Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lepszy kocioł spalający drewno do starego domu z PRL - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Chciałem spytać się Was o radę, bo mam wątpliwości co do wyboru kotła i szukam czegoś sprawdzonego. Mój ostatni zakup okazał się wielkim rozczarowaniem (ogromne problemy z sadzą, ale mniejsza o to...).

Prosiłbym o poradę co wybrać do mojego domu. Typowa kostka PRL z betonu komórkowego, lata 80te - pojedynczy pustak, mnóstwo starych okien drewnianych, brak jakiegokolwiek ocieplenia.

Powierzchnia użytkowa, około 250 m2 (z tego ogrzewane jakieś 210 m2). Dom wyposażony jest w sowieckie grzejniki żeliwne, których łączna pojemność wynosi około 300 litrów.

Mam własny las, więc chciałbym palić tylko drewnem.

Na stronie ciepło.app wyskoczyło mi finalnie coś takiego:

Moc grzewcza: 41,6kW (C.O.)

Ogrzewanie budynku

41,6kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza

W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -22,0°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.

18,9kW – przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 1,0°C i średniej temperaturze w domu 22,0°C.

163W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewczą
27,4kW – moc w temperaturze biwalentnej -7°C

i teraz pytania zasadnicze...

Chciałbym kupić stosowny kocioł do palenia drewnem. Moje preferencje:

1. Kocioł bez elektroniki i elektryki, co by szło w nim palić w razie braku dostaw prądu (od razu zaznaczę, że nie interesują mnie UPSy, awaryjne akumulatory itd.).

2. Wysoka jakość, niska awaryjność (może być i w związku z tym spora cena). Chodzi mi o wyższą półkę wyrobów.

3. Możliwość palenia dużymi kawałkami drewna, aby zbytnio nie rozdrabniać materiału.

4. W miarę czyste spaliny, aby nie trzeba było często zaglądać do komina.

5. Nie interesuje mnie pelet, czy inne paliwa typu węgiel. Tylko drewno wchodzi w grę.

Pytanie nr 1 - Jaki model polecacie do mojej konfiguracji? 

Drugie pytanie - Jaką moc kotła dobrać, biorąc pod uwagę powyższe dane...? 

Trzecie pytanie - Czy dodanie do instalacji bufora wpływa na dobór mocy kotła? Jaką moc trzeba wybrać do bufora 1000, 1500, 2000l w moim przypadku (uwzględniwszy 300l żeliwne grzejniki)?

Czwarte pytanie - Czy w razie ewentualnej termomodernizacji budynku (choć raczej się na to nie zanosi) w przyszłości, trzeba będzie dokonać poważnych zmian w kwestii kotła i buforu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za głupie pytania (jestem świeżakiem)!

Edytowane przez terecha
  • terecha zmienił(a) tytuł na Lepszy kocioł spalający drewno do starego domu z PRL - proszę o pomoc
Opublikowano