Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam obecny kocioł to Defro Optima Komfort 10 kv wkład kominowy fi 200  7m w kominie 50cm x 50cm - przepalony po pożarze sadzy w zeszłym miesiącu (diagnoza kominiarza) .

Mieszkanie 78 m2 cegła 36 cm , 5 okien plastykowych 2 szybowych , 2 ściany frontowe , pół  3 ściany klatka schodowa  , pode mną nieczynny lokal usługowy (od 20 lat) nade mną strych , podłogi i sufity drewniane trzcina i deski w zimie zużywam 3,5 - 4 tony orzecha "Staszic" lub "Wesoła" , temperatura w mieszkaniu 23 - 25 *C , jako że w/w kocioł zasypowy będzie miał już 10 lat i że mam wymienić wkład , to postanowiłem wymienić kocioł , z możliwością dofinansowania z UM Katowice (dają max 10 tys zł) , kocioł stoi w kuchni (jest zamkniety w szafie) , czy ktoś może polecić jakiś kocioł , jakie może być zużycie pelletu ,czy dużo większe od węgla - wiadomo mniejsza kaloryczność , a może mniejsze jak węgla , teraz miałem problem że w dni gdzie nadworze było +15 *C i więcej , jak paliłem w piecu to miałem ulkrop nawet ponad 28 *C , jak nie zapaliłem to miałem więcej o jakieś 2 - 3 *C jak na dworze 😞 

46dd65c1-5419-4a1f-8829-79ad4ad35bea.jpg

1698ea5e-890f-412d-8aec-bc76b979e757.jpg

9e6c3f12-7c04-4caa-b3c8-6d3d2dddbd69.jpg

2200d73c-a2ee-48bc-8ae6-99b8e43b7abe (1).jpg

Opublikowano

Na takie mieszkanie to faktycznie coś małego np. polecana Lidia Compact (mały fajny kociołek z prostym sterowaniem i wbudowaną hydrauliką)do tego jakieś głowice elektroniczne na grzejniki do sterowania temp.w każdym pomieszczeniu i spali ci tak myślę z max.2-3 tony(pellet to całkiem inne palenie niż ekogroszkiem czy smieciuchen tutaj jak pomieszczenie się nagrzeje to głowice ci zamkną obieg i piec dojdzie do zadanej i się wyłączy a potem sam się rozpali jak się schłodzi do temp. jaką mu ustawisz).Nie opisałeś czy są same grzejniki czy też jakąś podłogówka ,jeśli grzejniki to starczy ci taki piec z wbudowaną hydraulika a jak masz mieszane podłoga /grzejniki to jaszcze przydałaby się jakaś grupa pompowa z sprzęgłem i coś do sterowania (zawór 4 drożny, strefowy do cwu)Bufor u ciebie nawet nie proponuję bo widzę że z miejscem to tak ubogo.

• Lubię to 1
Opublikowano

same grzejniki , ogólnie najzimniejszą jest sypialnia (do spania OK) , ale dużo tam siedzę na TV czy kompie , jak  w sypialni mam 23*C to w innych pomieszczeniach o kilka stopni więcej , a wiadomo że przy smieciuchu nie zakręcę  wszystkich grzejników i nie zostawię jednego bo się zagotuje , albo całkowicie zgaśnie ogólnie to mam

łazienka - drabinka

kuchnia - grzejnik

salon - 2 grzeniki

pokój syna - grzejnik

sypialnia - grzejnik c33 120 cm x 60 cm - największy ze wszystkich

Opublikowano

Z pelleciakiem możesz mieć taki problem, że zrobi się głośno (podczas przesypywania pelletu przez podajnik). Więc pewnie jakaś izolacja akustyczna będzie potrzebna.

Lidia to raczej, gdy kocioł ma stać na widoku. Tu cała hydraulika się mieści i można rozszerzyć ewentualną gamę modeli.

Polecać nic nie będę, ponieważ nikt z producentów mi za to nie płaci oraz nie znam wymiarów pomieszczenia i nie mam pojęcia, co się ewentualnie tam zmieści.