Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Modena 10 kW i bufor 300 litrów - straty cieplne oraz ewentualna modyfikacja instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.
Przymierzam się do przerobienia podłączenia pompy ciepła w mojej domowej instalacji. Obecnie podłączenie:
1. Rury pomiędzy PC a buforem PP 32 mm x 4,4 mm.
2. Zasilanie wpięte do bufora.
3. Powrót z bufora.
4. Rozdzielenie zaworem 3-drogowym C.O./C.W.U.

Informacje o instalacji:
- PC Modena 10 kW.
- Instalacje grzewcze podłogowe na powierzchni 192 m² podzielone na dwa rozdzielacze (parter i piętro).
- Sterowanie strefowe z EngoControls ustawione na TPI podłogowe.
- 3 grupy pompowe: 1 parter podłogówka, 2 piętro podłogówka, 3 cooler od rekuperatora.

Odległość od wyjścia z PC do bufora to ok. 6,5 m, przy czym po wejściu do kotłowni instalacja okrąża drzwi do pralni, czyli 2 m w górę, później prosty odcinek ok. 1 m i zejście niecałe 2 m w dół.
Chciałbym na zewnątrz zrobić porządną izolację PUR na rurach, a obecny ich kształt i rozmieszczenie na to nie pozwala, więc skoro mam to przerabiać, przy okazji chciałbym wymienić rury na średnicę zgodną z kalkulatorem deDeteich czyli stal 35mmx1,5mm lub PP 40x6,7mm ewentualnie 50x8,4mm - 50mm ma najbardziej optymalny opór jednostkowy wg kalkulatora.

Różnica temperatur obecnie wynosi: PC podaje 35 stopni, a na instalację z grup pompowych wychodzi 30-31 stopni, więc jest strata ok 4 stopni. Mierząc temperaturę na wyjściu z bufora do grup pompowych oraz na wyjściu z grup pompowych na instalację podłogowa, to różnice wahają się w przedziale 0,3-0,8 stopnia, co uznaję za znikome bo termometr ma margines =/-0.5 stopnia.

Planuję:
1. Rury pomiędzy PC, a buforem stalowe 35 mm x 1,5 mm - zgodnie z kalkulatorem De Dietrich.
2. Zastanawiam się nad zmianą bufora na mniejszy, obecny ma 300 l pojemności - co polecacie? Istotna kwestia, że latem PC używana jest do chłodzenia (cooler w rekuperacji).
3. Podłączenie do bufora pozostawić w takiej konfiguracji, jak jest obecnie, czy wykonać je w innej konfiguracji? Ewentualnie jakiej?

Proszę o Wasze porady w tym zakresie.

Opublikowano

Skoro grupy pompowe nic tak naprawdę nie robią (bo pompują wodę prosto z bufora bez żadnego mieszania) - to czy są potrzebne?

Drugie pytanie: czy bufor w ogóle potrzebny? Skoro pompa może produkować wodę o dokładnie takiej temperaturze jak podłoga potrzebuje to może bufor i te grupy pompowe nic nie wnoszą?

Latem chodzisz cały bufor żeby mogł działać ten cooler od rekuperacji? To może też niepotrzebny zabieg, nie wiem. No chyba że wodę chodzisz w nocy a używasz w dzień?

Opublikowano

w czasie gdy była wykonywana kotłownia, to wiedza moja była niezbyt duża w tym zakresie, ale po czasie nauczyłem się więcej 🙂

odpowiadając na Twoje pytania:

ad. 1 na dobrą sprawę teraz wiem, że wystarczyłaby jedna pompa obiegowa na całość a elektrozawory na pętlach już same był sterowały przepływem na dane pętle. Nie mniej już są te grupy pompowe, więc raczej nie ma sensu ich zamieniać na pojedyncze rozwiązanie.

ad. 2 producent wymaga zastosowanie bufora. Nie mniej właśnie po to założyłem ten temat żeby skonsultować m.in. czy aby na pewno pojemność tego bufora jest odpowiednia.

ad. 3 tak, chłodzony jest cały bufor. Przy chłodzeniu pompa ciepła rzadko się uruchamia jak jest wychłodzony bufor.

Opublikowano

Wrzuciłem tylko pytania, nie znam prawidłowej odpowiedzi. Ale PC to takie urządzenie co dostarcza dokładnie takiej temperatury i ilości wody jaką sobie zamówisz, nie ma specjalnie potrzeby magazynowania na zaś. No chyba że dało by się produkować tylko w tańszej taryfie, wtedy bufor (raczej duży) może mieć większe uzasadnienie. 

Moja wiedza też nie jest zbyt duża, ale sam robiłem instalację pompy oraz sterowanie całym ogrzewaniem, i powoli dociera do mnie że PC działa najbardziej efektywnie gdy daje ciepłą wodę bezpośrednio na dom, bez żadnego mieszania, buforowania czy wymienników, dlatego robiąc drugi raz wymiennik na przykład zastosował bym dla pieca na pelet zamiast dla pompy.

Opublikowano

Przy PC 10kW i tylko podłogówce na 192 m², to bufor wg. mnie w ogóle nie jest potrzebny, zład wody i pojemność cieplna podłogówki wystarczy, zdemontować pompy przy rozdzielaczach, wyregulować na rotametrach. Sterowanie elektrozaworami przy podłogówce jest mało efektywne, dodatkowo zamykając i otwierając pętle wpływa na cały układ a nie tylko na sterowane pomieszczenie. Jak gwarancja wymaga bufora, to najmniejszy jaki się da (do gwarancji) na powrót.