Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Poszukaj w opcji sterownika czy nie masz już takiej opcji. Jest to jedna z podstawowych opcji.

Sterownik nie obsłuży tej pompy - taką informacje uzyskałem od producenta sterownika.

Edytowane przez pablos83
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.03.2025 o 15:08, nightwatch napisał(a):

Podejrzewam że ten zawór 4d jest zamknięty gdy powinien być otwarty. On jest sterowany automatycznie? Jeśli tak to go otwórz na obieg co i odłącz sterowanie, niech będzie otwarty cały czas, i wtedy zobacz czy dalej dziwne rzeczy się dzieją.

Postanowiłem dobrać się do tego siłownika i wywaliłem go ( wcześniej tak jak pisałem wyłączałem ręcznie, ale bez odcięcia siłownika więc i tak zaraz sterownik go zamykał )  i ... problemy z DBV i ciśnieniem zniknęły, ale pojawił się za to inny problem. Przestała działać pompka CWU skutkiem czego jest brak grzania wody w bojlerze. Jak nie kijem go to .... 

PS. na siłowniku nie ma klawisza do wyłączania go.

Edytowane przez pablos83
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 09:09, pablos83 napisał(a):

I wszystko jasne. Dziękuję za film. 

33 minuty temu, pablos83 napisał(a):

,,,, Przestała działać pompka CWU ,,,,

Kurcze widzę, że znowu natrafiłeś na jakiś problem.

@pablos83 zamiast znowu czarować Nas swoimi problemami, wreszcie naszkicował być schemat instalacji hydraulicznej w Twojej kotłowni.

Opublikowano

Andrzej_M_ Twoje posty bardzo wiele wnoszą do tego tematu i bardzo pomagają w dojściu do rozwiązania problemu 🙂 Szacun za Twoją wiedzę 🙂

Opublikowano

Ale pompa przestała kręcić, czy przestało grzać CWU?

Jak przestało grzać, to pompa CO zabiera wszystko na instalację i na CWU nic nie zostaje.

Problemy zniknęły, bo pojawił się przepływ przez kocioł.

Opublikowano

Pompa przestaje kręcić i jednocześnie przestało grzać CWU. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pablos83 napisał(a):

PS. na siłowniku nie ma klawisza do wyłączania go.

Czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego siłownika bo zamiast klawisza może jest inny sposób odblokowania?

Co do naczynia to te 18L na tą ilość wody w instalacji w zupełności wystarczy.

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano

Aktualnie niestety nie ma mnie w domu, więc zdjęcia nie mogę zrobić, ale mam siłownik Wita SM4

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pablos83 napisał(a):

Aktualnie niestety nie ma mnie w domu, więc zdjęcia nie mogę zrobić, ale mam siłownik Wita SM4

No to jak dasz rade to wskazane by było zdjęcie siłownika i tabliczki znamionowej bo tych modeli troche jest

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu