Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że opanujesz, kilka paleń i będzie ok. To nie Atmos na którego podobno trzeba czasu ok roku aby go dobrze zestroić.😁

Opublikowano

Nie podpowiem czy to zadziała z Lignum.

W moim też jest tylko obieg bufor - kocioł ( kupę kasy sobie życzy producent za płytę rozszerzającą na CO, CWU, solary, sterownik pokojowy ). Mam CO i CWU spięte w Euroster II Z i bezprzewodowo pokojówka Tech 292 V2. Kocioł ma tylko za zadanie zadbać o siebie i bufory. I jak na razie prawie po roku sprawdza się ok.

Opublikowano
2 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

45 minut zajmuje czasu Twój kociołek do dojścia do 80 stopni i załączeniu pompy?to aż tyle czasu potrzebuje samo nagrzanie się wody w kotle?

tak czas rozpoczynam liczyć jak wsadzam dwa drewka trochę rozpałki i czekam 10 min i ładuję zależnie od pogody ilość drewna i zamykam drzwi i wsio. Mam lazar holzmaster 20 pojemność wodna kotła to 120 litrów. Jeśli czegoś nie możesz ustawić bo są ograniczenia to trzeba załatwić sobie kody serwisowe. 

Twój kocioł w ile czasu osiąga 80 stopni na piecu?? (tak z ciekawości od momentu włożenia do niego drewna i rozpalenia).

Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Na zdjęciach są parametry - czas, temperatura, tlen, PP i PW ( na tym drobnym właśnie więcej PW ).

Zobaczyłem na zdjęciach że masz spaliny w okolicy 230 a jak to napisałeś po uspokojeniu 210 stopni czemu tak wysoko spaliny?? nie obraż się ale u mnie jak mam spaliny w okolicy 200 to znak dla mnie żebym wyczyścił piecyk.

a jeszcze z ciekawości ile wchodzi wody do twojego pieca ? 

Opublikowano

Tak jak napisałem wcześniej szalał kocioł na suchych szczepach bukowych. Jak idzie grube to spaliny są chłodniejsze. W tym kotle to za bardzo nie ma co czyścić. Na ceramice gornej i pod dyszą ma leżeć popiół, kanał pod ceramiką czysty, wymiennik czysty i suchy bez nagaru, a czyszczę rączką przy każdym rozpalaniu. To tyle, więcej nie ma nic w tym kotle do czyszczenia.

Pojemność wodna kotła to 70 l.

Opublikowano

spaliny to kwestia konstrukcji kotła jedne lubią małą temperaturę spalin inne dużą i dzięki duże nie ma smoły.To najmniejszy kłopot spaliny.

W tym lignumi spaliny najwięcej na 100 na razie dociągło,a to mało

Ma niby mieć pisze w instrukcji Lignum załączanie pompy  od nawet 80 stopni ale w sterowniku max 65 weszłem w dalsze ustawienia po kodach ale tam nie szło zwiększyć.

Zastanawia mnie czemu zbytnio nie chce pociągnąć języka ognia w palnik?może za mocna dmuchawa na 99% mocy daje jest mocna,a może przeregulować na mniejsze powietrze wtórne?