Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dom 150 m2 CO+CWU 2-osoby, grzejniki, ( obecnie piec na groszek 2,5-3 tony groszku na cały rok.)

Co wybrać jako nowe ogrzewanie POMPĘ CIEPŁA czy PIEC NA PELLET ??? +- w cenie 30000 tyś z montażem i uruchomieniem, wymianą pomp, zaworów.

Podpowiedzcie coś, jakiś kierunek.

Edytowane przez slawek23
  • slawek23 zmienił(a) tytuł na Pompa ciepła czy piec na pellet ???
Opublikowano
2 minuty temu, slawek23 napisał(a):

2500-3000 tony

Kolego, tyle opału to średniej wielkości miasto spala, a u ciebie jeden dom...

5 minut temu, slawek23 napisał(a):

w cenie 30000 tyś

To chyba ze złota i platyny, wysadzane diamentami.

Opublikowano
16 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Kolego, tyle opału to średniej wielkości miasto spala, a u ciebie jeden dom...

To chyba ze złota i platyny, wysadzane diamentami.

Przepraszam mój błąd, już poprawiłem

Opublikowano

Przy grzejnikach bardziej bym się skłaniał do pieca na pellet .

Opublikowano
13 godzin temu, slawek23 napisał(a):

Co wybrać jako nowe ogrzewanie

Jak ma być ogrzewanie najtaniej to na razie zostać przy węglu drożej pellet jeszcze drożej pompa ciepła.Jak ma być czysto i bez obsługowo to pompa ciepła,wiecej pracy  pellet, wegiel.

Opublikowano

Przewymiarować grzejniki, kupić jednak PC i mieć spokój na lata. Jeszcze powinno coś zostać z tego budżetu na trochę prądu, jak się dobrze pomyśli.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kupić dobry kocioł pelletowy, dołożyć mały bufor, nie ruszać reszty instalacji jak dobrze działa.😁😁😁

Takiego wyboru nikt za nikogo nie podejmie. Nikt też nie zagwarantuje co się wydarzy z cenami urządzeń i opału.

Decyzję każdy podejmuje sam.

Opublikowano

Wybrać najbardziej bezobsługowe rozwiązanie.

Opublikowano

PC do posiadanych grzejników to słaby wybór, przy dobrym kotle na pellet też się nie narobisz zbytnio, ale no jednak czasem te woreczki trzeba przenieść i nakarmić zasobnik, i co pewnie czas poczyścić kocioł.

Najmniej absorbujące źródło ogrzewania to ciepło z sieci miejskiej, PC, gaz, pellet, groszek, HG/kominek, zasypowiec ( kolejność przypadkowa 🤪).

Opublikowano

Patrząc na wszelkiej maści źródła ogrzewania, to najmniej uciążliwy jest pellet, ale jego cena jest uzależniona od popytu i cen materiału oraz energii. Kupując PC mamy zapewniony święty spokój z jakimikolwiek ograniczeniami w emisjach i dostawach. Jak prąd drożeje to pellet automatycznie też pójdzie w górę. Sam spalałem te 2 tony groszku na sezon a teraz zużywam do 3.5MWh prądu. Łatwo więc policzyć jakie są różnice w kosztach. Pompa była w cenie dobrego kotła zasypowego.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
Godzinę temu, carinus napisał(a):

Kupując PC mamy zapewniony święty spokój z jakimikolwiek ograniczeniami w emisjach i dostawach

Tak, zwłaszcza jak się nie patrzy na stopnie mocy. Już w tym roku kilka razy były załączane stopnie ograniczające zużycie, bo prądu brakło w sieci.

Więc łatwo policzyć, że jak w domu wszystko będzie na prąd, to w przypadku jego braku w dostawie, nie mamy kompletnie nic.

I od razu wyjaśnię, inaczej wygląda UPS dla zaspokojenia 1kW, a inaczej dla zaspokojenia 5kW. Są również tacy odważni, co podłączają PC pod agregat.

Opublikowano

Agregat podłączamy do falownika PV, bufor z magazynu energii i awaryjnie możemy "jechać" na agregacie, to w niczym nie szkodzi.

Stopnie mocy owszem są, ale dla firm, odbiorcy indywidulani są odłączani na samym końcu.

Nie demonizowałbym PC z tego powodu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Średni wiek elektrowni w Polsce przekracza 50 lat, gdzie były projektowane na 30 lat. Największa z nich (Bełchatów) ma zostać zamknięta do 2035r.

Wzrasta popyt na energię, maleje ilość elektrowni, ale to wcale nie wróży kłopotów z energią elektryczną.

No chyba że dalej ktoś żyje snem o elektrowni atomowej... Ostatnia miała zostać oddana do użytku w 2022r.

Więc albo energia będzie bardzo droga, albo nie wystarczy jej dla wszystkich.

Opublikowano
2 godziny temu, kreciq21 napisał(a):

..

I od razu wyjaśnię, inaczej wygląda UPS dla zaspokojenia 1kW, a inaczej dla zaspokojenia 5kW. Są również tacy odważni, co podłączają PC pod agregat.

W skrajnych warunkach PC może chodzić na niskich mocach, u mnie wystarcza 400W, ale osoby które mają lokalnie problemy z ciągłością dostaw prądu, nigdy nie postawią tylko na jedno źródło ciepła. Zawsze jest dobrze mieć coś w zapasie w razie nawet awarii.

Węgla może zabraknąć, drewno może być na wyczerpaniu, ale prąd będzie zawsze i wszędzie, i wytworzysz go na wiele sposobów z wielu urządzeń, nawet z samochodu można zasilać cały dom. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 minutę temu, carinus napisał(a):

ale osoby które mają lokalnie problemy z ciągłością dostaw prądu

Czyli praktycznie cała Polska powiatowa, gdzie są napowietrzne linie energetyczne.

2 minuty temu, carinus napisał(a):

nawet z samochodu można zasilać cały dom. 

Można i na rower wsiąść...

Alternator w aucie da nie więcej jak 1kW mocy i to chwilowo. W pracy ciągłej osiągną mniej niż 1/3 tego. 

Prąd udarowy pompy ciepła czy innej lodówki i tyle masz z alternatora.

Wiec najpierw wydaj pieniądze na PC, potem na PV, potem na magazyn, potem na samochód (jak słońca zabraknie), potem na wiatrak, jak się alternator spali, a na koniec możesz powiedzieć "teraz to mi pompa ciepła działa".

Rachunek ekonomiczny z gumy. Tak samo jak portfel aby to pokryć.

Opublikowano (edytowane)

@kreciq21 Idąc Twoim tokiem myślenia, trzeba kupić krowę żeby mieć w domu mleko. Wyolbrzymiasz problem niesamowicie.  Mieszkam w małym miasteczku i przez 10 lat miałem może kilka godzin bez zasilania. Nie wszędzie brakuje prądu, a tam gdzie brakuje węgla nikt nie kupuje kotła na ekogroszek.

Prąd z samochodu pochodzi z akumulatora, alternator doładowuje ogniwo, a sam akumulator odda potężny prąd potrzebny do zaspokojenia prądów udarowych. Nie ma z tym problemu.

Edytowane przez carinus
Opublikowano
15 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Pitolisz, tyle Ci napisze.

Opublikowano

To nie ja piszę o produkowaniu prądu w domu, więc dlaczego mi przypisujesz krowę?...

Ja patrzę dalej niż do płotu własnego podwórka. Piszesz, że jest super, elegancko, jednak Polska dla swoich obywateli ma najdroższy prąd w UE...

Kupując kocioł na pellet, robisz zapas paliwa w lato i nie interesuje cię, ile pellet kosztuje w listopadzie, styczniu, itd. Za każdym razem widzę porównania ogrzewania różnymi źródłami ciepła, gdy gaz jest najdroższy, pellet najdroższy, węgiel najdroższy, a prąd ma zamrożoną stawkę.

Dam ci przykład posiadania pompy ciepła od sąsiada parę domów dalej.

Po którymś z kolei zaniku prądu w sieci, pompa ciepła przestała działać. Wezwali serwis gwarancyjny i telefonicznie ustalili, że spalił się jakiś czujnik. Ale że serwisant jest jednocześnie monterem, to może przyjechać za 2 miesiące. No i przez te 2 miesiące cała chałupa była ogrzewana grzejnikami elektrycznymi. Rachunek zwalił ich z nóg.

@o6483256 Niektórzy nie widzą ściany, dopóki nie rozbiją sobie o nią głowy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tych światłych co wszystko widzieli, to w sieci już było sporo. Najświatlejsi już opuścili to forum i teraz oświecają gdzie indziej.

Nie dziel włosa na czworo. Jak masz obawy co do zapewnienia sobie bytu odkładaj pieniądze na dom/mieszkanie w innym kraju, gdzie ceny prądu są niższe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
25 minut temu, kreciq21 napisał(a):

To nie ja piszę o produkowaniu prądu w domu, więc dlaczego mi przypisujesz krowę?...

Ja patrzę dalej niż do płotu własnego podwórka. Piszesz, że jest super, elegancko, jednak Polska dla swoich obywateli ma najdroższy prąd w UE...

Piszesz jakbyś z tego swojego podwórka nigdzie nie wychodził i niczego więcej nie widział. Pisałem o zabezpieczeniu się na wypadek zaniku zasilania. Aha.  Nie kupuj nigdy samochodu, bo niedawno kumplowi nawalił samochód i poł roku naprawiali.

Opublikowano

Zauważam jedną rzecz. Im bardziej ktoś robi wokół siebie dobrze, bardziej "wygodnie", tym bardziej wyzbywa się instynktu samozachowawczego. I pewnikiem staje się praca, prąd w gniazdku, woda w kranie, zdrowie, nawet pogoda staje się wiecznie słoneczna i ciepła. Karta debetowa zawsze pozwala zapłacić więc po co gotówka. Zakupy spożywcze tylko na bieżąco, bo przecież zawsze można wyjść do marketu.

20 minut temu, o6483256 napisał(a):

Jak masz obawy co do zapewnienia sobie bytu odkładaj pieniądze na dom/mieszkanie w innym kraju, gdzie ceny prądu są niższe.

Klasyka. Przyjdzie ktoś, puści bąka i oczywiście "jak ci nie pasuje to się wyprowadź".

Mieszkałem przez 10 lat za granicą. I powiem ci jedno, mentalnie Polacy to nadal głęboka komuna.

Teraz, carinus napisał(a):

Nie kupuj nigdy samochodu, bo niedawno kumplowi nawalił samochód i poł roku naprawiali.

Jak mi auto nawali, to zamówię TAXI. Jak mi pompa nawali, to co zrobię?

Opublikowano

Mam pompę ciepła daikina 8kw domek mały w rozbudowie parę grzejników aluminiowych i klimakonwektory aria, częściowo ocieplony dach do wymiany i tu mi ucieka najwięcej ciepła w tamtym roku płaciłem po 600zl na miesiąc mam jeszcze foto 6.4 ale w tym roku jeszcze nie płaciłem bo jakoś pozmieniali rozliczenia jedynie co płaciłem rachunek prognozowany w lutym 1000zl

Opublikowano (edytowane)

To rozpalisz w kominku, włączysz gazowy, klimatyzację lub rozpalisz w zwykłym kotle.

Co zrobisz jak nawali Twój kocioł, np. będzie wyciek?

Edytowane przez carinus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Panowie/koledzy nie zaśmiecajcie wątku.

Opublikowano

@Tuptus To są rzeczowe argumenty przemawiające za wyborem konkretnego rozwiązania poruszanego w tym wątku.