Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam obecny kocioł to Defro Optima Komfort 10 kv wkład kominowy fi 200  7m w kominie 50cm x 50cm - przepalony po pożarze sadzy w zeszłym miesiącu (diagnoza kominiarza) .

Mieszkanie 78 m2 cegła 36 cm , 5 okien plastykowych 2 szybowych , 2 ściany frontowe , pół  3 ściany klatka schodowa  , pode mną nieczynny lokal usługowy (od 20 lat) nade mną strych , podłogi i sufity drewniane trzcina i deski w zimie zużywam 3,5 - 4 tony orzecha "Staszic" lub "Wesoła" , temperatura w mieszkaniu 23 - 25 *C , jako że w/w kocioł zasypowy będzie miał już 10 lat i że mam wymienić wkład , to postanowiłem wymienić kocioł , z możliwością dofinansowania z UM Katowice (dają max 10 tys zł) , kocioł stoi w kuchni (jest zamkniety w szafie) , czy ktoś może polecić jakiś kocioł , jakie może być zużycie pelletu ,czy dużo większe od węgla - wiadomo mniejsza kaloryczność , a może mniejsze jak węgla , teraz miałem problem że w dni gdzie nadworze było +15 *C i więcej , jak paliłem w piecu to miałem ulkrop nawet ponad 28 *C , jak nie zapaliłem to miałem więcej o jakieś 2 - 3 *C jak na dworze 😞 

46dd65c1-5419-4a1f-8829-79ad4ad35bea.jpg

1698ea5e-890f-412d-8aec-bc76b979e757.jpg

9e6c3f12-7c04-4caa-b3c8-6d3d2dddbd69.jpg

2200d73c-a2ee-48bc-8ae6-99b8e43b7abe (1).jpg

Opublikowano

Na takie mieszkanie to faktycznie coś małego np. polecana Lidia Compact (mały fajny kociołek z prostym sterowaniem i wbudowaną hydrauliką)do tego jakieś głowice elektroniczne na grzejniki do sterowania temp.w każdym pomieszczeniu i spali ci tak myślę z max.2-3 tony(pellet to całkiem inne palenie niż ekogroszkiem czy smieciuchen tutaj jak pomieszczenie się nagrzeje to głowice ci zamkną obieg i piec dojdzie do zadanej i się wyłączy a potem sam się rozpali jak się schłodzi do temp. jaką mu ustawisz).Nie opisałeś czy są same grzejniki czy też jakąś podłogówka ,jeśli grzejniki to starczy ci taki piec z wbudowaną hydraulika a jak masz mieszane podłoga /grzejniki to jaszcze przydałaby się jakaś grupa pompowa z sprzęgłem i coś do sterowania (zawór 4 drożny, strefowy do cwu)Bufor u ciebie nawet nie proponuję bo widzę że z miejscem to tak ubogo.