Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł na pellet Ferroli BIOPELLET PRO 12kW + regulatory temperatury z siłownikami elektrycznymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu (2024-2025) i przymierzam się do skonfigurowania kotłowni. Dom parterowy 100m2, ogrzewanie podłogowe. Myślałem nad zakupem kotła Ferroli BIOPELLET PRO 12kW (mam w rodzinie i sprawdza się od lat). Dodatkowo chciałem zamontować regulatory temperatury firmy Tech ST-924 v1 (dwustanowe) i połączyć to z siłownikami STT-230/2T M30X1.5 z listwą sterującą Tech L-10. Listwa steruje na podstawie styku beznapięciowego, piec również posiada takie wejście i trzeba je uruchomić w panelu pieca. Tutaj zaczynają rodzić się moje pytania:

-Czy wystarczy piec, regulator, siłownik i listwa sterująca? Czy nie będzie to powodowało zbyt częstych sygnałów do pieca i dużą ilość rozpalań co wpłynie również na zwiększone zapotrzebowanie na pellet i zmniejszy żywotność pieca?

-Może dobrze by było zamontować bufor C.O? Jeżeli tak to czy wystarczy 500L? 

-Jeżeli bufor to C.O i osobno bojler? Czy może bufor kombinowany, który grzeje od razu C.O i C.W.U?

Szukam prostego jak i przystępnego cenowo rozwiązania, może ktoś z was ma taki bądź podobny piec i jest mi w stanie coś doradzić? Jestem dość zielony w temacie (mam do pomocy ojca, który coś tam się zna i jest w stanie to wszystko połączyć ze sobą) z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Opublikowano
3 godziny temu, Dvhroo napisał(a):

Dodatkowo chciałem zamontować regulatory temperatury firmy Tech ST-924 v1

Jak masz policzoną podłogę, to takie wynalazki to strata kasy, a jak masz podłogówkę zrobioną "na pałę", to też dużo ci  nie pomogą.

Bufor może być przydatny, ale dobrany z głową, a nie spod dużego palca.

Opublikowano
14 godzin temu, sambor napisał(a):

Jak masz policzoną podłogę, to takie wynalazki to strata kasy, a jak masz podłogówkę zrobioną "na pałę", to też dużo ci  nie pomogą.

Bufor może być przydatny, ale dobrany z głową, a nie spod dużego palca.

Nie za bardzo rozumiem twoją odpowiedź. Co oznacza „za dużo Ci nie pomogą”? Potrzebowałbym jakieś konkretnej odpowiedzi. 

Opublikowano

Z twojego postu wynika, że chcesz sterować temp pomieszczeń poprzez załączanie i wyłączanie pętli w podłodze.

Co nie bardzo ma sens, gdyż podłogówka nagrzewa się przez kilka godzin- ok 3-5h i podobnie stygnie.

Regulację prawidłowo robi się przez odpowiednie dobranie rozstawów rur, przepływów w tych rurach i temp wody zasilającej pętle - wszystko to trzeba policzyć.

Opublikowano

Cześć, moje sterowanie ogrzewaniem podłogowym opiera się właśnie na zasadzie siłowników + listwy sterującej. 

Po kilku latach użytkowania systemu mogę powiedzieć, że: 

1. Konieczny bufor ciepła. Dlaczego ? Dlatego, że jak otwiera się np. 6 pętli w jednym momencie do wychłodzonej podłogi, to 1/3 bufora ( z 850L ) schodzi w ok. 30 minut ( tu wszystko zależy od temp czynnika który będzie pchał w podłogę oraz prędkość przepływu ). Nie wyobrażam sobie, by to ciepło miało płynąć bezpośrednio z kotła, który i tak w pewnym momencie zacząłby taktować, gdyż czynnik powracający z podłogi byłby coraz cieplejszy..

2. U mnie jest zalany na rurki „op” anhydryt - co ma duży wpływ na szybkość grzania posadzki lecz i również jej stygnięcie. Dlaczego ?

Jak wspomniał kolega Sambor - BEZWŁADNOŚĆ. Osobiście nie zrobiłbym nigdy sterowania ogrzewaniem podłogowym na siłownikach mając na rurkach zalany beton. Nigdy.  Już mówię dlaczego.  Sterowanie pokojowe, bo o tym mowa - świetnie sprawdza mi się w okresach jesień oraz wiosna, gdy na zewnątrz są spore wachania temp. Np w nocy jest +2st, a za dnia +12 stopni. Podłoga grzeje więc tylko, gdy wychładza się mieszkanie a jest zimna, podczas gdy jest ciepło. Mnie to nie przeszkadza, innym wiem że tak.   Kolejną ważną sprawą jest (przynajmniej dla mnie) fakt, że podczas gdy nic nie działa, to nic nie działa J. Tzn pompa od podłogi nie pracuje, wszystko stoi. Mnie właśnie o to chodziło. Wiem, że w przypadku sterowania pętlami na zasadzie krzywych grzewczych / odpowiedniego dławienia przepływami da się tak wysterować by nie było czuć wahań temp, lecz dla mnie zupełnym bezsensem był fakt, że pompa od podłogi ma pracować całą dobę, ba.. cały sezon.

3. W okresie zimowym – anhydryt praktycznie jest przez większość czasu letni więc nie ma tu żadnych wahań „odczuwalności” podłogi. Kocioł pilnuje bufora, bufor podłogi ( oczywiście za pomocą regulatorów pokojowych ).

4. U mnie w jednym buforze jest CO oraz CWU ( wężownica miedziana w górnej części bufora ). System działa i jak każdy ma pewnie swoje plusy i minusy. Z plusów – zaoszczędzone miejsce oraz mniej skomplikowany układ. Przy jednym ociepleniu bufora ocieplam również CWU. Ponadto, w moim buforze mam również dolną wężownicę solarną ( miedziucha), za pomocą której ok. 7 miesięcy w roku grzeję CWU systemem kolektorów słonecznych, a i zimą zdarza się, że słoneczko pikuje mocno co od razu dogrzewa spód bufora dość znacznie, co ma oczywiście wpływ na ilość spalonego pelletu..  

Pewnie by dużo jeszcze pisać, mówić. Ale łapa mnie boli, wybacz ( jestem po zabiegu barku ).

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Opublikowano

Jeszcze jedno - obrazowo sterowanie OP siłownikami można porównać do jazdy samochodem z max prędkością i nagłym hamowaniem, do czego to prowadzi wie każdy posiadacz/ kierowca samochodu.

Bufor musi być - nie za mały, nie za duży - to się określa po obliczeniu zapotrzebowania na wodę grzejną w podłogówce.

Moim zdaniem przy pellecie bufor mniejszy jest lepszy niż za duży.

Anhydryt na wylewkę - jak najbardziej, ale jest droższy i nie każdy go potrafi wylać.

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał(a):

obrazowo sterowanie OP siłownikami można porównać do jazdy samochodem z max prędkością i nagłym hamowaniem

Bardziej do pracy wtryskiwaczy, ktore dzialaj On/OFF z roznym czasem otwarcia i czestotliwoscia. Samochod jedzie plynnie czy szarpie?

Opublikowano

Z tym samochodem to akurat dobre porównanie.