gramir Opublikowano 26 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Własnie wczoraj w kotle odpalonym we wrzesniu 2009 - uszkodziła mi sie obrotowa retorta. Zgłoszenie juz poszło do Klimosza- ciekawe jak długo poczekam na reakcję. Ale chcę napisać o b. prymitywnej konstrukcji tejze retorty: Palec obrotowy - nałozony na OKRĄGŁY WAŁEK Z DOKRECANĄ Z BOKU ŚRUBĄ. Wiadomo że z czasem albo gwint na śrubce sie wyrobi a palec notorycznie będzie się obracał na wałku i przestanie spełniać swoją rolę. Nie można było koncówki wałka zrobic w kszałcie kwadratu albo szesciokatai taki sam kształ otworu "palca". albo II rozw. - nawiercic drobny otwór w wałku aby sruba wchodziła trochę w wałek, wtedy blokada byłaby skuteczniejsza. Czekam na opinie Kogoś z klimosza dlaczego tak awaryjnie- rozwiązano problem retorty?? Cytuj
gronowojtek Opublikowano 18 Marca 2010 #2 Opublikowano 18 Marca 2010 Witaj Gramir Wydaje mi się ,iż jest to celowe rozwiązanie.Myśle tak dlatego iż w momencie jak byś miał złe nastawy i robiły by Ci się spieki.Taki palec sztywno zamontowany mógłby spowodować zakleszczenie takiego spieku pomiędzy palcem i retotrą co mogłoby spowodować zerwanie zawleczki,co jest według mnie gorsze niż poluzowanie się palca. Może się myle ale,takie mam zdanie. pozdrawiam :P Cytuj
Krzychu82 Opublikowano 18 Marca 2010 #3 Opublikowano 18 Marca 2010 Własnie wczoraj w kotle odpalonym we wrzesniu 2009 - uszkodziła mi sie obrotowa retorta. Czekam na opinie Kogoś z klimosza dlaczego tak awaryjnie- rozwiązano problem retorty?? Witam A te zęby od kręconego kołnierza masz żeliwne czy stalowe? Pozdrawiam Cytuj
krzysztof1305 Opublikowano 29 Marca 2010 #4 Opublikowano 29 Marca 2010 Z tego co się orientuje to zęby zawsze są żeliwne a co do zabezpieczeń to gronowojtek ma rację Ruszt obrotowy jest tak zkonstruowany aby podczas awari obrotowki praca byla mozliwa bez niej... demontujac zabierak rusztu. Cytuj
peppers Opublikowano 9 Lutego 2012 #5 Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja sobie z odkręcającym się zbieraczem (palcem) poradziłem sobie tak. Cytuj
kadbra Opublikowano 12 Lutego 2012 #6 Opublikowano 12 Lutego 2012 U mnie z kolei retorta podczas obracania się bardzo głośno piszczy. Ekogroszek/popiól podczas podawania dostaje się pod retortę lekko ją przekrzywia i wtedy następuje ?piszczenie? podczas obracania. Po czyszczeniu kotła i usunięciu popiołu z pod retorty następuje poprawa, ale trwa to bardzo krótko. Nie macie z tym problemu? Cytuj
peppers Opublikowano 14 Lutego 2012 #7 Opublikowano 14 Lutego 2012 Mamy mamy, ale jak co 20 dni czyszczę dokładnie cały kocioł to smaruję smarem miedzianym i jest ok na 14 do 16 dni. Cytuj
peppers Opublikowano 11 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zastanawiam sie nad dospawaniem drugiego (palca) aby częściej retorta robiła obrót, to pozwoli na częstrze opróźnianie popiołu i spieków, które zakłucają proces spalania kopczyka na retorcie. Co o tym sądzicie? Cytuj
DJ82 Opublikowano 13 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ja tak zrobiłem - tylko nie dospawywałem nic do oryginalnego palca tylko zrobiłem drugi nowy i tak jak mówisz - 2 razy częściej obraca retordą... Cytuj
peppers Opublikowano 13 Grudnia 2012 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2012 DJ82 i jak poprawiło się jest lepiej z tymi dwoma palcami ? Co zaobserwowałeś ? Cytuj
DJ82 Opublikowano 13 Grudnia 2012 #11 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ja co prawda palę pelletem, ale jak jest "podwójny palec" to piec jakby szybciej się rozpędzał - nie zapychają się tak otwory powietrzne bo częściej przekręca się retorda... Ja dorobiłem sobie jeszcze taką blachę która zgarnia mi nadmiar popiołu z kołnierza retordy ponieważ na pellecie popiół jest bardziej sypki i się za bardzo odkładał a tak po prostu ta blacha go zgarnia... w załączniku foto mojego wynalazku :) Cytuj
peppers Opublikowano 13 Grudnia 2012 #12 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Super, dzięki bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam. Cytuj
misio50 Opublikowano 19 Grudnia 2012 #13 Opublikowano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Ja co prawda palę pelletem, ale jak jest "podwójny palec" to piec jakby szybciej się rozpędzał - nie zapychają się tak otwory powietrzne bo częściej przekręca się retorda... Ja dorobiłem sobie jeszcze taką blachę która zgarnia mi nadmiar popiołu z kołnierza retordy ponieważ na pellecie popiół jest bardziej sypki i się za bardzo odkładał a tak po prostu ta blacha go zgarnia... w załączniku foto mojego wynalazku :) Witam. DJ82 czy zauważyłeś mniejsze spalanie jak retorda jest częściej obracana bo piszesz że "piec jakby szybciej się rozpędzał" ? Ja co prawda mam Ling Duo 15 kW, palę ekogroszkiem i włąśnie jestem w trakcie wykonywania podobnego "podwójnego palca" jaki zastosowałeś u siebie.Pomysł z blaszką też mi się podoba . Pozdrawiam Edytowane 19 Grudnia 2012 przez misio50 Cytuj
DJ82 Opublikowano 20 Grudnia 2012 #14 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Co do zużycia to różnicy nie widzę ale na pewno lepiej się spala - popiół mam jak z papierosa - sam pyłek... co chyba widać na foto. Druga sprawa jest taka że jak nie miałem tej blaszki na górze to paląc pelletem kopczyk mi strasznie rósł i obrastał popiołem i wtedy piec miał problemy z prawidłowym spalaniem paliwa... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi