Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzieki.To užyjem sygnalu z sterownika kotla(poki bedzie),czy zrobie taki od zasilania pompki CO z buforow na zmiane zrodla.

Opublikowano

cezario1 Da się to ogarnąć bez problemu np haier w module ATV ma styk cn21 który służy do podłączenia sterownika pokojowego a jesli nie ma sterownika to te styki się mostkuje aby pompa obiegowa mogła ruszyć inaczej stoi więc problem się rozwiązuje i myślę że w innych pompach też takie coś musi być .

Opublikowano
Godzinę temu, bercus napisał(a):

Dzieki.To užyjem sygnalu z sterownika kotla(poki bedzie),czy zrobie taki od zasilania pompki CO z buforow na zmiane zrodla.

Zrobię fotkę jak to jest zrobione u mnie, prosty sposób i niezawodny.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Nie wiem czy to cudowna cena ale ciekawa propozycja jak na grupę Midea.

https://eco-asset.pl/pompy-ciepla/546-pompa-ciepla-monoblok-midea-m-thermal-mhc-v8wd2n8-be30-1-fazowa.html

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szakallo napisał(a):

Jak myślicie nada się taki wymiennik do glikolu do pc ?

Nie

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, szakallo napisał(a):

Tu sobie coś wybierz , sam mam wymiennik od nich 62 płytowy ,pow wymiany 1,6m2 robi robotę, są też ściągane z Chin rurowe  czyli rura a wewnątrz druga rura karbonowana ale zdecydowanie lepszą wymianę mają płytowe.

https://promagsklep.pl/pl/c/WYMIENNIKI-PLYTOWE-GAZOWE-Rx-gaz-wodaglikol/20

Opublikowano

@berti zwróć uwagę że te wymienniki co podlinkowałeś z promag mają jedną stronę z przyłączem do lutowania - pewnie żaden problem dla starych wyjadaczy ale tak tylko ostrzegam

Można np na Allegro znaleźć, Nordic-Tec albo podobne (promag też), np model 110kW 50-plytowy z przyłączami 1 cal powinien być w sam raz do pompy 8-10 kW

Opublikowano
20 minut temu, nightwatch napisał(a):

@berti zwróć uwagę że te wymienniki co podlinkowałeś z promag mają jedną stronę z przyłączem do lutowania - pewnie żaden problem dla starych wyjadaczy ale tak tylko ostrzegam ,,,,

Tylko się nie obraź, że dostrzegłem u Ciebie przeciążenie informacyjne i związany z tym zanik dostrzegania pełnego obrazu sytuacji (nie potrafię wybrać właściwego emotikona), ale wkleję za to Print Screena.

No i po grzyba w wodnej instalacji hydraulicznej wymiennik płytowy o dopuszczalnym ciśnieniu roboczym 45 bar.

Wymiennikipytowegazowe.jpg.22dc860e7ed70e0e0fed98f0bde1364c.jpg 

ps.
Wystarczyło mi 15 minut, by przeliczyć podstawowe parametry wymiennika podlinkowanego przez kolegę @szakallo

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, nightwatch napisał(a):

@berti zwróć uwagę że te wymienniki co podlinkowałeś z promag mają jedną stronę z przyłączem do lutowania - pewnie żaden problem dla starych wyjadaczy ale tak tylko ostrzegam

Można np na Allegro znaleźć, Nordic-Tec albo podobne (promag też), np model 110kW 50-plytowy z przyłączami 1 cal powinien być w sam raz do pompy 8-10 kW

Takie nyple do wlutowania kupuje się i lutuje lutem twardym z domieszką srebra co najmniej 45 proc ale na grupach fejsbokowych kupisz już gotowe wymienniki z polutowanymi króćcami lub nawet gotowe wymienniki rurowe podobne jak w haier 8kw bo 5 kw ma płytkowy, nie wiem co ty tam kombinujesz a byłoby prościej jak by był zarys projektu.

Nie wiem po co do pompy ciepła 110kw wymiennik ??  mój ma 62 płyty a pompa max mocy to 9,5kw a i tak wymiennik mam przewymiarowany 

mam taki https://promagsklep.pl/pl/p/WYMIENNIK-CIEPLA-PGM-Rx-15u1c-62-12%2C7-kW/45

Ale dalej nie wiem co to za projekt bo to że do glikolu to ok ale  to  ma służyć do budowy pompy ciepła czy tylko jako pośrednik płynów między dwoma źródłami ciepła bo niejasno to wyrażone bo jesli faktycznie nie do budowy pompy ciepła to po co było pytanie o wymiennik woda/gaz zamiast woda/woda.

Edytowane przez berti