Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
kupiłem dom w stanie deweloperskim z instalacją ogrzewania podłogowego, gdzie nie mam zainstalowanej żadnej automatyki do jej sterowania. Po roku od zamieszkania stwierdzam, że dobrym pomysłem byłoby dołożenie sterowania dla każdego z pokoi. Zacząłem składać sobie powoli swój smart-home, poszedłem w kierunku systemu Tapo od tp-linka, gdzie mam już jakieś kamery, czujniki, gniazdka i wpadła mi w oczy ich integracja z głowicą termostatyczną firmy Kasa a mianowicie model KE100, gdzie z tego co czytam współpracują te głowice z czujnikami, które już mam. Jednak te głowice wszędzie opisane są jako głowice do kaloryferów, nie znalazłem w internecie żadnego filmiku/wzmianki o tym, żeby ktoś użył tego do sterowania podłogówką. Jestem zielony w te klocki, ale wydawało mi się, że po prostu montuje te głowice na powrocie, gdzie teraz mam plastikowe nakładki na zawory. Ale zajrzałem w instrukcje i się dowiedziałem, że tego typu zaworów jest mnóstwo (co prawda głowica ma jakieś przejściówki w zestawie), ale już sam nie wiem czy to zadziała w moim przypadku.
Wiem, że będę musiał sterować załączeniem pieca na podstawie wielu czujników, to jest jakby osobna kwestia.
Czy jest tu może ktoś kto instalował u siebie taką głowicę i może się wypowiedzieć jak się sprawuje, albo czy ktoś może podpowiedzieć czy to zadziała w moim przypadku? 

W zdj. przesyłam moją instalację oraz linki do głowicy i instrukcji z listą kompatybilności do zaworów.

https://www.tp-link.com/pl/home-networking/smart-thermostat/ke100-kit/ - Kasa KE100
https://www.tp-link.com/pl/support/faq/4109/ - lista zaworow i kompatybolność KASA KE100|

podlogowka_instalacja.jpg

zawory_bok.jpg

zawory_gora.jpg

Edytowane przez zeissenson
Opublikowano

Te smart zawory, nie nadają się do podłogówki

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Okej, w takim razie odpuszczam ten temat. A możesz polecić jakiś sprawdzony system na podłogówkę? Super byłoby, żeby można było zintegrować go z zewnętrznymi czujnikami (przez Google Home / Home Assistant czy coś podobnego).

Opublikowano (edytowane)

Zapomnij o podłogówce, ustaw ją ręcznie. Co do samej automatyki idź w zigbee i jeżeli ma być prosto to tuya. W razie czego płynnie przeskoczysz w inny system gdyby tuya przestała spełniać twoje oczekiwania. Wtedy  postawisz serwer mqtt i ha

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Bezwladnosc podlogi nie pozwala na szybkie sterowanie jak termostaty grzejnikowe.Ustaw przeplywy recznie,tak bys mial pomieszenia wygrzane jak potrzebne.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 13.10.2025 o 22:37, zeissenson napisał(a):

kupiłem dom w stanie deweloperskim z instalacją ogrzewania podłogowego, gdzie nie mam zainstalowanej żadnej automatyki do jej sterowania.

i tu powinieneś postawić developerowi skrzynkę wódki

Opublikowano

Pomysł sterowania wpadł mi po tym jak po zakupie czujników temperatury do każdego z pomieszczeń zauważyłem, że w trzech pomieszczeniach na piętrze w dni słoneczne ogrzewanie mogłoby być skręcone w ciągu dnia. W dni pochmurne znowu potrzebne jest grzanie. Chciałem trochę zoptymalizować proces grzania w domu🙂

A tak na chłopski rozum czemu te smart głowice nie nadają się do sterowania podłogówką? Moja wizja tego jest taka, że mam czujnik temperatury w pomieszczeniu i jak temperatura jest osiągnięta w danym pomieszczeniu to po prostu głowica odcina przepływ dla tego pomieszczenia, przez co ciepła woda krąży po pozostałych obwodach oddając ciepło tam gdzie jest to potrzebne. Nie chodzi mi o % sterowanie otwarciem zaworu/przepływami itp. Co do tej konkretnej głowicy, którą sobie upatrzyłem, to rzeczywiście nie ma żadnych informacji o podłogówce, ale znalazłem podobną RTX ZRT2 (wydaje mi się, że z takim samym złączem i przejściówkami), którą producent opisuje jako grzejnikową oraz "podłogówkową", więc WYDAJE mi się, że tamta również powinna działać. 

Opublikowano

Jak chcesz sterować pętlami podłogówki to zamontuj zwykłe elektryczne zawory i wtedy za pomocą smart rozwiązań steruj odcinaniem określonego obiegu. W sumie gra i tak nie warta świeczki bo bezwładność jest tak duża, że to i tak nie będzie działać jak chcesz.

Mam smart/inteligentny dom i sterowanie podłogówką sobie odpuściłem😉

Opublikowano
12 godzin temu, zeissenson napisał(a):

A tak na chłopski rozum czemu te smart głowice nie nadają się do sterowania podłogówką? Moja wizja tego jest taka, że mam czujnik temperatury w pomieszczeniu i jak temperatura jest osiągnięta w danym pomieszczeniu to po prostu głowica odcina przepływ dla tego pomieszczenia, przez co ciepła woda krąży po pozostałych obwodach oddając ciepło tam gdzie jest to potrzebne.

Idea świetna,  każdy kto ma jakieś ogrzewanie na nia wpadł 😀.

Gorzej z realizacją. 

Szkopuł w tym, że potrzeba źródła ogrzewania które szybko stygnie i szybko się nagrzewa np. grzejniki które potrafią się nagrzać i ostygnac w kilka minut. 

Ogrzewanie podłogowe tę czynność wykonuje w kilka godzin. Np. Nagrzanie 3-6h , stygniecie tyle samo.

Zanim OP ostygnie jak wyjdzie słońce to słońce dawno zajdzie. 

Poza tym podłogówka "nie lubi" pracy start-stop. Pompy powinny pracować non-stop a jedynie powinna być obniżana temperatura.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 godzin temu, zeissenson napisał(a):

Pomysł sterowania wpadł mi po tym jak po zakupie czujników temperatury do każdego z pomieszczeń zauważyłem, że w trzech pomieszczeniach na piętrze w dni słoneczne ogrzewanie mogłoby być skręcone w ciągu dnia

@zeissenson idź tym tropem, ale nie w tym kierunku.

ps.
Wystarczy logika w postrzeganiu problemu i jego metody rozwiązania.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@zeissenson zlec projekt/analize/prace automatykowi a nie hydraulikom lub wykonaj sam.

Hydraulicy sa co najwyzej do rozstawu rurek…

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.10.2025 o 13:34, Andrzej_M_ napisał(a):

@zeissenson idź tym tropem, ale nie w tym kierunku.

ps.
Wystarczy logika w postrzeganiu problemu i jego metody rozwiązania.

Nadal wydaje mi się to najprostszym rozwiązaniem, tj. żeby odcinać "nagrzane" pomieszczenie 🙂 Przy ustawieniu mojego domu, ekspozycji okien i zadrzewieniu wokół, np. dzisiaj dwa słoneczne pomieszczenia na piętrze mają 23.6stC, gdzie na dole jest jeszcze stopień do podbicia, zimne płytki itp itd.
Jednocześnie w dni pochmurne aż takiej różnicy nie ma i tutaj regulacja rotametrami jest wystarczająca.
Mogę dodać moduły sterujące do pieca, żeby uwzględniał temperaturę na zewnątrz, sztuczną inteligencję, cokolwiek, ale to nie zmieni faktu, że nadal są dwa scenariusze dla tych pomieszczeń, których moim zdaniem na rotametrach nie jestem w stanie ustawić.
Chyba, że macie Panowie jakieś super rozwiązania na tego typu przypadłości.

Jeżeli chodzi o tuning sterowania i jego dostrajanie to nie będzie to problemem, bo jestem powiedzmy z branży i dlatego nie chcę się bawić w gotowe, dedykowane systemy sterowania, gdzie wydam 3 tys. zł i nie będę mógł zmieniać/dostrajać/dodawać kolejnych elementów do sterowania (np. czujnik światła - nasłonecznienia, inputu dot. pogody itp).

Edytowane przez zeissenson
Opublikowano
Godzinę temu, zeissenson napisał(a):

dzisiaj dwa słoneczne pomieszczenia na piętrze mają 23.6stC, gdzie na dole jest jeszcze stopień do podbicia, zimne płytki itp itd.

wiesz co.... nie rozumiem. 

Godzinę temu, zeissenson napisał(a):

Chyba, że macie Panowie jakieś super rozwiązania na tego typu przypadłości.

Ja mam, ale nie napiszę bo się obrazisz

Opublikowano
9 godzin temu, zeissenson napisał(a):

,,,, Jeżeli chodzi o tuning sterowania i jego dostrajanie to nie będzie to problemem, bo jestem powiedzmy z branży i dlatego nie chcę się bawić w gotowe, dedykowane systemy sterowania, gdzie wydam 3 tys. zł i nie będę mógł zmieniać/dostrajać/dodawać kolejnych elementów do sterowania (np. czujnik światła - nasłonecznienia, inputu dot. pogody itp).

To bardzo dobrze, że będziesz potrafił samodzielnie zaprojektować i wykonać u siebie w domu instalacje BMS (system automatyki budynkowej).

Sam zauważyłeś, że przyczyną Twoich problemów są okresowe nadmierne ilości promieni słonecznych penetrujące pomieszczenia.
Obecnie jeszcze nie potrafisz wykorzystać tej darmowej energii cieplnej, więc w prosty sposób odetnij lub ogranicz penetracje promieni słonecznych do Twoich pomieszczeń.

Przecież to bardzo proste i problem natychmiast zostanie zażegnany.    

• Haha 1
Opublikowano

Lepiej to wykorzystac i “wylaczyc” ogrzewanie