Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ,przyszła i na mnie kolej ,będę wymieniał kociołek z groszkowego na peletowy .Kupiłem RTB Feniksa 16KW.

Pytanie mam o ten schemat ,który dostałem od ludzi z Sopotu ,który pokrywa się mniej więcej z moją wizją podłącznia kotła .W domu same grzejniki płytowe.

Chodzi mi o odejście do wymiennika cwu ,dać tak jak na schemacie przed ,czy za sprzęgłęm ,jak korzystniej ?

I pytanie o grupe bezpieczeństwa ,dać jak na sch. na zasilaniu ? ,czy na powrocie i czy dołożyć drugą grupę dla cwu?

Wg mnie brakuje tez na tym schemacie pompy cwu ,wymiennik bedzie stał na posadzce obok kotła.

Dzięki za uwagi 😉

RTB Feniks.jpg

Opublikowano

Zrób tak jak na schemacie, dodatkowa pompa na grzanie CWU nie jest potrzebna- grzanie wody realizuje zawór strefowy - to zawór przełączający - albo grzejesz bojler, albo instalację CO.

Grupa bezp od CWU to temat osobny i musi być na zasilaniu bojlera zimną wodą, niezależnie od tej na kotle

Opublikowano

O, wreszcie ktoś użył zaworu strefowego zamiast osobnej pompy cwu. To fajne rozwiązanie i upraszcza instalację.

Ale z kolei ilość mieszania która tam się odbywa.. najpierw zawór mieszający dla ochrony powrotu. Potem mieszanie ciepłej z zimną w sprzęgle hydr. A potem jeszcze jeden zawór mieszający dla co. No ale przynajmniej bufora tu jeszcze nikt nie wsadził żeby zamieszać ostatecznie...

Opublikowano (edytowane)

Zawór strefowy ma jedną wadę - albo grzeje się bojler albo CO, takie instalacje często są stosowane w kotłach włoskich np Ferroli.

A obieg mieszania jest prawidłowy - kocioł na pellet wymaga wysokich temp pracy, a obecne instalacje rzadko kiedy potrzebują więcej niż 60C na zasilaniu.

Wszystko spina sprzęgło - bufor to głównie forumowy "wynalazek" zabezpieczający przed słabym sterownikiem kotła i słabą modulacją palnika oraz kiepskim pelletem.

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Inaczej się dobiera grzejniki, ponadto niższa temp na zasilaniu, to mniejsze straty ciepła na przesyle!

Ponadto obecnie są mniejsze potrzeby budynków na moc grzewczą.