-
Podobna zawartość
-
Przez Digi11
Witam, mam problem z cwu kocioł Ariston cares premium 24eu. Podczas kąpieli po zamknięciu wody i ponownym otwarciu leci zimna woda przez ok 30 s. Prysznic jest 2 m od kotła a rury są w ścianie wewnętrznej. Poza tym wydaje mi się że 250 zł/m-c za gaz przy 50 m2 i 4 osobach to raczej dużo jak na taki nowoczesny piec. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
-
Przez Digi11
Witam, mam problem z cwu kocioł Ariston cares premium 24eu. Podczas kąpieli po zamknięciu wody i ponownym otwarciu leci zimna woda przez ok 30 s. Prysznic jest 2 m od kotła a rury są w ścianie wewnętrznej. Poza tym wydaje mi się że 250 zł/m-c za gaz przy 50 m2 i 4 osobach to raczej dużo jak na taki nowoczesny piec. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
-
Przez Taziff
Witam wszystkich
w dniu 29.11.2018r. został odpalony u mnie kocioł Galmet Genesis Plus KPP o mocy 20kW z palnikiem PellasX Hybrid. Kocioł założony w ramach dofinansowania. W skład instalacji oprócz kotła wchodzi:
zawór 4D Afriso pompa CO Groundfos UPM3 pompa CWU Ferro wężownica schładzająca zbiornik CWU Galmet 350l 10 grzejników z zaworami termostatycznymi 2 grzejniki łazienkowe Ogólnie wszystko zostało podłączone tak jak jest na tym schemacie:
Jak widać do instalacji dołożyłem już czujnik temperatury spalin, ecoSter Touch'a oraz moduł ecoNET300. W planach jest dołożenie modułu ecoLambda jednak muszę go skądś skombinować...
Moje przygody z tym kotłem i pelletem rozpoczęły się od dużego spalania, ale jako że dom przez praktycznie 4 dni nie był ogrzewany (tylko farelki) zrzuciłem winę na ten fakt. Po kilku dniach spalanie spadło jednak w tym czasie zauważyłem, że w palniku jak i popielniku pojawiają się spieki. Niektóre się rozpadały po dotknięciu inne jednak były zwartą masą. Przez te kilka dni sypany był pellet firmy Biomasa Partner Group. Instalator który przyjechał na ustawienie kotła zdziwił się, że z tego pelletu pojawiają się takie spieki. Poustawiał trochę w sterowniku i wszystko skwitował stwierdzeniem "jeśli dalej będą pojawiać się takie spieki to niestety będzie musiał Pan często czyścić palnik, inaczej gwarancja na zapalarkę będzie nie ważna".
Do tej pory spaliłem kilka rodzajów pelletu z różnych źródeł i niestety na każdym pojawiają się większe lub mniejsze spieki. Nie pomogły moje próby ustawienia różnych opcji nadmuchów. Za to na ściankach kotła pojawiła się czarna sadza.
I w tym miejscu chciał bym prosić o pomoc w ustawieniu parametrów spalania tak aby dojść do ustawień optymalnych dla mojej instalacji.
Spalanie pelletu w ciągu miesiąca:
-
Przez Mader10
Witam,
Posiadam piec Ariston One Class Net.
Piec uruchomiony w niezamieszkanym domu, temperatura na piecu 35 stopni (to chyba minimum) i na termostacie na rozdzielaczu zakręcone praktycznie do minimum (temperatura na zasilaniu, powrocie ok 18-20 stopni). W domu temp 12 stopni.
Czy tak jest ok? chodzi pod kątem miminalizacji spalania gazu, bo wiadomo, dom niezamieszkały, chodzi o utrzymywanie temp na ok 10 stopni. Zastanawia się, że mimo tak niskich parametrów, piec się nie wyłacza w ogole (przynajmniej jak tam jestem)
Z góry dzieki za pomoc!
-
Przez lukante
Cześć,
Planuję podłączyć do kotła kondensacyjnego Ariston GENUS Premium sterownik systemowy Ariston Sensys. Obecnie kocioł pracuje drugi sezon, bez żadnego regulatora zewnętrznego (pokojowego ani pogodowego).
Dokładnie ten sterownik http://www.ariston.com/pl/SENSYS ma do mnie dojść w przyszłym tygodniu.
Czy po podłączeniu go zgodnie z instrukcją i uruchomieniu pobierze sobie dane aktualne z kotła? Czy parametry kotła zostaną zresetowane i będę musiał na nowo konfigurować ustawienia dotyczące gazu itp.?
Pytam, gdyż nie chciałbym stracić konfiguracji, która była ustawiana przez instalatora kotła podczas pierwszego uruchomienia. Ma ktoś może doświadczenie z podłączaniem tego sterownika?
-
-
Przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.