Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, nightwatch napisał(a):

Bassmen, masz taką pięknie zrobioną instalację,  wygląda że zrobił to ktoś kompetentny... już to powinno Cię powstrzymać przed robieniem losowych zmian. Bufor niweluje, ale jak górą wyciągasz z niego ciepłą wodę to dołem wraca zimna i to 'zimno' wędruje stopniowo w górę. Gdy osiągnie czujnik to będzie nagła zmiana. A Ty jeszcze masz tam jakieś zawory które też reagują na zmiany temp powrotu i się przestawiają, no nie ma możliwości żeby wykres był płaski. 

Na razie szukam wiadomości i poszerzam swoją wiedzę żeby dzwoniąc do instalatora/producenta kotła nie łyknąć pierwszej lepszej odpowiedzi. Najbardziej mi się podoba scenariusz że uda się to ogarnąć korektą nastaw, biegów pomp itp, bez fizycznej ingerencji. Ale bazuję na logice a nie doświadczeniu, dlatego zaprzątam Wam głowę. Bufor rozdziela mi cały układ na dwa, które powinny żyć niezależnie od siebie. I w momencie gdy sterownik nie dostaje impulsów ze sterowników pokojowych, reaguje tylko czujniki do bufora włącznie. Dlatego wydaje mi się mi się że mieszacze za buforem nie powinny takich wahań na kotle wprowadzać. CWU jest przed buforem i jego wpływ mnie nie zaskakuje.

Że elegancko wygląda instalacja to fakt, ale to ma działać a nie wyglądać 😉 Dlatego mam pytanie tak trochę poza tematem.

Miałem potrójną awarię na tej instalacji, w odstępach miesięcznych, pękały mi kolejno śrubunki wody bieżącej na CWU: wyjścia, do zbiornika przeponowego i wejścia. Instalator, na pytanie o jakość zamontowanych złączy odpowiedział ze Galmet dostarcza je w komplecie ze zbiornikiem - wymóg gwarancyjny i oni montują co dostali.

Możliwe żeby aż trzy elementy nawaliły? Czy może mieć to związek z montażem?

11 minut temu, Gonzo19 napisał(a):
34 minuty temu, nightwatch napisał(a):

A co do cwu, twój piec ma wysoką temperaturę więc przegrzewa wodę na górze baniaka, co z tego że nastawisz 40 stopni jak piec puści 65 tak czy siak.

i bardzo dobrze, w końcu te 65 stopni to nie temperatura wody w baniaku tylko temperatura wężownicy która nagrzewa cwu. Im wyzej tym lepiej.

no właśnie o to mi się rozchodzi że piec nie puszcza mi tych 65, np. nie pracuje na aktualnie osiągniętej 65 tylko sterownik z automatu zbija do 55

18 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Jeszcze sprawdź gdzie podłączony jest powrót z grup pompowych i gdzie masz wpięty dolny czujnik bufora(na dole czy "w połowie")

po robocie

Opublikowano
16 minut temu, bassmen napisał(a):

Najbardziej mi się podoba scenariusz że uda się to ogarnąć korektą nastaw, biegów pomp itp, bez fizycznej ingerencji.

zakładając ze powrót z grup pompowych idzie do oddzielnego wejscia bufora na dole, to oprócz wymiany ATV na wyższą temperaturę i idąc na pewien kompromis dasz rade opanować to ustawieniami, a jak jeszcze ogarniesz cwu w/g wcześniejszych porad, to będzie dobrze.

Opublikowano
17 minut temu, bassmen napisał(a):

sterownik z automatu zbija do 55

Bardzo dobrze, bo jak czujnik temp cwu dasz na dole żeby grzać cały baniak, to na górze wiesz że nie będzie więcej jak te 55 gdy już dół osiągnie to co nastawione. 55 to trochę gorąca, lepiej by było np 50, ale i tak bezpieczniej niż np 70

Opublikowano
44 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Mądrzejszy sterownik powinien nie nagrzewać tak wysoko pieca gdy grzeje cwu, ale może to się da poprawić w ustawieniach. U mnie piec daje max 5 stopni powyżej ustawionej, czujnik jest na dole baniaka więc cały nagrzewa się do ok 45 i wodą nie da się poparzyć. 

u mnie wygląda to tak: piec w postoju, bufor nagrzany na maxa góra 80, dół wtedy pokazuje 81-82, żadnego poboru na grupy pompowe,

CWU zgłasza zapotrzebowanie, kocioł staruje, nagrzewa CWU do zadanej, kocioł się wygasza,

w tym czasie na buforze spada mi temperatura 3-4 stopnie,

wg. mnie nie powinno to mieć miejsca

Opublikowano
20 minut temu, bassmen napisał(a):

no właśnie o to mi się rozchodzi że piec nie puszcza mi tych 65, np. nie pracuje na aktualnie osiągniętej 65 tylko sterownik z automatu zbija do 55

nie sterownik tylko warunki panujące w instalacji.

Jeszcze jedno, temperatura zadana to taka temperatura którą kocioł ma osiągnąć po wykonaniu innych czynności i sie wyłączyć

2 minuty temu, bassmen napisał(a):

w tym czasie na buforze spada mi temperatura 3-4 stopnie,

na górze czy na dole?

Opublikowano
1 minutę temu, Gonzo19 napisał(a):

nie sterownik tylko warunki panujące w instalacji.

Jeszcze jedno, temperatura zadana to taka temperatura którą kocioł ma osiągnąć po wykonaniu innych czynności i sie wyłączyć

na górze czy na dole?

góra / dół - równolegle

czyli zmieniając wkładkę podwyższam najniższa możliwą temperaturę na instalacji

Opublikowano
6 minut temu, bassmen napisał(a):

góra / dół - równolegle

czyli masz spore straty na buforze.

Niepotrzebnie grzejesz go do tej temperatury(większe straty).

Przy Twojej obecnej instalacji i patrząc na wykresy to ja bym grzał max 58stC na dole, wtedy góra miałaby ok 62-63st.

Pierwsze co zrób, to ustaw priorytet cwu oraz ustaw termostaty pokojowe tak aby nie wyłączały pomp tylko obniżały temperaturę na grzejniki o 2-3stC.

Masz głowice termostatyczne na grzejnikach?

Opublikowano
4 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

czyli masz spore straty na buforze.

Niepotrzebnie grzejesz go do tej temperatury(większe straty).

Przy Twojej obecnej instalacji i patrząc na wykresy to ja bym grzał max 58stC na dole, wtedy góra miałaby ok 62-63st.

5st? taki mały zakres? spróbuje,

a zmiana wkładki termostatycznej 55 wystarczy? ta temperatura oznacza początek otwierania się zaworu, widzę że są też 60st, to już za dużo?

Opublikowano

zanim wymienisz wkładkę ATV to najpierw zamontuj czujnik temperatury spalin. Być może nie będzie potrzeba wymieniać wkładki

Opublikowano
Teraz, Gonzo19 napisał(a):

zanim wymienisz wkładkę ATV to najpierw zamontuj czujnik temperatury spalin. Być może nie będzie potrzeba wymieniać wkładki

może głupie pytanie, ale co mi to da?

kilkanaście postów wcześniej zadałem pytanie czy podłączenie w to gniazdo czujnika i zamontowanie go na powrocie nie zaburzy działania sterownika

Opublikowano

Na podstawie wskazań czujnika temperatury spalin można określić ile energii idzie w komin i jak ustawic np. grzanie bufora.

9 minut temu, bassmen napisał(a):

czy podłączenie w to gniazdo czujnika i zamontowanie go na powrocie nie zaburzy działania sterownika

nie, pod warunkiem że będzie to czujnik temperatury spalin a nie czujnik temperatury np. w buforze, mieszaczach, cwu.

One mają inną budowę(inne elementy) o których pisałem wcześniej.

czujnik temperatury spalin https://www.tme.eu/Document/8b21d4b70c20080f7a31643c18fb4404/TT-PT-1000B-2050-11-AUNI.pdf

pozostałe czujniki https://www.tme.eu/Document/42b186c4c041174d23d9779b9319ffc9/KTY81_SER.pdf

a tak wyglądają one z przewodami i umieszczone w metalowej gilzie 646042_1.webp.a14469b79abdbbae933085266630e3b9.webp

Opublikowano
3 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

One mają inną budowę(inne elementy) o których pisałem wcześniej.

tak, to pamiętam, ale pomimo różnic w konstrukcji wkładając go w otulinę powrotu będę miał odczyt.

ktoś wcześniej zaproponował przełożenie dolnego czujnika bufora na powrót, co o tym myślisz?

Opublikowano
Teraz, bassmen napisał(a):

ktoś wcześniej zaproponował przełożenie dolnego czujnika bufora na powrót, co o tym myślisz?

wszystko jedno i tak to byłoby na chwilę

Opublikowano
5 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Ha, jednak miałem rację, masz termostaty pokojowe. Wywal je w p...du. Zamontuj głowice termostatyczne na grzejnikach, o niebo lepsze niż te termostaty.

Ciekawe gdzie je masz podłączone, powinny być pod piny 26-27 i 28-29 w sterowniku a tam pusto, nic nie ma.

na razie nie będę robił takich rewolucji z głowicami, termostaty mam bezprzewodowe

Screenshot_12.png

Opublikowano

Tak myślę nad tą Twoją instalacją. Masz coś ewidentnie skopane. Mając bufor załączając i wyłączając pompy mieszaczy nie powinno to wpływać na temperatury na kotle.

Jestem na 99% pewny że powrót z grup pompowych nie jest podłączony do bufora tylko spięty razem z powrotem cwu. 

Dokładnie tak ja poniższej grafice

IMG_20250326_190327.png

Takie połączenie spowoduje dokładnie takie skoki temperatury na kotle jak u Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

To nie ma żadnego znaczenia. Wystarczy tylko, aby powrót z rozdzielacza trafiał między bufor, a zawór zwrotny. Inaczej będzie się robić "cofka" przez CWU.

Powrót, obojętnie jaki, powinien trafiać jak najniżej bufora. A czy to będzie na jednym króćcu, czy na 4, nie ma znaczenia. Woda w rurze może płynąć w obie strony. Czy wepnie się powrót w 1 z rys., czy w 2 z rys. nie ma znaczenia.

Edycja:

dodałeś grafikę, przy której zawór ATV nie ma kompletnie sensu istnienia. Nie sądzę, aby instalator popełnił aż taką gafę.

1.png.5c421bb8a1f1820b4232abb0e15cc2f5.png

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
15 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Czy wepnie się powrót w 1 z rys., czy w 2 z rys. nie ma znaczenia.

Ma znaczenie i to kolosalne. Gdyby było wpięte w 1 nie byłoby tego tematu.

Przyjrzyj się na wykresy i w jaki sposób rozkładają się temperatury w buforze i to 800 litrowym

Opublikowano

Na działanie systemu nie ma to wpływu. Tylko im wyżej jest to wpięte, tym mniejszą pojemność cieplną ma bufor.

Autor niech uzupełni schemat o ewentualne zawory zwrotne. Inaczej to wróżenie z fusów.

Opublikowano

W moim przypadku też mam spadki temperatury na kotle podczas startu pompy CO. Wydaje mi się że zimną wodą z rur trafia da dół bufora i zostaje zaciągnięta do kotła. Zanim zawór temperaturowy na powrocie do kotła zareaguje zimną wodą trafia do niego i obniża temperaturę na wyjściu z pieca. Mam zawór regulowany 55-70 stopni na obiegu kotłowym I w tej chwili ustawiony jest na minimum. 

Opublikowano

odsłoniłem wszytko, niebawem przedstawie ewentualne poprawki na schemat, dolny czujnik bufora zamocowałem zaraz za ATV i  pompą CO a przed trójnikiem w kotle,

ale pytanie o ustawienie pompy CO: mam na 2 biegu, zmniejszyć na 1? jak zastawię to nie ma opcji żebym to zmienił

1 bieg = 6W, 2 bieg = 31W, 3 bieg = 45W

Opublikowano

Ustaw to

IMG_20250326_214403.jpg

Też mam dwie takie pompy tylko że 25-40. Drugi raz bym nie kupił. Ta elektronika w nich to jakaś porażka.

Jak ustawisz na 1 biegu to bufor będziesz ładował ze 3 dni.

Opublikowano
9 godzin temu, 600 napisał(a):

Zanim zawór temperaturowy na powrocie do kotła zareaguje zimną wodą trafia do niego i obniża temperaturę na wyjściu z pieca. Mam zawór regulowany 55-70 stopni na obiegu kotłowym I w tej chwili ustawiony jest na minimum. 

Zawór ATV (czy podobny) jest zaworem normalnie zamkniętym dla zimnej wody. Dopiero napływ gorącej wody powoduje rozszerzenie wkładki i otwarcie dopływu wody zimnej. Więc jeżeli zaciąga zimną wodę, to poszło się paść uszczelnienie w zaworze.

Otworzyć dopływ może również różnica ciśnień, ale takiej różnicy nie ma w instalacji CO.

Opublikowano

Przeciež na tych rysunkoch widac,že dol bufora dogrzany-ATV jest otwarty.W momentu doplywu chlodnej wody z CO poprawnie reaguje i utrzyma powrotu.Že kociol nie ma mocy dogrzac o kilkanascie stopni jest normalne.O dužo wiekszy wplyw na przeplyw tego powrotu ma ustawienie zbyt za wysokiej temp.CO-im wyzsza,tym wiecej domiesza 3D wody goracej i wiecej chlodnej wroci z powrotu do baniaka.

Opublikowano (edytowane)

schem.thumb.png.a08232e079a2a9383e48e8de99d6c0af.png

bufor.png

Edytowane przez bassmen
Opublikowano

Czyli nie ma żadnych zaworów zwrotnych?

Po co jest odpowietrznik na powrocie CWU?