Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze. 
Aktualnie ogrzewam się pelletem, ale sami wiecie jakie są ceny aktualnie. Chciałbym założyć pompę ciepła ALE w taki sposób, żeby można było w uber-mrozy lub w przypadku (odpukać) awarii pompy po prostu włączyć kocioł. Ja bym jeszcze mógł sobie pomachać zaworami i coś poprzełączać, ale reszta domowników tego nie ogarnie. 
Wymyśliłem takiego potworka. jak na załączonym obrazku. 
Od razu chciałbym się wytłumaczyć z wykorzystanych elementów - po prostu wszystko to już mam i próbuję z tego wycisnąć co się da bez dodatkowego inwestowania. 

A więc z punktu widzenia pompy ciepła bufor szeregowy na zasilaniu, aby miał sens grzania wężownicą. 
W zasadzie najbardziej zastanawia poprawny mnie odbiór ciepła z bufora, czyli dopasowanie przepływów i ew zakłócanie się pracy pomp
- W przypadku działania tylko PC
- W przypadku działania PC i wspomagania kotłem
- W przypadku działania tylko kotła - awaria PC.
Dodatkowo czy zawór 4D będzie realizował funkcję by-passu?

Czy to ma szansę działać?

image.thumb.png.6e16aae41e41513da11baf7053b40992.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam @BigZ widzę że odzewu nie było więc zacznę .

Wydaje mi się że ma to szanse funkcjonować , ten górny baniak to zasobnik cwu ? nie inaczej ,zawór przełączeniowy jest od pompy ciepła na co na cwu , wydaje mi się ze przydał by się jeszcze na powrocie do pompy ciepła z zaworu 4 drogowego , ale na 100% nie jestem pewien czy potrzebny , kocioł będzie ogrzewał bufor przez wężownice  .

Teraz co? masz ogrzewanie podłogowe ,nie sprecyzowałeś ,istotą działania pompy ciepła jest by grzać jak najniższym parametrem stale według krzywej grzewczej  by cop był jak najlepszy i wszelkie dodatkowe mieszanie wody wpłyną negatywnie na ekonomiczność .

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź.

Ostatecznie zdecydowałem się nie łączyć kotła z zasobnikiem CWU. Jest podłączony tylko do wezownicy bufora. Zawór 4d wysteruję w ten sposób, że podczas pracy pompy bufor będzie szeregowo (zwieradło 45° w prawo) a mieszanie będzie zachodziło ewentualnie podczas pracy kotła. Dodatkowo równolegle z pompą za buforem dałem zawór zwrotny jako bypass. 

Zobaczymy co wyniknie z tej mojej twórczości :)

Zrzut ekranu z 2026-08-16 08-57-08.png

Edytowane przez BigZ
Opublikowano

1. jaką funkcje pełni ta wężownica w buforze, jeśli i tak jest w tym samym obiegu co reszta instalacji (i woda w buforze)

2. Jeśli kocioł nie będzie grzał cwu to nie będzie ciepłej wody gdy instalacja będzie działać na pelecie?

Opublikowano

Ad 1. Też sobie zadałem to pytanie i ostatecznie rozdzieliłem układy :)

Ad 2. W zasobniku zainstalowałem grzałkę elektryczną. Będę się wspomagał prądem. Jak pogoda pozwoli to z PV ;)

Opublikowano

W zimie to się nie na wspomagasz panelami , Ja osobiście w zimie jednak cwu grzeje kotłem nawet jak pompa ciepła grzeje co . Jak ci zależy na zdrowiu kotła to nie zostawiaj go na długi okres bezczynności .

Opublikowano

Gdybym miał większe wężownice w zasobniku, to nie miałbym dylematu, ale mam 1,1 + 1,4m2 połączone szeregowo. Niby mógłbym je rozdzielić, ale 1,4m2 na zasobnik 300l to trochę mało.

Tego pelleciaka to bym się najchętniej pozbył zupełnie, ale jednak lubię mieć jakąkolwiek opcję awaryjną. Więc skoro już jest, to niech stoi. Oby się nie przydał. 

• Lubię to 1