Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Mam problem z kotłem zasypowym.

Kocioł 12 kW przeznaczony do ogrzania 120 m2 domu. Zamontowana dmuchawa i sterownik. Palę węglem - orzech.

Dmuchawa ustawiona na bieg 40 z 1-50. Przedmuchy co 5 min. - 10 sekundowe.

Regulator temperatury - PROTON 405.10
Dmuchawa - firma DOMER - Typ DM120-Mo

Rozpalam od góry ( czopuch cały czas otwarty na full ), górna warstwa ( drewno ) pięknie się pali dużym płomieniem, kocioł osiąga temp. zadaną na 60 st. po pół godzinie ( w klapie przy drzwiczkach dolnych otwartych na centymetr ). Potem zamykam dolne drzwiczki ( czopuch nadal na full ) i wtedy przestaje mi się palić płomieniem górna warstwa węgla - co robię źle ?

Jest jeszcze jeden problem - dmuchawa włącza się przy 58 st. ( temp. kotła zadana na 60 st. ) i zanim kocioł zagrzeje się do temp. 60 st. to zaczyna bulgotać ( takie pojedyncze bulgotanie - czy to już gotowanie? ) przy tym takie szumy - jakby sapanie. Muszę wyłączyć dmuchawę, najpierw przestaje bulgotać, potem sapać . Temp. kotła wzrasta o kilka stopni. Ale przecież nie będę stał koło pieca i pilnował kiedy wyłączyć. Próbowałem z róźnymi nastawami dmuchawy - dalej to samo. Twierdzę, że przy dużo większym nastawie temp. kotła wzrasta szybciej i piec nie zdąży zabulgotać ( ale to dopiero po kilkugodzinnym paleniu )

1. Co robię źle ?

2. Dlaczego górna warstwa żaru nie pali mi się płomieniem - tylko jest czarna ( jakby nie paląca się ), dopiero pod nim widać żar.

3. Czemu dmuchawa powoduje bulgotanie w piecu ?

Dzięki za pomoc

Zrzut ekranu 2025-01-11 o 18.45.19.png

Zrzut ekranu 2025-01-11 o 18.44.54.png

Edytowane przez Daral7
Opublikowano

To syczenie, bulgotanie, czy jak to tam zwał, to podgotowywanie wody. Dmuchawa zdecydowanie za mocno dmucha.

Przy jakiej temperaturze włącza się pompa?

Zasyp przygasa, ponieważ odcinasz powietrze do kotła. W drzwiczkach u góry masz klapkę od powietrza wtórnego. Po jej uchyleniu (lekkim) powinien być na palenisku taki drobny niebieskawy płomień w losowych miejscach. Jednak to kocioł z dmuchawą, więc jeżeli cokolwiek będzie nie tak z ciągiem, to dmuchawa tamtędy będzie wydmuchiwać spaliny do kotłowni.