiórcze wysoko, bo pompa na powrocie

Opublikowano

Musisz też pamiętać, że temperatura na grzejniki będzie większa niż temperatura otwarcia zaworu ATV, dodatkowo nie możesz całkowicie zamknąć obiegu przez grzejniki.

Opublikowano

dawido rozumiem, że to jest  pytanie  o naczynie zbiorcze i pompę na powrocie . Naczynie jest na strychu ,a pion przechodzi na strych przez dwie kondygnacje. Pompa tak a powrocie. 

Do Gonzo19, dziękuje za wszystkie wskazówki. Na grzejnikach są obecnie zawory termostatyczne, a jeden jest zupełnie otwarty . Do pieca jest możliwość podłączenia regulatora pokojowego. Dostałem jeszcze wskazówkę, że na powrocie przed kotłem dać zawór bezpieczeństwa 1,5 bara, czy to będzie dobre?  

Opublikowano
10 godzin temu, marekpa70 napisał(a):

Dostałem jeszcze wskazówkę, że na powrocie przed kotłem dać zawór bezpieczeństwa 1,5 bara, czy to będzie dobre

tak.

Chociaż w Twoim przypadku ten układ pomimo że jest poprawny, to biorąc pod uwagę typ kotła(węgiel) nie jest to najlepsze rozwiązanie. To jest dobre dla kotła z modulacją lub takiej pseudo modulacji jakie posiada kocioł na pellet.

W Twoim układzie az prosi sie o niewielki bufor 400-500l. Miałbyś lepszą, oddzielną kontrolę zarówno na spalaniem jak i zasilaniem na grzejniki

Opublikowano (edytowane)

Zawsze možne podajnikowca wyposadzic lepszym sterownikom z fajna modulacja,poki juž taki nie ma w standardzie.Wychodzi taniej,niž przerobki na bufor.Tylko 4D polecal bym,bo co na kotle to na grzejniki nie wyglada mi jako dobra idea.Kilka lat bezproblemowych mialem z takim ukladom.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Jasne, zawsze tez mo.ze wymienic piec na inny albo przejść na ogrzewanie miejskie lub kolektory słoneczne i fotowoltaike, a lbo dać 40cm styropianu, okna 10-cio szybowe, drzwi ocieplane 20cm z komorą pośrednią albo zamieszkać w hotelu 5*. 

Kocioł na węgiel i modulacja .....   😃😀😁😃

Opublikowano (edytowane)

Nie mialem z tym problemu.Dawal rady od 3,5 do 25 KW.Z sprawnoscia juž nie tak rožowo,ale pelleciaku moga sa o tym snic marzenia.Dodam,že na czeskim brazowym weglu,jak z kamiennym nie wiem.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
Godzinę temu, bercus napisał(a):

Nie mialem z tym problemu.

Ja wiem, Tobie wszystkie kotły pracują jak chcesz i wszystkie mają zaawansowaną AI. Tak przynajmniej wychodzi z Twoich wpisów z tego forum. 

Opublikowano

Hm, też uważam że kocioł na ekogroszek, zwłaszcza z palnikiem typu sv200, ma świetny zakres modulacji. A jeszcze z zapalarką automatyczną to już w ogóle znika problem podtrzymania zaru. Tylko sterowniki są problemem, im bardziej zaawansowane tym trudniej uzyskać tę modulację.

Opublikowano
37 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Tobie wszystkie kotły pracują jak chcesz i wszystkie mają zaawansowaną AI.

Nie,musialem na poczatku przechodzic przerobkami i wymianami sterownikow.Poki zrozumie zasadam dzialania,to každy dochodzi do stanu spokojnej pracy ogrzewania.Puki ma silne nerwy do gadania z instalatormi i jakas kase do zrobenia"nie tylko najtanszych rozwiazaň".I wlasnie každa inwestycje,ktora zainwestowalem"ponad" mam z powrotom z rezerwa jak na opalu,tak z powodu zautomatyzowania procesow,domowego komfortu i bezstarosliwosci.

Opublikowano (edytowane)

Był taki czas że modulacja działała bo można było ręcznie skonfigurować parametry. Potem coraz mądrzejsze sterowniki, PID, fuzzy same to niby miały ogarnąć. Finał jest taki że teraz zalecana praktyka to: wsadzić wielki bufor, grzać na maxa, olać sterowanie bo i tak nie działa. 

Lepszy prostszy sterownik który działa niż zaawansowany którego żaden człowiek nie rozumie.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Jaka jest odległość od najwyżej zamontowanego grzejnika do naczynia wybiórczego?

Opublikowano (edytowane)

Skzp polowe roboty z ustawieniem palenia zrobi za nas,ale ma bardzo skomplikowane funkcje dla dužej uniwerzalnosci(kto ogarnie ten doceni).Pluma w szkole tež opanowalem,pomimo sytuacji z nie palnym weglom,zacinania podajnika,zužywanie korony obrotowej i czesci z obrotmi spietych z powodu jej gygantycznosci,ale to juž metoda prob i bledow,czy potrzeba  liczenia ilosci podawanego opalu do ustawienia pidu.Funkcja ochrony powrotu w tym sterowniku dobra tylko do jej wylaczenia.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Do  dawido myślę że około 3 metry może trochę mniej.

Może ze względów mniejszych problemów i lepszej efektywności spalanie i kontrola temperatury-  w tym przypadku można zrezygnować z zaworu ochrony kotła?

Niestety zaworu 4 drogowego nie mam jak zainstalować bo główna rura do naczynia przechodzi przez strop kotłowni  i tam jest od niej rozprowadzenie na grzejniki. Sterownik do pieca jest PID.

Wiem , że można tu polecić wiele rozwiązań , ale może  jest jakieś podsumowanie Państwa rozważań i proste rozwiązanie żeby to działało. Może zrobić  jedno podejście na dwa obiegi?Tzn  jedno zasilanie ?