Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że opanujesz, kilka paleń i będzie ok. To nie Atmos na którego podobno trzeba czasu ok roku aby go dobrze zestroić.😁

Opublikowano

Nie podpowiem czy to zadziała z Lignum.

W moim też jest tylko obieg bufor - kocioł ( kupę kasy sobie życzy producent za płytę rozszerzającą na CO, CWU, solary, sterownik pokojowy ). Mam CO i CWU spięte w Euroster II Z i bezprzewodowo pokojówka Tech 292 V2. Kocioł ma tylko za zadanie zadbać o siebie i bufory. I jak na razie prawie po roku sprawdza się ok.

Opublikowano
2 godziny temu, Dominik007 napisał(a):

45 minut zajmuje czasu Twój kociołek do dojścia do 80 stopni i załączeniu pompy?to aż tyle czasu potrzebuje samo nagrzanie się wody w kotle?

tak czas rozpoczynam liczyć jak wsadzam dwa drewka trochę rozpałki i czekam 10 min i ładuję zależnie od pogody ilość drewna i zamykam drzwi i wsio. Mam lazar holzmaster 20 pojemność wodna kotła to 120 litrów. Jeśli czegoś nie możesz ustawić bo są ograniczenia to trzeba załatwić sobie kody serwisowe. 

Twój kocioł w ile czasu osiąga 80 stopni na piecu?? (tak z ciekawości od momentu włożenia do niego drewna i rozpalenia).

Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

Na zdjęciach są parametry - czas, temperatura, tlen, PP i PW ( na tym drobnym właśnie więcej PW ).

Zobaczyłem na zdjęciach że masz spaliny w okolicy 230 a jak to napisałeś po uspokojeniu 210 stopni czemu tak wysoko spaliny?? nie obraż się ale u mnie jak mam spaliny w okolicy 200 to znak dla mnie żebym wyczyścił piecyk.

a jeszcze z ciekawości ile wchodzi wody do twojego pieca ? 

Opublikowano

Tak jak napisałem wcześniej szalał kocioł na suchych szczepach bukowych. Jak idzie grube to spaliny są chłodniejsze. W tym kotle to za bardzo nie ma co czyścić. Na ceramice gornej i pod dyszą ma leżeć popiół, kanał pod ceramiką czysty, wymiennik czysty i suchy bez nagaru, a czyszczę rączką przy każdym rozpalaniu. To tyle, więcej nie ma nic w tym kotle do czyszczenia.

Pojemność wodna kotła to 70 l.

Opublikowano

spaliny to kwestia konstrukcji kotła jedne lubią małą temperaturę spalin inne dużą i dzięki duże nie ma smoły.To najmniejszy kłopot spaliny.

W tym lignumi spaliny najwięcej na 100 na razie dociągło,a to mało

Ma niby mieć pisze w instrukcji Lignum załączanie pompy  od nawet 80 stopni ale w sterowniku max 65 weszłem w dalsze ustawienia po kodach ale tam nie szło zwiększyć.

Zastanawia mnie czemu zbytnio nie chce pociągnąć języka ognia w palnik?może za mocna dmuchawa na 99% mocy daje jest mocna,a może przeregulować na mniejsze powietrze wtórne?

Opublikowano

Nie jestem zwolennikiem zbyt wysokiej temp spalin, ale 100 stopni wydaje się zbyt małą wartością podczas spalania drewna. Coś chyba jest nie halo ze spalaniem w tym kotle. Jeżeli płomień znika z komory dopalania, to wtedy kocioł słabo się nagrzewa. A znika, bo być może drewno jest zbyt grube, zbyt mokre. Powstają wolne przestrzenie między kwałkami drewna, którymi PP płynie wprost do palnika z pominięciem opału wychładzając go. Jest za dużo PW. Jest zbyt mocny ciąg i wypalają się dziury w żarze, lub wogóle go niema bo jest wydmuchany/wyssany a wyższe warstwy drewna zawisają nad wlotem do palnika. 

@Dominik007 spróbuj zmniejszyć nieco ciąg/nadmuch, połup drewno na drobniejsze kawałki. Jakim drewnem palisz? Chodzi o gatunek. 

Opublikowano
10 godzin temu, Dominik007 napisał(a):

Ma niby mieć pisze w instrukcji Lignum załączanie pompy  od nawet 80 stopni ale w sterowniku max 65 weszłem w dalsze ustawienia po kodach ale tam nie szło zwiększyć.

Jaki masz sterownik?

Opublikowano

Sterownik dziadowski plum ecomax 200 bardzo ubogi nie współgra i nie pasuje kompletnie do tego kotła i tym bardziej z buforem. np jedno wspólne załączanie pomp, brak czujników bufor itd

Piec nowy 2 dni temu zamontowany.

Drewno 6 letnia olcha wałki średnica 10cm  przełupane na pół lub i mniej 

Idę palić zobaczę co się dziś będzie działo ale zmiejsze ustawienie PW w instrukcji jest podane ze  10mm a jest z 12-13 mm ustawione zmiejsze na takie jak w instrukcji

i chyba dmuchawa za mocno ustawiona bo na 99% a ma moc czuć 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Załadowanie rozpalenie i poszło ładnie język ognia złapał od razu w palnik temperatura szybko rosła temp spalania 110. Po godzinie języka ognia w palniku brak temp kotła 65 spalin 90.Otwarłem przemieszałem haczykiem dużo drzewa było i znów złapał palnik język i ciągnie ale nijako to wszystko ogólnie dużo białego dymu aż wstyd przed sąsiadami ze tak kopci.Niska ciągle temperatura spalin sto z groszem lub mniej.Dmuchawę na 75 % zmieniłem.

W krytykowanym setlansie lepiej to działało i temperaturę ładnie nabijało i dymienia zbytnio nie było.