Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła dla nowego domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę was o pomoc w wyborze pompy ciepła dla mojego domu który jest położony w województwie małopolskim a dokładnie w miejscowości Korzenna k.Nowego Sącza.

Proszę wziąć pod uwagę że w domu jest wykonana instalacja smart home na systemie LOXONE i chciałbym aby to wszystko było ze sobą kompatybilne i jak najlepiej współpracowało.

Dodam że w domu będzie rekuperacja (jestem na etapie wyboru rekuperatora-jeśli ktoś zna się w tym temacie również proszę o pomoc).

Jeśli to ważna informacja planuję również montaż klimatyzacji w salonie na parterze. 

Dodam że był u mnie jeden instalator i dobrał mi te cztery pompy ciepła:

Pompa Ciepła MONO EHS Samsung HT
Quiet 8 kw moduł hydrauliczny ze
zintegrowanym zasobnikiem 260 l. 3
fazy R32  

Bufor 50l

Cena z montażem: 45 000 PLN

Qvantum QA-15 AND QH-XL 10 kw 

Bufor 50l

Cena z montażem: 40 000 PLN

York Split 12 kW 

Zasobnik c.w.u. 300l 

Bufor 80l

Cena z montażem: 37 000 PLN

Bosch CS3000 AWS 11 E 13,1 kW split z regulatorem pokojowym

Zasobnik c.w.u. 300l

Bufor 100l

Cena z montażem: 48 000 PLN

Liczę na waszą pomoc. 

Zrzutekranu2025-11-19o21_48_37.thumb.png.9af4c48fcb37e5d0b1c696ba1d7adbfa.png

Poniżej zamieszczam link z oszacowaną potrzebą grzewczą domu https://cieplo.app/wynik/2mpdc

Dodaję również kilka zdjęć projektu domu.

Zrzut ekranu 2025-11-19 o 22.11.55.png

Zrzut ekranu 2025-11-19 o 22.12.58.png

dom 1.png

dom 2.png

Opublikowano

Zmień instalatora York Split 12 kW cena 7500 https://www.olx.pl/d/oferta/york-pompa-ciepla-12-kw-split-CID628-ID15BMtb.html a w monobloku 5tys

Dobre PC to Mitsubihi. Daikin, Panasonic

Opublikowano

Wszystko powyżej 40tys z montażem, nieeeee, ale złote czasy instalatorów już dawno sie skończyły, a tutaj jeszcze chcą rżnąć klienta 🤣

Opublikowano

@cezario1 którą ty poleciłbyś mi PC typowo chodzi mi o model

Opublikowano (edytowane)

Kup sam na znanym portalu aukcyjnym Hisense, jest najtańszy, albo coś z grupy Midea (Kaisai, York itd)

Hisense kupisz poniżej 5tyś zł. Niech podłączenie + graty kosztuje max 20tyś (to już z niezłym zarobkiem) i masz sporo oszczędności

Edytowane przez o6483256