DarkBlizzard Opublikowano 2 godziny temu #1 Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Witam, jakiś czas temu zauważyłem, że w momencie gdy powrót na piecu osiągnie zadaną temperaturę, pompa kotłowa (nr 6 na rysunku) się wyłącza - nic w tym dziwnego, bo tak jest ustawione na sterowniku, że ma się wyłączyć gdy osiągnie zadaną temperaturę i nie chodzić na okrągło. Jednak sprawa się komplikuje w momencie, gdy pompa kotłowa stoi, a załączy się pompa C.O. (nr 4 na rysunku). Problem polega na tym, że pompa kotłowa w momencie wyłączenia, działa jak zawór i nie przepuszcza wody na powrocie, co w efekcie blokuje obieg wody na C.O. Dlatego zastanawiam się, czy bajpas (kolor fioletowy na rysunku) na pompie kotłowej nie rozwiązałby problemu? Dodatkowo na bajpasie założyłbym zawór kierunkowy, żeby woda się nie zapętlała wokół pompy. Edytowane 2 godziny temu przez DarkBlizzard Cytuj
Kijasr Opublikowano 2 godziny temu #2 Opublikowano 2 godziny temu Pompa kotła ma działać cały czas jak obieg grzewczy pracuje 2 Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 2 godziny temu Autor #3 Opublikowano 2 godziny temu Czyli jeśli powrót jest dogrzany i pompa kotłowa stoi i w tym momencie ruszy pompa obiegu grzewczego, to pompa kotłowa powinna również ruszyć. A u mnie właśnie nie rusza, bo sterowniki widzi, że powrót jest dogrzany i nie załącza pompy kotłowej 😕 wychodzi na to, że ta opcja "wyłączania pompy kotłowej gdy niepotrzebna", jest o kant d... rozbić 😐 Cytuj
sambor Opublikowano 2 godziny temu #4 Opublikowano 2 godziny temu Ja pompę kotłową (nr 6) przeważnie proponuję podłączyć do kontaktu el, niech hula non stop. Cytuj
PioBin Opublikowano 1 godzinę temu #5 Opublikowano 1 godzinę temu Ma pracowac wtedy jak kociol pracuje. Podlaczenie wprost do gniazdka nie jest dobre. Cytuj
DarkBlizzard Opublikowano 1 godzinę temu Autor #6 Opublikowano 1 godzinę temu Mnie tylko dziwi fakt, że jak pompa kotlowa stoi, to pompa C.O nie ma na tyle siły, żeby przepchać wode w obiegu przez stojącą pompe kotłową 😕Przecież pompa nawet jak stoi, to powinien być przez nią przepływ. A ewidentnie pompa kotłowa dławi, bo widzę to po temperaturze za zaworem czterodrożnym na zasilaniu intalacji. Zawór otwarty na 80% a na grzejniki idzie ledwo 30 stopni, a jak załącze pompe kotłową, to na tym samym otwarciu 80%, temperatura na instalacje grzewczą momentalnie idzie do góry, nawet do 60*C i więcej 13 minut temu, DarkBlizzard napisał(a): Mnie tylko dziwi fakt, że jak pompa kotlowa stoi, to pompa C.O nie ma na tyle siły, żeby przepchać wode w obiegu przez stojącą pompe kotłową 😕Przecież pompa nawet jak stoi, to powinien być przez nią przepływ. A ewidentnie pompa kotłowa dławi, bo widzę to po temperaturze za zaworem czterodrożnym na zasilaniu intalacji. Zawór otwarty na 80% a na grzejniki idzie ledwo 30 stopni, a jak załącze pompe kotłową, to na tym samym otwarciu 80%, temperatura na instalacje grzewczą momentalnie idzie do góry, nawet do 60*C i więcej Jeszcze mi przeszło przez myśl, że filtry przed pompami mogą być zawalone, ale z drugiej strony instalacja ma dopiero 2 lata. Jutro obczaje te filtry jeszcze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi