Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator temperatury

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Jozefg1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kocioł na ekogroszek 16 kw i chciałem zamontować jakiś regulator temperatury słyszałem że jest taki że jak temperatura w pomieszczeniu będzie ok to wtedy wyłącza pompę co możecie coś doradzić dziękuję.

Kupiłem sterownik salusa ale jak go podłączyć l i n no to chyba normalne a gdzie włączyć kable od pompy co ?

17606949935226402485058534044616.jpg

17606950179934215091011581090566.jpg

• Rozwiązanie
Opublikowano

Sądząc po pytaniu nie dasz sobie rady z regulatorem. 😞  A trzeba go jeszcze skonfigurować...

Poproś kogoś o pomoc, może sąsiad albo najlepiej serwisant. 😄 

Opublikowano
23 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Podtrzymywanie będzie działać 

Halo! wytłumacz koledze jak to będzie działać

Opublikowano

Prawie każdy piec czy to na gaz , węgiel ,  pompa ciepła ... ma specjalne wejście pod taki termostat . I będzie doskonale "wiedzieć" co z tym zrobić. 

Instrukcja sterownika pieca w rączki i działać 😀

Opublikowano
6 godzin temu, daniel2330 napisał(a):

Spokojna twoja rozczochrana już dałem radę tylko guzik z tego bo ciepło i tak idzie grawitacyjnie

Jak idzie grawitacyjne to może nie ma zawora zwrotnego za pompą na zasilaniu. 

A może pompa na baypasie z zaworem różnicowym i dlatego idzie grawitacyjnie. 

Opublikowano

Jak tak jest jak pisałem wyżej to instalacja do przeróbki. 

Opublikowano

No nie ma zwrotnego za pompa jest 4d pompa i normalny zawór

Podpiąłem ten regulator pod sterownik do pieca i faktycznie podtrzymanie działa ale problem jest że temperatura spada prawie nawet do 40 stopni na piecu jak niższa temp ustawie na sterowniku a nie da się włączyć gdzieś w sterowniku pieca żeby temp pieca nie zeszła poniżej 50 stopni mimo podpiętego regulatora? 

IMG_20251018_194420629_HDR.jpg

Opublikowano

Jak masz 4d to ustaw temperaturę komfortową obiegu na mieszaczu 

Opublikowano

Od sterowania obiegu CO jest wbudowany zawor 4D,nie kociol.Po to steruj zaworom i nie piecom.

Opublikowano

I nie kombinuj z tym regulatorem