Doze Opublikowano 5 godzin temu #1 Opublikowano 5 godzin temu Szukam kotła na pelet 12kW do +-17000zł. Nie mam z tym żadnego doświadczenia, a nie chce wkopać się w problemy. Nie otrzymam żadnej dotacji, ale kocioł musi być 100% legalny w Małopolsce, więc Certyfikat Ecodesign (Ekoprojekt), 5 Klasa: PN-EN 303-5:2012. Zależy mi na tym, aby piec był oszczędny pod względem paliwa oraz mógł spalać gorszej jakość paliwo, czyli pelet z lokalnych wytwórni bez certyfikatu A1. Gdyby w razie kryzysu dało się go przerobić na inne paliwo, to będzie fajnie, ale nie chce przez to mieć gorszego pieca na pelet - jeżeli jest to w ogóle możliwe? Zależy mi też na jak najlepszym samoczyszczeniu się pieca. Zależy mi na czujniku, który mogę umieścić w pokoju i ustawić na nim np. 20C i aby tą temperaturę trzymał piec. Zamiast ciągłego włączania/wyłączania, zależy mi na tym, żeby kocioł pracował możliwie stabilnie (modulacja, długie cykle) i nie taktował (częste rozpalanie/wygaszanie). Jak te modele radzą sobie w okresach przejściowych przy małym odbiorze na CO oraz latem na samej CWU (częstość rozpaleń)? Obecny kocioł na węgiel/drewno kocioł zasypowy 3 klasy, 17 kW - za mocny, ale działa ok od wielu lat. 12 000 kWh (całkowitego zapotrzebowania rocznego) CO+CWU Instalacja: Grzejniki aluminiowe, bojler CWU 300L. Celuje w coś o mocy 12kW. Wstępnie patrzyłem na: 1.) TEKLA CLASSICO BIO 12 kW + zasobnik na pelet 340l ~ 17200zł Tutaj jest palnik FIREBLAST II z ruchomym rusztem - nie wiem za bardzo co to za palnik i jak się sprawdza z gorszym peletem. Zanalazłem takie informacje "Konwersja: W przypadku braku pelletu, kocioł można przebudować na model zasypowy, umożliwiający tradycyjne palenie drewnem kawałkowym. Wydajność: Dzięki konstrukcji komory, spalanie drewna jest efektywne, a sprawność sięga 90%. Zalecenia: Należy stosować wyłącznie sezonowane drewno kawałkowe." Czy ktoś to testował, jaka jest wtedy komora, i czy trzeba coś dokupywać, czy po prostu wyciągnąć rzeczy z komory? Czy przez taką możliwość ten kocioł jest źle zbudowany i będzie bardziej marnował pelet, czy nie ma to związku? 2.)KOSTRZEWA Twin Bio Luxury NE ~ 17100zł Tutaj jest palnik Platinum Bio VG, więc chyba dobrze pod względem gorszego peletu? 3.) DEFRO SMART EKOPELL 12 kW ~17500zł Jeden hydraulik polecał mi Defro, ale tego modelu, który on ma od wielu lat nie ma już w sprzedaży dlatego wyszukałem ten model i nie wiem o nim prawie nic. Nie wiem jaki palnik i jak by radził sobie z gorszym peletem. Z tego co widziałem producent podaje bardzo dużą sprawność spalania i odzysk temperatury ze spalin. A może polecacie zupełnie inny model, ewentualnie który i dlaczego? Cytuj
radik81 Opublikowano 4 godziny temu #2 Opublikowano 4 godziny temu Domusa, ewentualnie Lidia, Alfapalm. Kontaktuj się z @Puławiak on Ci doradzi. Domusa https://youtu.be/twRo2eO3woM?is=OEKPwOPDpxzTZMom Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi