Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam podłączone dwa kotły pod sprzęgło hydrauliczne, założenie było takie że kotły pracują niezależnie, problem polega na tym,

że przy wygaszaniu kotła węglowego zaczyna on pobierać wodę z zasilania kotła pelletowego, pompy obiegowe w obu kotłach założone są na powrotach,

kocioł węglowy ma sterowaną pompę poprzez sterownik i czujnik temperatury na zasilaniu kotła i sam muszę tą  pompę wyłączyć bo ładuje się tą wodą z zasilania kotła pelletowego i na czujniku ma temp. np 70 stopni.

20260101_151314.jpg

Opublikowano

Są, tu widać zawór na powrocie peleciaka, na powrocie i zasilaniu węglowego sa trochę dalej, a na zasilaniu peleciaka za zaworem strefowym, pod izolacją. Kierunki sprawdzałem i są prawidłowo. Zastanawiam się czy to sprzęgło dobrze zamontowałem (czy nie lepiej byłoby gdy zasilania byłyby tam gdzie teraz powroty).

Opublikowano

Pogrzeb w sterowniku kotla weglowego aby nie startowala jego pompa.

Jesli tam nic nie znajdziesz to poszukaj sygnalu (przelaznika) w kotle pelletowym i podlacz pod niego szeregowo pompe kotla weglowego.

Opublikowano (edytowane)

Może to sprzęgło po prostu niepotrzebne i wystarczy wpiąć oba kotły równolegle w instalację? 

I tak co do zasady nie powinny pracować jednocześnie, więc nie ma potrzeby żeby się cokolwiek ' równowazyło' w tym sprzęgle. Jak działa jeden kocioł to nie ma czego mieszać. 

Trzeba tylko upewnić się że w węglowym pompa stanie gdy skończy się palić. Na przykład ustawiając minimalną temperaturę załączenia na 70⁰C

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

A może by startować tą pompę w kotle węglowym od temperatury czopucha ,pali się to pompa się załącza  .

Opublikowano

Gratulacje ale czy to pomoze koledze?

Moze podpatrzec schemat instalacji hydraulicznej natomiast czesc elektryczna (automatyki) tutaj nie widac.

Opublikowano

Rozumiem, że problemem jest hydraulika, a nie automatyka - jak są zawory zwrotne tam, gdzie powinny być i jednocześnie nastąpi wyłączenie pompy zimnego kotła to powinno być wszystko OK.

Z tego co pamiętam to pompy P1 i P2 były załączane ręcznie.

Kotły 70kW mają automatykę wbudowaną, a odbiory są sterowane termostatami lokalnymi.

Opublikowano
Cytat
W dniu 1.01.2026 o 22:36, PioBin napisał(a):

Pogrzeb w sterowniku kotla weglowego aby nie startowala jego pompa.

Jesli tam nic nie znajdziesz to poszukaj sygnalu (przelaznika) w kotle pelletowym i podlacz pod niego szeregowo pompe kotla weglowego.

Co do sterownika kotła węglowego to mógłbym tylko ustawić wyższą temperature startu pompy niż temperatura zadana kotła pelletowego i doraźnie chyba tak zrobię. Podłączenie pod kocioł pelletowy pompy kotła węglowego nie zadziała, bo kocioł pelletowy "nie wie" kiedy węglowy się wygasza. 

W dniu 1.01.2026 o 23:43, nightwatch napisał(a):

Może to sprzęgło po prostu niepotrzebne i wystarczy wpiąć oba kotły równolegle w instalację? 

I tak co do zasady nie powinny pracować jednocześnie, więc nie ma potrzeby żeby się cokolwiek ' równowazyło' w tym sprzęgle. Jak działa jeden kocioł to nie ma czego mieszać. 

Trzeba tylko upewnić się że w węglowym pompa stanie gdy skończy się palić. Na przykład ustawiając minimalną temperaturę załączenia na 70⁰C

Sprzęgło ustabilizowało prace kotła węglowego przy "zimnym" starcie i miało stanowić łącznik instalacji kotłowej z instalacją CO.

W wielu kotłowniach kotły załączają się kaskadowo i pracują równocześnie.

Mój budynek ma zapotrzebowanie na moc 20kW przy temp. -20 st. C (liczone ze strat ciepła przez przegrody i sprawdzone na stronie ciepłowłaściwe). Ale obecnie nawet u mnie na podlasiu temperatury na poziomie -20 zdarzają się przez trzy tygodnie w roku lub wcale. Dlatego moim założeniem była ciągła praca kotła peletowego (RTB 16kW) i w miarę potrzeby dołączana praca kotła węglowego (DAKON DOR 24kW).

Doraźnie tak to chyba rozwiążę, że ustawię temp. startu pompy na 70 st. C, ale docelowo jednak chciałbym rozwiązać ten problem od strony hydraulicznej.

W dniu 2.01.2026 o 08:46, Kordjano napisał(a):

A może by startować tą pompę w kotle węglowym od temperatury czopucha ,pali się to pompa się załącza  .

Tak, też o takim rozwiązaniu myślałem jednak bezpieczniej będzie jak problem się rozwiąże na poziomie hydraulicznym.

23 godziny temu, sambor napisał(a):

Rok temu robiłem u jednego z Klientów taki projekt - projekt i wykonanie moje.

Działa bez problemów.

Powodzenia w dyskusji i dawaniu rad.

image.thumb.jpeg.bfefccd02e961ac3a5e22185edf5e969.jpeg

Bardzo fajny projekt. Też myślałem o wymienniku płytowym, który dodatkowo oddzielałby obiegi kotłów. W przypadku Twojej kotłowni jest niezbędny bo kocioł węglowy w układzie otwartym, a te dwa pozostałe w układzie zamkniętym. U mnie niestety kocioł węglowy też jest w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym i wężownicą schładzającą i nie mam już za bardzo możliwości żeby przerobić to na układ otwarty. Dlatego zrobiłem instalację na sprzęgle.

20 godzin temu, sambor napisał(a):

Rozumiem, że problemem jest hydraulika, a nie automatyka - jak są zawory zwrotne tam, gdzie powinny być i jednocześnie nastąpi wyłączenie pompy zimnego kotła to powinno być wszystko OK.

Z tego co pamiętam to pompy P1 i P2 były załączane ręcznie.

Kotły 70kW mają automatykę wbudowaną, a odbiory są sterowane termostatami lokalnymi.

Jak najbardziej problemem jest hydraulika. Pompa kotła węglowego podbiera gorącą wodę z zasilania kotła peletowego zamiast z powrotu instalacji CO. Wychodzi na to, że jest tam chyba mniejszy opór hydrauliczny. Więc sterownik pompy kotła węglowego nie jest w stanie jej wyłączyć nawet po jego wygaszeniu bo cały czas "widzi" temperaturę 70St C, poza tym kocioł węglowy tak jakby dogrzewa wodę z zasilania kotla pelletowego zamiast pobierać wodę z instalacji CO.

Myślałem czy w ostateczności nie podłaczyć, przed sprzęgłem, zasilania kotła pelletowego do zasilania kotła węglowego poprzez trójnik, a ten króciec zaślepić. 

W wolnej chwili wrzucę schemat jak mam to teraz porobione. 

Opublikowano

Mozna też połączyć kotły szeregowo, jeden za drugim. Najpierw węglowy a za nim peletowy. Wtedy jak napalisz w węglowym to peletowy się wyłaczy bo dostanie cieplą wodę na wejsciu. No i jedna pompa by obieg obsluzyła, bez sprzegła. 

Opublikowano

Czy wstawienie przekaźnika, który nie pozwoli na pracę obu pomp jednocześnie, nie rozwiąże problemu z pompą kotła węglowego?

Opublikowano

@carinus tak proponowałem ale chyba ja tez zle zrozumiałem postawione zadanie.

Tam maja pracowac awaryjnie oba kotly jednoczesnie i chodzi o regulacje przeplywow.