Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła dla nowego domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę was o pomoc w wyborze pompy ciepła dla mojego domu który jest położony w województwie małopolskim a dokładnie w miejscowości Korzenna k.Nowego Sącza.

Proszę wziąć pod uwagę że w domu jest wykonana instalacja smart home na systemie LOXONE i chciałbym aby to wszystko było ze sobą kompatybilne i jak najlepiej współpracowało.

Dodam że w domu będzie rekuperacja (jestem na etapie wyboru rekuperatora-jeśli ktoś zna się w tym temacie również proszę o pomoc).

Jeśli to ważna informacja planuję również montaż klimatyzacji w salonie na parterze. 

Dodam że był u mnie jeden instalator i dobrał mi te cztery pompy ciepła:

Pompa Ciepła MONO EHS Samsung HT
Quiet 8 kw moduł hydrauliczny ze
zintegrowanym zasobnikiem 260 l. 3
fazy R32  

Bufor 50l

Cena z montażem: 45 000 PLN

Qvantum QA-15 AND QH-XL 10 kw 

Bufor 50l

Cena z montażem: 40 000 PLN

York Split 12 kW 

Zasobnik c.w.u. 300l 

Bufor 80l

Cena z montażem: 37 000 PLN

Bosch CS3000 AWS 11 E 13,1 kW split z regulatorem pokojowym

Zasobnik c.w.u. 300l

Bufor 100l

Cena z montażem: 48 000 PLN

Liczę na waszą pomoc. 

Zrzutekranu2025-11-19o21_48_37.thumb.png.9af4c48fcb37e5d0b1c696ba1d7adbfa.png

Poniżej zamieszczam link z oszacowaną potrzebą grzewczą domu https://cieplo.app/wynik/2mpdc

Dodaję również kilka zdjęć projektu domu.

Zrzut ekranu 2025-11-19 o 22.11.55.png

Zrzut ekranu 2025-11-19 o 22.12.58.png

dom 1.png

dom 2.png

Opublikowano

Zmień instalatora York Split 12 kW cena 7500 https://www.olx.pl/d/oferta/york-pompa-ciepla-12-kw-split-CID628-ID15BMtb.html a w monobloku 5tys

Dobre PC to Mitsubihi. Daikin, Panasonic

Opublikowano

Wszystko powyżej 40tys z montażem, nieeeee, ale złote czasy instalatorów już dawno sie skończyły, a tutaj jeszcze chcą rżnąć klienta 🤣

Opublikowano

@cezario1 którą ty poleciłbyś mi PC typowo chodzi mi o model

Opublikowano (edytowane)

Kup sam na znanym portalu aukcyjnym Hisense, jest najtańszy, albo coś z grupy Midea (Kaisai, York itd)

Hisense kupisz poniżej 5tyś zł. Niech podłączenie + graty kosztuje max 20tyś (to już z niezłym zarobkiem) i masz sporo oszczędności

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Zapotrzebowanie masz 4kw a chcesz zamontować 8-12kW? Popytaj też o polskie pompy. Jest taki dołek na rynku, że wszyscy są w stanie dać niezłe rabaty, nie tylko na chińskie pompy. Blisko masz do firmy Sola, zapytaj o wycenę. Blisko jest też Igloo. Ich Multitherma ma super parametry a może kosztować tyle co ten York z twojej wyceny.

Edytowane przez Radek14
Opublikowano
Godzinę temu, lukasz16z3 napisał(a):

którą ty poleciłbyś mi PC typowo chodzi mi o model

Jutro będę miał trochę czasu to odpiszę. Musi się zdecydować czy chcesz tanio i w miarę dobrze to coś się wybierze z lepszej chińszczyzny. Jak ekskluzywnie to Mitsubishi Daikin ewentualnie Panasonic kolejność w jakiej napisałem nie jest przypadkowa. Zbadaj na rynku u ciebie co jest w najlepszej cenie. Lepsza chińszczyzna to coś z grupy Midea czyli kaiser lub rotenso aquaami

3 minuty temu, Radek14 napisał(a):

Zapotrzebowanie masz 4kw a chcesz zamontować 8-12kW? P

Bo niektóre pompy mają taką słabą moc w niskiej ujemnej temperaturze a 12kw czy 8kw to tylko w dodatniej.

Dodatkowo dla przykładu kaisai 8 kW to ta sama pompa CO kaisai 10 kW tylko ograniczyli ósemce moc. A w menu dziesiątki jest możliwość ograniczenia mocy i spokojnie z dziesiątki możesz zrobić ósemkę samemu dlatego ja polecam 10kw jeżeli taka sama cena.

Opublikowano

Rozumiem że jest spadek mocy ale ten york przy -7 ma jeszcze 10kW a potrzeba 3,7kW. Pompa będzie taktować w przedziale od 20 do -5 stopni czyli przez 95% okresu grzewczego.

Opublikowano

Mam wg kalkulatorów pompę o zbyt wysokiej mocy- 12 kw zamiast ok 8. To monoblok Kaisai. Na dodatek to samo urządzenie występuje jeszcze w wersji 14 i 16kw, więc wymiennik i inne podzespoły ma odpowiednio większe. Mogę więc powiedzieć jak to się objawia

Są pewne zalety tego przewymiarowania. Np sprężarka i wentylator chodzą na bardzo niskich obrotach więc jest bardzo cicho. Duży wymiennik nie pokrywa się szronem więc przy temperaturze przy zerze nie ma defrostów albo jest ich mało.

Wada taka że pompa nie schodzi z mocą poniżej 4kW, jak odbiór ciepła jest mniejszy to się wyłącza. Taktowania raczej nie mam ale to dlatego że grzanie jest sterowane termostatem pokojowym i pompa nie musi pracować stale. Załacza się, podgrzewa dom na mocy ok 5-7kw, a potem wyłącza na godzinę czy dwie. Gdybym chciał grzać cały czas na niskiej mocy to się nie da.

Opublikowano

Ciężko jest kupić tanią pompę o mocy poniżej 5kW. Kupi za grosze Hisensa 8kW i też będzie ok, niech sobie taktuje do woli, jak pochodzi 7-8 lat to kupi nową, za kolejne śmieszne pieniądze