Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

ocena wykonanej instalacji pieca kostrzewa (praca z buforem)

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem posiadaczem pieca BIO MINI NE 10 KW. Instalacja z buforem 500L. CWU grzane聽 z bufora. W domu w ca艂o艣ci pod艂og贸wka. Od nowo艣ci mam problem z poprawnym podmieszaniem si臋 wody聽 na zaworze tr贸jdro偶nym na pod艂og贸wke. Instalacja by艂a robiona przez certyfikowanego instalatora kostrzewy, teorytycznie wg schematu nr 2 Kostrzewy聽 - praca z buforem. Zostawi艂em wszystko instalatorowi bo si臋 na tamten czas ma艂o zna艂em. Niestety po 3 zimach wysz艂o sporo b艂臋d贸w kt贸re na w艂asn膮 r臋k臋 musia艂em poprawia膰, jednak do dzi艣 nie rozwi膮za艂em najwa偶niejszego problemu z utrzymaniem poprawnej warto艣ci temperatury na pod艂og贸wke przez sterownik i mieszacz. Dzi艣 siad艂em do tego ponownie bo chcia艂em nawet wywali膰 mieszacz automatyczny na taki termostatyczny gdzie r臋cznie sobie ustawie temperature na amen ale cos mi sie wydaje 偶e problem le偶y gdzie indziej. Rozrysowa艂em sobie dok艂adnie ja mam zrobion膮 instalacje i widz臋 jedn膮 spor膮 r贸偶nice mi臋dzy schematem kostrzewy a moj膮 instalacj膮: pompy pod艂og贸wki i CWU s膮 umieszczone jakby na "powrocie", zaraz przy wej艣ciu do bufora. Pytanie do os贸b kt贸re si臋 znaj膮: czy tak wykonana instalacja mo偶e wp艂yn膮膰 negatywnie na dzia艂anie mieszacza聽 pod艂og贸wki ? Objaw jest taki 偶e ustawiam sobie na sterowniku pieca temperature聽 na pod艂og贸wke np 35 stopni.聽 S膮 dni gdy mieszacz 艂adnie si臋 ustawi聽 i temperatura zadana jest utrzymywana co do 0,1"C i pod艂og贸wka chodzi okre艣lon膮 liczbe godzin a偶 termostat pokojowy jej nie wy艂膮czy . S膮 jednak momenty gdy mieszacz nie jest w stanie poprawnie ustawi膰 zadanej warto艣ci, temperatura na mieszaczu mocno faluje i zazwyczaj dochodzi w pewnym momencie do przegrzania i wy艂膮czenia obiegu. Z pocz膮tku wini艂em sterownik na piecu, wymienia艂em nawet zaw贸r tr贸jdro偶ny聽 z si艂ownikiem firmy goshe聽 na nowy bo my艣la艂em 偶e obecny szwankuje, jednak to te偶 nie to . Warto艣膰 otwarcia ustawiona poprawnie : 120 sek, to te偶 ju偶 wykluczy艂em, tym bardziej 偶e czasem jest ok czasem nie. Zaczynam聽 podejrzewa膰 czy instalator nie skopa艂 instalacji instaluj膮c pompe pod艂og贸wki w miejscu kt贸rym jest to pokazane na schemacie - nie wiem co si臋 wtedy mo偶e dzia膰 (?). Wszystkie schematy producent贸w piecy jakie ogl膮dam w internecie maj膮 pompe obiegow膮 za mieszaczem, kostrzewa te偶 - natomiast聽 u mnie instalator zrobi艂 inaczej.... Bardzo prosz臋聽 osoby kt贸re maj膮 wiedz臋 o wypowiedzenie si臋 czy instalacja jest do przer贸bki. Mija 3 zima i powiedzia艂em sobie "do艣膰", trzeba to naprawi膰 bo s膮 noce gdzie pod艂og贸wka si臋 wy艂膮cza ze wzgl臋du na przegrzanie na czujniku mieszacza do momentu ostygni臋cia rury i tak w k贸艂ko. Za艂膮czam oba schematy (oficjalny kostrzewy i m贸j) celem por贸wnania . Z G脫RY DZI臉KUJ臉 ZA POMOC.

moj schemat.png

schemat nr 2 kostrzewa.jpg

Edytowane przez klikuss
b艂臋dy ortograficzne
  • klikuss zmieni艂(a) tytu艂 na ocena wykonanej instalacji pieca kostrzewa (praca z buforem)
Opublikowano (edytowane)

pozwolilem sobie wrzuci膰 filmik聽 z pracy kot艂a, tak wygl膮da podmieszanie temperatury w dniu dzisiejszym:

Jak wida膰 wahania sa spore, jak ju偶 wspomnia艂em czasem gdy instalacja rusza to mieszacz potrafi si臋 zatrzyma膰 na zadanej, czasem chodzi lewo / prawo a temp. faluje a偶 do momentu zadzia艂ania zabezpieczenia przegrzania, pompa staje i czeka a偶 rura an kt贸rej jest czujnik聽 si臋 wystudzi. Czasem ruszy i聽 ustawi sie normalnie po takiej przerwie ale cz臋sto proces si膮 powtarza ...

Edytowane przez klikuss
  • Rozwi膮zanie
Opublikowano

Te dwa schematy to s膮 dwa r贸偶ne schematy. Jeden z drugim nie nic wsp贸lnego.

Pompa jest 藕le wpi臋ta, zamiast " zaci膮ga膰" zmieszane medium z zaworu 3D, to pcha "zimne" medium do zaworu 3D. To nie b臋dzie dobrze dzia艂a膰. Poza tym termostat pokojowy przy pod艂og贸wce..???.... no c贸偶, mo偶na i tak .... utrudni膰 sobie 偶ycie.

Opublikowano (edytowane)

Pompa powinna stawa膰 po przegrzaniu pomieszczenia a nie rury.

Po przegrzaniu rury powinien mieszacz ustawi膰 si臋 w w pozycji obiegu zamkni臋tego bez bufora ale pompa powinna ca艂y czas pracowa膰.

Patrz膮c na schemat kostrzewy to pompa zachowuje si臋 jakby by艂a pomp膮 HC1 A powinna si臋 zachowywa膰 jak PMC z zaworem mieszaj膮cym.

Edycja: Je艣li przegrzanie jest mocne to faktycznie ka偶da pompa mo偶e by膰 zatrzymana w celu ochrony instalacji

Za du偶a dynamika zaworu mieszaj膮cego. Nale偶y go spowolni膰

Po ruchu si艂ownika musi by膰 czas na ocen臋 skutk贸w.

Wsp贸艂czynnik Kp zmniejszy膰, Tn zwi臋kszy膰

Edytowane przez kult5
Opublikowano (edytowane)

Jest co艣 takiego jak kontrola temperatury dot si艂ownika. Z regu艂y fabryczne to 30s. A jak go jeszcze skr贸ci艂e艣 to jeszcze wi臋ksze w膮chania zreszt膮 wida膰 to na filmiku. Ci臋偶ko poj膮膰 , no niestety nie ty pierwszy i ostatni. Jest to zbyt kr贸tki czas w efekcie czego si艂ownik chodzi w lewo i w prawo.聽 Ustaw ten czas na co najmniej聽 50-60 sek. i b臋dzie ok.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano (edytowane)

@聽Gonzo19 BARZO dzi臋kuj臋 za potwierdzenie mojego przypuszczenia. Dosta艂em wczoraj wieczorem r贸wnie偶 odpowied藕 z serwisu Kostrzewy. Serwis r贸wnie偶 napisa艂 tak jak ty, 偶e pompa jest聽 藕le umiejscowiona. Powinna by膰 za zaworem mieszaj膮cym aby zasysa膰 z powrotu i zasilania a nie przed i t艂oczy膰 w niego, stad najprawdopodobniej te cyrki z poprawnym podmieszaniem wody do zadanej temp i falowanie temperatury i kr臋cenie zaworu lewo-prawo kt贸ry ma problem to wyregulowa膰.聽 Instalacja wykonana przez "certyfikowanego instalatora" kostrzewy z zach-pom, poleconego przez sprzedawce piecy - firm臋 BIOPAL24.聽 Zap艂acone za co艣 co nie jest wykonane ze sztuk膮 i nie ma prawa poprawnie dzia艂a膰. 呕yje z tym i si臋 mecz臋聽 tak ju偶 3 zime a偶 powiedzia艂em do艣膰.... Sam musia艂em doj艣膰 do tego co jest nie tak, potrzebowa艂em jednak potwierdzenia. Instalacje b臋d臋 zatem przerabia膰 , pompa pow臋druje za zaw贸r tr贸jdro偶ny. Nie wiem czy zrobi臋 to za tydzie艅 czy dwa, ale zostawi臋 za jaki艣 czas wiadomo艣膰 dla pomagaj膮cych i potomnych czy si臋 ustabilizowa艂o. Co do sterowania pod艂og贸wk膮 termostatem pokojowym... zaciekawi艂e艣 mnie. Rozumiem ze s膮 lepsze rozwi膮zania ? U mnie jest tak 偶e jak w pomieszczeniu temperatura osi膮gnie zadan膮 warto艣膰 na sterowniku pokojowym to pompa pod艂og贸wki staje. Po spadni臋ciu temperatury o zadan膮 histereze (np 0,2"c), pompa rusza. Czy to z艂e rozwi膮zanie ? 艢rednio wahania mamy do max 1 stopnia w domu, o ile danego dnia zabezpieczenie nie wy艂膮czy pompy obiegowej gdy zaw贸r znowu ze艣wiruje i pu艣ci za gor膮c膮 wod臋.
Kupi艂em kiedy艣 czujnik pogodowy CT6P ale nie pod艂膮czy艂em go nigdy bo jaki艣 tam komfort w domu mamy, oczywi艣cie wtedy gdy zaw贸r tr贸jdro偶ny si臋 poprawnie ustawi (bo raz nastawi si臋 poprawnie, a raz wariuje lewo prawo jak na filmie). Podsumuwuj膮c b臋dzie przer贸bka po艂o偶enia pompy tak jak piszesz i tak jak zak艂ada艂em.

@聽1 mps: Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. W menu serwisowym kostrzewy nie mam nawet mo偶liwo艣ci takich manipulacji ustawie艅 kt贸re opisujesz a znam je raczej ca艂e. Jedyne co mog臋 zmieni膰 odno艣nie samego zaworu 3D to w menu mieszacza聽 "czas otwarcia zaworu", kt贸ry jest ustawiony prawid艂owo na 120sek, zgodnie z tym jaki zakres ma si艂ownik.

Edytowane przez klikuss
b艂臋dy ortograficzne
Opublikowano

Czas otwarcia 120s to czas ca艂kowitego otwarcia zaworu. Natomiast to o czym pisz臋 to czas reakcji zaworu po przekroczeniu lub spadku temperatury poni偶ej lub powy偶ej zadanej. Powinien by膰 jeszcze skok jednostkowy otwarcia zaworu tj o ile procentowo ma si臋 uchyli膰 po przekroczeniu czasu. Nie znam dok艂adnie tego sterownika ale mo偶e to ci臋 naprowadzi. By膰 mo偶e te warto艣ci posiadaj膮 inn膮 nazw臋.

Opublikowano

pod艂og贸wka ma bardzo du偶膮 histerez臋. Nagrzanie jej od "zera" do zadanej temperatury(czynnika, nie powietrza w pomieszczeniu) potrzeba kilku godzin(od kilku do kilkunastu godzin w zale偶no艣ci od grubo艣ci wylewki i strat w pomieszczeniu), to samo dotyczy wych艂odzenia. Wy艂膮czanie pompy powoduje znaczne wych艂odzenie jej, niewsp贸艂miernie do spadku temp. w pomieszczeniu. P贸藕niej musisz聽 t膮 stracon膮 energi臋 dostarczy膰. Ma艂o ekonomicznie. Du偶o lepiej sterowa膰 tzw. pogod贸wk膮(czujnik masz-tylko pod艂膮czy膰, zaw贸r 3D z si艂ownikiem masz, sterownik w kotle masz) i ustawi膰 odpowiedni膮 krzyw膮 grzewcz膮. R贸偶nice w pomieszczeniach regulujesz przep艂ywem na poszczeg贸lnych p臋tlach.

S艂oneczko za艣wieci, pomieszczenia si臋 nagrzewaj膮, termostat wy艂膮cza pomp臋 , pod艂og贸wka stygnie i tak kilka godzin.

S艂onko zachodzi, temperatura w pomieszczeniach gwa艂townie spada, termostat za艂膮cza pomp臋 i co? trzeba poczeka膰 kilka godzin zanim pod艂og贸wka si臋 zagrzeje, a pomieszczeniu zimno..... . jak si臋 ustabilizuje, to zn贸w s艂oneczko za艣wieci i .... tak w k贸艂ko.

Maj膮c sterowanie pogodowe, zaw贸r 3D odpowiednio obni偶y lub podwy偶szy temperatur臋 czynnika nie doprowadzaj膮c do zbyt du偶ych waha艅 temperatury pod艂ogi.

Je艣li masz okna od po艂udnia, gres na pod艂odze, du偶o s艂o艅ca na pod艂odze(jak 艣wieci) to w艂膮czony przep艂yw w pod艂og贸ce odbiera ta energi臋 z pod艂ogi ch艂odz膮c j膮 i przekazuje do innych pomieszcze艅.

Opublikowano (edytowane)

@ 1mps no to w tym sterowniku BIO MINI NE niestety nie ma tego o czym piszesz ale dzi臋kuj臋 za sugestie:) Doslownie 5 min temu dzwoni艂 do mnie serwis Kostrzewy. Pan serwisant wyt艂umaczy艂 mi dlaczego pompa ma by膰 za, a nie przed mieszaczem, po prostu takiego uk艂adu nigdy si臋 nie b臋dzie da艂o poprawnie wysterowa膰 i st膮d te problemy. Co do wiedzy instalatora kt贸rego sami szkolili - komentarz by艂 jeden,聽 w stylu "opu艣膰my kurtyn臋 milczenia".

8 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

pod艂og贸wka ma bardzo du偶膮 histerez臋. Nagrzanie jej od "zera" do zadanej temperatury(czynnika, nie powietrza w pomieszczeniu) potrzeba kilku godzin(od kilku do kilkunastu godzin w zale偶no艣ci od grubo艣ci wylewki i strat w pomieszczeniu), to samo dotyczy wych艂odzenia. Wy艂膮czanie pompy powoduje znaczne wych艂odzenie jej, niewsp贸艂miernie do spadku temp. w pomieszczeniu. P贸藕niej musisz聽 t膮 stracon膮 energi臋 dostarczy膰. Ma艂o ekonomicznie. Du偶o lepiej sterowa膰 tzw. pogod贸wk膮(czujnik masz-tylko pod艂膮czy膰, zaw贸r 3D z si艂ownikiem masz, sterownik w kotle masz) i ustawi膰 odpowiedni膮 krzyw膮 grzewcz膮. R贸偶nice w pomieszczeniach regulujesz przep艂ywem na poszczeg贸lnych p臋tlach.

S艂oneczko za艣wieci, pomieszczenia si臋 nagrzewaj膮, termostat wy艂膮cza pomp臋 , pod艂og贸wka stygnie i tak kilka godzin.

S艂onko zachodzi, temperatura w pomieszczeniach gwa艂townie spada, termostat za艂膮cza pomp臋 i co? trzeba poczeka膰 kilka godzin zanim pod艂og贸wka si臋 zagrzeje, a pomieszczeniu zimno..... . jak si臋 ustabilizuje, to zn贸w s艂oneczko za艣wieci i .... tak w k贸艂ko.

Maj膮c sterowanie pogodowe, zaw贸r 3D odpowiednio obni偶y lub podwy偶szy temperatur臋 czynnika nie doprowadzaj膮c do zbyt du偶ych waha艅 temperatury pod艂ogi.

Je艣li masz okna od po艂udnia, gres na pod艂odze, du偶o s艂o艅ca na pod艂odze(jak 艣wieci) to w艂膮czony przep艂yw w pod艂og贸ce odbiera ta energi臋 z pod艂ogi ch艂odz膮c j膮 i przekazuje do innych pomieszcze艅.

ok kumam, mo偶e si臋 z tym sterownikiem pogodowym te偶 pobawie, wpierw przerobie instalacje i dam tu nied艂ugo zna膰. A co do pracy uk艂adu przy sterowaniu pogod贸wk膮: pompa wtedy r贸wniez jest wy艂膮czana do zera, tylko czasy reakcji nagrzania posadzki s膮 szybsze bo sterownik reaguje na zmiany na zewantrz domu聽 a nie wewn膮trz (zanim zda偶y sie chata sch艂adza膰) , zgadza si臋? :)

Edytowane przez klikuss
Opublikowano
10 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

pod艂og贸wka ma bardzo du偶膮 histerez臋. Nagrzanie jej od "zera" do zadanej temperatury(czynnika, nie powietrza w pomieszczeniu) potrzeba kilku godzin(od kilku do kilkunastu godzin w zale偶no艣ci od grubo艣ci wylewki i strat w pomieszczeniu), to samo dotyczy wych艂odzenia.

U mnie grubo艣膰 wylewki 7 cm plus p艂ytki razem oko艂o 8. Nagrzanie jej to minimum 3 godziny tak 3,5 jest ok a masa to oko艂o 20 ton ( 105 m2 powierzchni grzewczej ), natomiast wych艂odzenie 8 godzin. Wszystko dotyczy temperatury zim膮 0 - 2 stopnie na dworzu. Po 1 godzinie grzania temperatura w pomieszczeniu nic nie wzrasta a nawet potrafi spa艣膰 o 0,2 stopnia.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, klikuss napisa艂(a):

A co do pracy uk艂adu przy sterowaniu pogod贸wk膮: pompa wtedy r贸wniez jest wy艂膮czana do zera, tylko czasy reakcji nagrzania posadzki s膮 szybsze bo sterownik reaguje na zmiany na zewantrz domu聽 a nie wewn膮trz (zanim zda偶y sie chata sch艂adza膰) , zgadza si臋? 馃檪

nie, nie sterujesz pomp膮 i jej nie wy艂膮czasz, tylko sterujesz tzw krzyw膮 grzewcz膮, czyli np. na dworzu -10 temp czynnika 30st., na dworzu 0st temp czynnika 25st. na dworzu +10 temp czynnika 20st itp.

To jest obrazowe, w rzeczywisto艣ci powiniene艣 mie膰 do wyboru r贸偶ne krzywe grzewcze w sterowniku

poczytaj https://www.techsterowniki.pl/blog/krzywa-grzewcza-czym-ja-ustawic

23 minuty temu, Awaer32 napisa艂(a):

Po 1 godzinie grzania temperatura w pomieszczeniu nic nie wzrasta a nawet potrafi spa艣膰 o 0,2 stopnia.

dlatego lepiej sterowa膰 pogod贸wk膮 krzywymi grzewczymi przy ci膮g艂ej pracy pompy ni偶 sterownikiem pokojowym i wy艂膮czaniem pomp.

sterowniki pokojowe maja racj臋 bytu pod warunkiem, ze ka偶de pomieszczenie jest sterowane oddzielnie, co przy naszych instalacjach jest ma艂o wykonalne.

Mozna i艣膰 w du偶e koszty i zastosowa膰 regulacj臋 na ka偶dej p臋tli i sterownik w ka偶dym pokoju, ale to raczej jako sztuka dla sztuki, a zysk komfortu 偶aden(opr贸cz l偶ejszej kieszeni)

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
35 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

dlatego lepiej sterowa膰 pogod贸wk膮 krzywymi grzewczymi przy ci膮g艂ej pracy pompy ni偶 sterownikiem pokojowym i wy艂膮czaniem pomp.

Masz racj臋 tylko ja mam kocio艂 gazowy 2f a pisa艂em tu o bezw艂adno艣ci pod艂og贸wki a ja steruj臋 regulatorem pokojowym.

Opublikowano (edytowane)

@ Gonzo19, ok teraz rozumiem chyba o co ci chodzi ze sterowaniem pogodowym. Chodzi ci o to 偶e w takim wypadku pompa obiegowa pod艂og贸wki聽 ma chodzi膰 ca艂y czas i nie dochodzi do jej wy艂膮czenia a jedynie obni偶a si臋 temperatura czynnika na mieszaczu zale偶nie od krzywej ? Jest to ekonomiczniejsze ni偶 wy艂膮czenie pompy do zera a potem start ? Ja na sterowniku kostrzewy przy pracy z termostatem pokojowym te偶 mam tak膮 opcje. Moge sobie ustawi膰 zatrzymanie pompy (czyli tak jak mam), albo opcja nr 2:聽 obni偶enie temperatury czynnika na mieszaczu po osi膮gni臋ciu zadanej temperatury w pomieszczeniu (czyli pompa chodzi non stop i mieszacz ustawi obni偶on膮 temperature tak膮 jak膮 mu zaprogramuje). Je艣li to o to chodzi to mia艂em kiedy艣 tak na pr贸be ustawione - bodaj偶e zesz艂ej zimy i wydawa艂o mi si臋 偶e bufor sie szybciej roz艂adowywa艂 i sz艂o wi臋cej pelletu, no ale mam 藕le pod艂膮czon膮 pompe to mo偶e to by艂o powodem.聽

Jeszcze raz dzi臋kuj臋 za wszystkie porady, szczeg贸lnie Tobie聽Gonzo19.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano (edytowane)

Witam.

kol. @klikuss. Pompa w/g mnie powinna dzia艂a膰 mimo 偶e obecny spos贸b monta偶u jest nie zalecany, sprawd藕 gdzie masz zamontowany czujnik sterowania zaworem pod艂og贸wki, zmniejsz czas przerwy pomiaru w ustawieniu tego偶 zaworu (u mnie bufor 300l + pod艂oga jest ustawiona przerwa pomiaru 1min50sek wsp贸艂czynnik proporcji 9). przerwa dlatego tak du偶a gdy偶 po przestawieniu zaworu o 3-5% czas reakcji czyli podniesienie o 1stopie艅 wody wychodz膮cej mierzonej przez czujnik jest ok.1 min20sek dlatego zwi臋kszy艂em czas reakcji o 20sek...

Pami臋taj ka偶da instalacja jest inna i moje ustawienia s膮 tylko "moje" i u Ciebie nie musz膮 si臋 sprawdzi膰 ale mo偶e to by膰 dobry kierunek... tak mi si臋 wydaje..

A pomp臋 mo偶esz p贸藕niej prze艂o偶y膰... spr贸buj zmiany ustawie艅.

Pozdrawiam ca艂e grono. YARO

Edytowane przez YaroXylen
dopisek
Opublikowano
18 godzin temu, klikuss napisa艂(a):

Moge sobie ustawi膰 zatrzymanie pompy (czyli tak jak mam), albo opcja nr 2:聽 obni偶enie temperatury czynnika na mieszaczu po osi膮gni臋ciu zadanej temperatury w pomieszczeniu (czyli pompa chodzi non stop i mieszacz ustawi obni偶on膮 temperature tak膮 jak膮 mu zaprogramuje). Je艣li to o to chodzi

nie o to, opcja nr 2 jest dodatkowa niezale偶na od opcji sterowania pogodowo(to jest jakby opcja 3)

18 godzin temu, klikuss napisa艂(a):

pompa obiegowa pod艂og贸wki聽 ma chodzi膰 ca艂y czas i nie dochodzi do jej wy艂膮czenia a jedynie obni偶a si臋 temperatura czynnika na mieszaczu zale偶nie od krzywej ?

tak, obni偶a temperatur臋 p艂ynnie w zale偶no艣ci od temperatury na zewn膮trz w/g danej krzywej grzewczej dla tej grupy pompowej.

Maj膮c kocio艂 na paliwo sta艂e i bufor, sterowanie termostatami pokojowymi mija si臋 z celem, ale jak kto woli.

@YaroXylen, kocio艂 gazowy i jego sterowanie to inna bajka. To co si臋 sprawdza przy kotle na paliwo sta艂e z buforem, raczej nie sprawdzi si臋 przy kotle gazowym.

Opublikowano

Witam.

Kurde a ja my艣la艂em 偶e kolega ma kocio艂 peletowy, .....a bufor jest 藕r贸d艂em ciep艂a dla instalacji , ..... a kocio艂 tylko wsp贸艂pracuje z buforem zasilaj膮c go i dystrybucja ciep艂a odbywa si臋 z bufora ........ No c贸偶 wida膰 偶e jestem w b艂臋dzie. Przepraszam za zamieszanie.

Pozdrawiam YARO

Opublikowano

Dobrze my艣la艂e艣, kolega ma kocio艂 pelletowy i bufor. To ja musia艂em pomiesza膰 w膮tki z tym kot艂em gazowym.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, YaroXylen napisa艂(a):

Witam.

kol. @klikuss. Pompa w/g mnie powinna dzia艂a膰 mimo 偶e obecny spos贸b monta偶u jest nie zalecany, sprawd藕 gdzie masz zamontowany czujnik sterowania zaworem pod艂og贸wki, zmniejsz czas przerwy pomiaru w ustawieniu tego偶 zaworu (u mnie bufor 300l + pod艂oga jest ustawiona przerwa pomiaru 1min50sek wsp贸艂czynnik proporcji 9). przerwa dlatego tak du偶a gdy偶 po przestawieniu zaworu o 3-5% czas reakcji czyli podniesienie o 1stopie艅 wody wychodz膮cej mierzonej przez czujnik jest ok.1 min20sek dlatego zwi臋kszy艂em czas reakcji o 20sek...

Pami臋taj ka偶da instalacja jest inna i moje ustawienia s膮 tylko "moje" i u Ciebie nie musz膮 si臋 sprawdzi膰 ale mo偶e to by膰 dobry kierunek... tak mi si臋 wydaje..

A pomp臋 mo偶esz p贸藕niej prze艂o偶y膰... spr贸buj zmiany ustawie艅.

Pozdrawiam ca艂e grono. YARO

niestety聽 menu pieca BIO MINI NE聽 pozwala tylko na zmiane czasu otwarcia je艣li chodzi聽 o zaw贸r tr贸jdrozny z silowniiem 馃檪聽mam zam贸wione czesci, za pare dni bede przek艂膮dac te pompy ( bo od razu prze艂o偶臋 t臋 od CWU zgodnie ze schematem kostrzewy) i tak jak wpomnialem w postach wy偶ej zdam z tego recencje po ilu艣 tam dniach.聽

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Patrz臋 na filmik to procent otwarcia jest bardzo du偶y, powinien by膰 ok 30%+- 10%.聽

Albo ta pompa mocno pcha zimne w niego, albo jest 藕le pod艂膮czony聽

Opublikowano (edytowane)

No jak jest zle podlaczony to tak jak m贸wisz pcha z zimnej posadzki wystudzona wod臋 prosto na mieszacz聽馃檪聽te偶 tak to rozumuje . daj mi pare dni Gonzo19, nied艂ugo si臋 dowiemy聽 - podziele sie spostrze偶eniami po przer贸bce aby inni co trafi im sie ten problem mogli si臋 czego艣 dowiedzie膰.
Og贸lnie dopytam o co艣 jeszcze. U mnie grzanie CWU jest z bufora zgodnie ze schematem z pierwszego posta, 艣rednio mi si臋 to widzi w lato, bo聽 musze grza膰 grza艂k膮 bojler 140L. Serwis kostrzewy podczas wczorjszej rozmowy powiedzia艂 偶e mo偶na to przerobi膰 aby w lato nie grza膰 pr膮dem CWU je艣li nie chc臋 i sterownik sobie poradzi zar贸wno w zimie jak i lato聽 po przer贸bce schemtu bo ma oba tryby kt贸re mo偶na przestawia膰 w menu (a g艂贸wnie o tryb pracy w zimie sie martwilem czy sterownik to ogarnie gdy to przerobie aby pomimo pe艂nego bufora sterownik odpali艂 piec gdy przyjdzie sygna艂聽 z CWU), ale serwis kostrzewy twierdzi 偶e sterownik bez problemu to ogarnie. Opcje jakie sobie wymy艣li艂em s膮 dwie i ju偶 kto艣 nawet o tym na forach wspomina艂 wi臋c pos艂u偶臋 si臋 zdj臋ciem.

2 OPCJE:
Albo odpinam bojer od bufora i pod艂膮czam bojler besporednio do zasilania przy piecu a powr贸t z CWU wpinam na samym powrocie jeszce za zaworem ATV i za pomp膮 kot艂ow膮. To jest opcja numer 1聽 i grzanie CWU w tej opcji聽 zar贸wno w trybie lato i zima jest grzane tylko i wy艂膮cznie bepo艣rednio z pieca, a opcja 2 to nie odcina膰 bojlera od bufora na sta艂e a jedynie聽 dorobi膰 do obecnego uk艂adu聽 pracy z buforem dodatkowe nitki zasilania i powrotu CWU z zaworami kulowymi i wpi膮膰 je jak przy opcji pierwszej i wtedy mog臋 sterowa膰 zaworami mi臋dzy zim膮 a latem: na tryb lato zawory bufor聽 - bojler聽 zamyka膰 i wy艂膮cza膰 granie bufora i otwiera膰 kr贸tki obieg aby grza膰 samo CWU , analogicznie w trybie zima zamyka膰 kr贸tki obieg, otwiera膰 obied bufor - bojler i grza膰 CWU聽 z bufora . R贸偶nica mi臋dzy opcj膮 1 a 2 jest taka 偶e w opcji 2 jest nadal mo偶liwo艣膰 grzania CWU z bufora je艣li by mi sie odwidzia艂o. to w sumie osttatnie zagadnienie z mojej strony. Co by艂o by lepsze ?:)

opcja 1.jpg

opcja 2.jpg

Edytowane przez klikuss
b艂臋dy ort.
Opublikowano (edytowane)

Opcja 1 b臋dzie ok. W tej drugiej to po艂膮czenie cwu z buforem jest zb臋dne.

Najprostsze jest najlepsze 馃檪

Ja na pocz膮tku mia艂em tak zrobione podobnie jak na schemacie 2, nie sprawdzi艂o si臋, teraz mam jak na schemacie 1. W sterowniku(mam inny) mam ustawiony priorytet cwu, polega to na tym 偶e sterownik wy艂膮cza wszystkie pompy, si艂owniki na zaworach 3D ustawia na 0 i pracuje tylko grzanie cwu. Jak nagrzeje cwu to wy艂膮cza pomp臋 cwu i聽 w艂膮cza pozosta艂e pompy oraz steruje zaworami 3D. W trybie lato, jedynie co to zakr臋cam zaw贸r przy buforze na g贸rze (uniemo偶liwiam grzanie grawitacyjne bufora)

Poczyta艂em o Twoim kotle. Masz sterownik Pluma ecoMax 860P. Prawie taki sam jak ja(mam kolorowy ekran). Tam mo偶esz wszystko ustawi膰 jak tylko chcesz.

Zbiornik cwu masz pionowy czy poziomy?

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Gonzo19 napisa艂(a):

Opcja 1 b臋dzie ok. W tej drugiej to po艂膮czenie cwu z buforem jest zb臋dne.

Najprostsze jest najlepsze 馃檪

Ja na pocz膮tku mia艂em tak zrobione podobnie jak na schemacie 2, nie sprawdzi艂o si臋, teraz mam jak na schemacie 1. W sterowniku(mam inny) mam ustawiony priorytet cwu, polega to na tym 偶e sterownik wy艂膮cza wszystkie pompy, si艂owniki na zaworach 3D ustawia na 0 i pracuje tylko grzanie cwu. Jak nagrzeje cwu to wy艂膮cza pomp臋 cwu i聽 w艂膮cza pozosta艂e pompy oraz steruje zaworami 3D. W trybie lato, jedynie co to zakr臋cam zaw贸r przy buforze na g贸rze (uniemo偶liwiam grzanie grawitacyjne bufora)

Poczyta艂em o Twoim kotle. Masz sterownik Pluma ecoMax 860P. Prawie taki sam jak ja(mam kolorowy ekran). Tam mo偶esz wszystko ustawi膰 jak tylko chcesz.

Zbiornik cwu masz pionowy czy poziomy?

DOKLADNIE, TAKI MAM 馃檪聽ogolnie piec i sterownik sa spoko, duzo funkcji wzgl臋dem np ferroli ktorego kupi艂 s膮siad, tylko instalatora mia艂em do d.... 馃檪聽w zesz艂a zime spali艂em nieca艂e 2t pelletu fabich premium (sezon zimowy) wiec dla mnie to bardzo akeptowalny wynik.聽Ok dzieki zatem聽 za kolejna sugestie, p贸jde聽 w opcje nr 1. A jak wyglada w takim wypadku zabezpieczenie powrotu kot艂a w lato聽 przy grzaniu samego CWU ? bo tu zaw贸r ATV jest pomini臋ty w takim uk艂adzie.
Gonzo19, mega du偶o pomog艂e艣, du偶o si臋 dowiedzia艂em.

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano
18 minut temu, klikuss napisa艂(a):

A jak wyglada w takim wypadku zabezpieczenie powrotu kot艂a w lato聽 przy grzaniu samego CWU ?

Przep艂yw wody przez w臋偶ownice w zbiorniku cwu jest na tyle du偶y, 偶e powr贸t b臋dzie odpowiednio ciep艂y.

Ustaw sobie priorytet cwu, wtedy pompy si臋 wy艂膮cz膮 opr贸cz tej od cwu i sam sprawd藕 jak ciep艂y jest powr贸t.

Na powrocie powiniene艣 mie膰 temperatur臋 ni偶sza o kilka stopni wzgl臋dem temperatury wody na zasilaniu w臋偶ownicy.

Do jakiej temperatury grzejesz cwu?聽

Zbiornik pion czy poziom?

Opublikowano (edytowane)

zbiornik poziomy 140 L . do tej pory bufor聽 kt贸ry ma zadan膮 60" zasila艂 CWU聽 do 50" mi臋dzy 16 a 21聽 (k膮piele w rodzinie, wieczorne mycie naczy艅 itp) a za dnia utrzymywa艂em聽 42" bo za dnia nie mamy takiego du偶ego zu偶ycia,聽 w tym sterowniku da si臋 zaprogramowac harmonogram obni偶e艅 i dostosowac do swojego trybu zycia czego np m贸j s膮siad w ferroli nie ma. Histereza cwu 5" i nam to starcza.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Skoro masz zbiornik poziomy, to w Twoim przypadku nie mam poj臋cia jaki by艂by najodpowiedniejszy spos贸b jego pod艂膮czenia. Wydaje mi si臋 偶e opcja 1 raczej b臋dzie najmniej odpowiednia.

Ja mam pionowy i spos贸b jego pracy jest inny od poziomego.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.