Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje pomocy z lydos hibrid 100.

Problem mam nie uruchamia sie sprężarka 

jak juz sie uruchomi to na krótko i sie wyłączy. wyskakiwał błąd 121 .

Przyjechał facet do naprawy ukazało sie ze jest malo gazu dopompował, stwierdzając ze to mikro pęknięcie i nie ma sensu łatać ze to dlugo będzie uciekać .

kiedys na parowniku bylo -11 teraz po uzupełnieniu jest 0 lub 1°C

po tygodniu zaczyna sie notorycznie włączać grzałka.

co mam zrobić teraz , jak to naprawic ? dodam ze mało osób chce to urzadzenie naprawiać.

pryskałem płynem do mycia naczyn po instalacji i nic nie zauważyłem 

czy w układzie jest tlen, i tak sie dzieje ? 

czy te naprawy sa opłacalne, czy kupic nowy ? 

Opublikowano

Kup nową pompę jak masz nieszczelność. To jednorazówki

Opublikowano

Najtaniej to jak zejdzie gaz poxiliną to polepić i tez swoje wytrzyma skoro nie chcą tego naprawiać ,potem dobić gazu i jazda bo i tak nic nie tracisz , chyba że masz umiejętności to sam polutuj lutem miękkim powinno wystarczyć ,czynnik pewnie r134 to napełnić idzie butlą do kupienia na allegro z wezykami za 75 zł.

Opublikowano

Tylko on, nie może znaleźć wycieku

Opublikowano

zaplacilem 250 

nie moze znalesc - miał taki detektor i mowil ze sie gaz rozlewa i nie mozna określić miejsca 

Tak , nie moge znaleźć wycieku 

gaz z wężykami mozna kupić, tylko co z próżnia przed napełnianiem.czytałem ze bąbelki "powietrza" niszczą pompe . najwyżej moge zrobic z agregatu chłodniczego od lodowki ale jaka to próżnię zrobi to nie wiem 

z lutowaniem to chyba bez ciśnienia, nie trzeba azotu by nie bylo zgorzeli ? 

bo sumarycznie koszty naprawy przerastają koszty urządzenia 

naj taniej kupic samemu i napełnic 

a co z olejem w instalacji ? 

Opublikowano

Zupełnie nie mam doświadczenia z takimi instalacjami, ale do gazu chyba jest dodawany czynnik UV, jakby poświecić latarką UV, może będzie widać gdzie jest nieszczelność? Analogicznie jak w aucie 😉

Opublikowano

Kontrast UV już powinien być w gazie. Chodzi mi o to, że teraz ten kontrast powinien zostawić trwałe ślady na rurkach i może po tym da sie dojść gdzie jest nieszczelność

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak jest w lydosie ale w podobnych pompach są aluminiowe nie wiedzieć czemu nie miedziane rurki i te rurki są owijane na bojlerze ,dziwaczne to ale tak to wygląda jest kilka zwoji i całość pokryta pianką , piankę zerwać po  ćwiartce i sprawdzać być może za 1 razem dojdziesz a jak pech tak jak ja zawsze mam to na końcu ale jak znajdziesz wyciek to zwykłą cyną da się to polutować i będzie gitara ,przy okazji kup sobie za kilka złociszy zaworek schredera i wlutuj będziesz miał do tankowania w każdej chwili skoro już zepsute to nic nie tracisz a zyskasz wiedzę sam robiąc , ja to bym nie myślał za długo i już bojler byłby goły i wesoły.

Edytowane przez berti
Opublikowano

Na tym aluminium ten zawór zalutuje?

Opublikowano (edytowane)

Bez problemu ,cyna łapie wszystko. tylko wystarczy kupić taką pastę to kilka złotych AlumWeld Flux 

Edytowane przez berti
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Wtedy tą twardą, jak do lutowania miedzi i palnik gazowy?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Może być nawet cyna ale nie ta cieniutka tylko taka grubsza ciutkę , smarujesz tą pasta następnie palniczej jakis czy to z bazaru tani czy jakiś inny podgrzewasz rurkę aż się zaświeci i dotykasz cyną jak się rozpuści na rurce to już w zasadzie jest ok , nalutowałem się już tego sporo czy to miedź czy to aluminium czy mosiądz ,nie ma z tym problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, berti napisał(a):

Nie wiem jak jest w lydosie ale w podobnych pompach są aluminiowe nie wiedzieć czemu nie miedziane rurki i te rurki są owijane na bojlerze ,dziwaczne to ale tak to wygląda jest kilka zwoji i całość pokryta pianką ,

Taki jest wymóg przepisów ogrzewaczy CWU ogrzewanych przez PC, nie wolno grzałki w zbiorniku wodnym, tylko na zewnątrz zbiornika.

Opublikowano

zabrał bym sie odrazu ale pierwsze zasięgam wiedzy zeby dało sie naprawic 😁 po drugie 

po 2 musze odpiać od instalacji wodnej.

to jest wszystko pościskane ze jest z czym sie bawić.

tak wyglada :

IMG_20260220_164630764_HDR.jpg

IMG_20260220_165152194_AE.jpg

Opublikowano

Wsadzil bym na miejsce spiecia alu i miedzanej rurki tam,co ta tasma oblepiona.Bo wilgotnosc w tym miejscu isto jest i te materialy lubia sie požerac.Kto taka rzecz zrobil,reki mu uciac.---liepiej glowy......

Opublikowano

fabryka zrobiła tak niesamowicie co ja go mam 3-4 lata i pęknięcia nieszczelności krew zalewa 

szukam tych zestawów mierników, gazu 

i tak mysle jak wstępnie sprawdzic nieszczelność przeciez nie ma ciśnienia wewnatrz 

napełnić do 8 atm powietrzem? / pryskać płynem? jak powietrze jest gęstsze czy kombinowac z barwnikiem w powietrzu 

sanie pracuje na ~ 2 bar

a mozna lutować z gazem w środku ? czy ryzyko bycia w nagłówku wiadomosci 

Opublikowano (edytowane)

Nie wpuszczaj do środka żadnego ciśnienia z żadnego kompresora. Dopóki w instalacji jest jakiekolwiek nadciśnienie, nie dostaje się tam para wodna z powietrza i samo powietrze. Inaczej musisz przed kolejnym nabiciem gazu wykonać próźnię, ale nie masz czym. Możesz to nabijać z tych butli do klimy w autach, można nawet się pokusić o wlanie jakiegoś uszczelniacza, możliwe że coś tam zatka.

Dopóki nie lutujesz otwartym ogniem z palnika nic nie wybuchnie bo nie masz mieszanki z powietrzem w instalacji, możesz to robić lutownicą, tyle że na pewno nie masz o tak sporej mocy żeby rozgrzać rurkę.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Lutowac tylko bez gazu jakiejkolwiek prowenyencji,poprzed napelnianiem ZAWSZE proznie.

Opublikowano
1 godzinę temu, gruby105 napisał(a):

fabryka zrobiła tak niesamowicie co ja go mam 3-4 lata i pęknięcia nieszczelności krew zalewa 

szukam tych zestawów mierników, gazu 

i tak mysle jak wstępnie sprawdzic nieszczelność przeciez nie ma ciśnienia wewnatrz 

napełnić do 8 atm powietrzem? / pryskać płynem? jak powietrze jest gęstsze czy kombinowac z barwnikiem w powietrzu 

sanie pracuje na ~ 2 bar

a mozna lutować z gazem w środku ? czy ryzyko bycia w nagłówku wiadomosci 

Powietrzem w żadnym razie nie wolno tego napełniąć bo zawodnisz układ i do wyrzucenia albo azot a w ostateczności gaz z butli lpg potem go wyssasz i tyle byle nie powietrze.

Opublikowano (edytowane)

Od tego tež robi sie proznie,by wodzie powiedziec pa pa.Drugi punkt to bylby tylko czysty czynnik i trzeci by zmiescila sie cala poprawna ilosc czynnika.

Edytowane przez bercus