Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem posiadaczem kotła Konstal z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek o mocy 15kW, poniżej tabliczka znamionowa. Powierzchnia do ogrzania to niecałe 100m2, instalacja wyposażona tylko w grzejniki z regulacją. Dom ocieplony co do sterownika to najprostszy Titanic firmy Prond. Dokupiłem na ten sezon regulator pokojowy aby mieć podgląd w domu. Obawiam się że ilość spalanego ekogroszku 26kj jest znacząco duża. Podczas wyrzucania popiołu są widoczne baryłki ekogroszku oraz spieki, również na retorcie - poniżej zdjęcie. 

Aktualne parametry: 

- Temperatura kotła nastaw 55 stopni (ponoć poniżej tego progu może dojść do osadzania sadzy w kominie) więc taką wartość przyjmuję na cały sezon jesienno-zimowy.

- czas podawania: 6 sekund 

- czas przerwy: 50 s

- moc nadmuchu tutaj mam zakres do 12 więc 4

- praca w podtrzymaniu tu fabryczne 10min

- krotność: 1

Aktualne spalanie: na miesiąc listopad to 725kg towaru już poszło w komin.

Prosił bym o pomoc gdyż jestem młody "palaczem" a to mój pierwszy sezon grzewczy. 

Kocioł EKO.jpg

popiół.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-29 o 15.04.05_2e824a81.jpg

sterownikk.jpg

manometr.jpg

Edytowane przez nevko
Opublikowano

Cześć, taka ilość spalonego grochu jest zdecydowanie za wysoka, wg mnie powinieneś zacząć od sprawdzenia stanu  palnika, wyczyszczenia czopucha i komina. Jeżeli to wszystko będzie Ok i kocioł bez problemu dochodzi do zadanej, to powoli zwiększaj czas przerwy. No i nie wyrzucaj takiego "popiołu" przesiej to jakoś i z powrotem do zasobnika.

Opublikowano

Ewidentnie widać na palniku że jest za dużo paliwa i za mało powietrza.

Palnik do czyszczenia to raz dwa zwiększyć nadmuch na 6 i trzy zmniejszyć podawanie na 5 s.

Nic nie wiadomo o groszku 26 kJ to nie wszystko, po,ostatecznie parametry wiadome ? Pochodzenie wiadome. Teraz wszyscy jadą praktycznie na Kazachstanie, który też ma swoje wymagania.

Opublikowano

Dziękuję za szybką reakcję, teraz akurat jestem w pracy więc jutro się zabiorę za zaproponowane czynności. Jeśli chodzi o palnik to faktycznie sie za niego zabiorę, od strony kosza zasypowego jest zawsze najwięcej niedopalonego eko. Wiem że te kanały powietrzne w retorcie też potrafią się zapychać no i dotychczas była ona silikonowana choć nie wiem czy to akurat poprawnie. Kominiarza miałem dobry miesiąc temu wyczyścił cały komin wraz z wczytska kominową, jutro wyśle zdjęcie stanu czopucha choć staram się razem tygodniu zawszę do niego zajrzeć. Zniweluje parametry i dam znać jak piec działa, ekogroszek faktycznie z Kazachstanu z lokalnego składu, a z parametrów to wysoka spiekalność ponoć.