Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

W algorytmie obliczającym ilość energii cieplnej, jest na sztywno przyjęta wartość dla temperatury 25*C

975 to pasuje do 75C

29 minut temu, nightwatch napisał(a):

Ale z kolei pomiar temperatur musi być dokładny bo jak się pomyli o pół stopnia to zupełnie się wynik rozjedzie

A co niektorzy licza sprawnosc kotlow z pomiaru baniakow z woda za pomoca  zegarkow, wagi, wiaderka z weglem (drewnem) i termometrem analogowym.

A inni odczytuja zuzycie enegii cieplnej budynkow z kalkulatorow intrnetowych.

Wiec sie nie czepiaj… 😉

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, PioBin napisał(a):

975 to pasuje do 75C ,,,

Kurczę, dałem ciała.
Sprawdziłem tylko wartość ciepła właściwego wody.

Zasięgnąłem teraz języka, u mego niezawodnego cyfrowego przyjaciela AI.

Wartości fizyczne wody, takie jak ciepło właściwe i gęstość, są zależne od temperatury. Podane parametry odpowiadają wodzie o temperaturze około 75°C.

Uzasadnienie.

Gęstość: Wartość gęstości wody wynosząca 975 kg/m³ jest charakterystyczna dla wody o podwyższonej temperaturze. Gęstość wody maleje wraz ze wzrostem temperatury powyżej 4°C (gdzie jest największa i wynosi ok. 1000 kg/m³). Wartość 975 kg/m³ jest typowa dla wody w temperaturze około 75°C.

Ciepło właściwe: Wartość ciepła właściwego (4,1899 kJ/(kg·K)) jest bardzo bliska 4,19 kJ/(kg·K), co jest powszechnie stosowaną wartością dla wody w stanie ciekłym w szerokim zakresie temperatur, od 0°C do około 100°C. Mimo niewielkich zmian ciepła właściwego, to gęstość jest kluczowym parametrem do precyzyjnego określenia temperatury wody. 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_@PioBin

Nie warto liczyć dynamicznie gęstości wody, błąd pomiaru między gęstością dla wody o temperaturze 75 *C, a 35 *C wynosi około 2%. Błąd ten jest mniejszy niż dokładność typowych przepływomierzy (2-5%). Ewentualnie można przyjąć jakąś wartość kompromisową np. 990 kg/m³. Jeżeli chodzi o pomiar temperatury zasilania i powrotu, to w tej pc (sprsun) zastosowano czujniki rezystancyjne NTC 5k, dokładność pomiaru do jednej dziesiątej. Rozdzielczość odpytywania wszystkich pomiarów to 5 sekund. Pomiar energii elektrycznej realizuję przez zewnętrzny licznik z protokołem modbus. COP chwilowy nie jest liczony podczas defrostu, jednak dla SCOP biorę pod uwagę dane z podlicznika ee uwzględniając także defrosty oraz energię w idle. 

image.png.db4212189c94f8ca4026663f04769256.png

Edytowane przez Blackscreener
Opublikowano

@Blackscreener nie zgodze sie.

Zarowno pomiar przeplywu masy a nie objetosci jest wazny tak samo pomiar temperatury. Czujniki NTC sie do tego kompletnie nie nadaja.

Istotny jest rowniez montaz tego czujnika i pomiar (blad) przeplywu.

Blad na cieplomierzach jest zdefiniowany normami.

Twoj pomysl juz dawno wdrozylem u siebie i mam obraz. Lepsze to niz termometr analogowy waga i kartka papieru.

Opublikowano (edytowane)

Dzielicie tutaj włos na czworo, a przyjdzie taki palacz węgla i powie, ze po płomieniu to on ma sprawność w granicach 90%🤣, albo berthold ze swoim COP 18 🤣

PS Jeszcze nam debila z generatorem wolnej energii brakuje 😄

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Rzeczywiście kolosalna różnica 😄 

To jest właśnie przysłowiowe dzielenie włosa na czworo. Spróbuj teraz z taką dokładnością wyliczyć rachunek za prąd🤣

Opublikowano

Panowie, fajnie mieć wgląd we wszystkie parametry pracy pompy, ale uwierzcie mi, po kilku latach użytkowania już mi się nie chce sprawdzać i przeliczać. Grunt to mieć stabilne warunki grzania i niskie koszty. Dopóki te ostatnie parametry są w normie, nic innego mi głowy nie zaprząta. Zerkam tylko na główny podlicznik na końcu sezonu grzewczego i to w zupełności wystarcza, żeby stwierdzić że nic złego się nie dzieje.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Jest dokładnie tak jak piszesz, ale te wszystkie wykresy, analizy itp to w sumie taka nasza zabawa. Można sobie analizować i przynajmniej mieć lub nie potwierdzenie w faktach, a nie bujać w obłokach 👍🙂

Koniec miesiąca sie zbliża, więc zrobię jakieś mikro podsumowanie (wykresy też będą 🤣)

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

..to w sumie taka nasza zabawa...

Absolutnie nic nie mam przeciwko takiemu podejściu, jednak moim skromnym zdaniem, nie róbcie sobie dużych wydatków, żeby wyłapywać dokładności do tysięcznych po przecinku. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

ma racje, że błąd wynosi poniżej 2%.

Nie masz racji.

Pomysl dlaczego…

3 godziny temu, nightwatch napisał(a):

A w moim ciepłomierzu producent nie wiedział i zamontował dwa czujniki ntc

Jaki producent?

PS. Porownaj wykres (charakterystyka) czujnika NTC i PTxxx taka podpowiedz. Porownaj klasy obu czujnikow.

PS2. Nie ma znaczenia czy rezystancja rosnie czy maleje.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Taki chiński model ultradźwiękowy.

Jeśli oba czujniki mylą się tak samo to żaden problem, bo tylko różnica temperatur ma znaczenie 🙂

A tak naprawdę to czujniki są wystarczająco dokładne, ważniejsze jest to jak są zamocowane. Musi być w rurze, żaden pomiar nie wychodzi gdy jest tylko przypięty do rury. 

Opublikowano
1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

A tak naprawdę to czujniki są wystarczająco dokładne, ważniejsze jest to jak są zamocowane.

Z montazem sie zgadza.

NTC juz jak fabryke opuszczaja to nie sa dokladne. Nie podlegaja pod zadne klasy i normy. Blad NTC przyjmuje sie 1% co daje np. 0,5C. Nie maja liniowej charakterystyki wiec “konia z rzedem” temu co zaprogramowal krzywa indywidualna dla takiego czujnika. NTC to bardziej wskaznik a nie pomiar.

Kolega @Blackscreener pisze ze ma dokladnosc 0,1C. To jest tylko wizualizacja a nie dokladnosc.

Do tego bledy sie mnozy (a czasem poteguje) a nie sumuje.

2% dla cieplomierza to normy i klasyfikacja calego urzadzenia a tu mamy ~2% samego bledu matematycznego ktory powinien wynosic 0%.

Opublikowano
5 minut temu, PioBin napisał(a):

Kolega @Blackscreener pisze ze ma dokladnosc 0,1C. To jest tylko wizualizacja a nie dokladnosc.y powinien wynosic 0%.

Właśnie, nie mylić rozdzielczości z dokładnością.