rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 10:27 #1 Opublikowano Poniedziałek o 10:27 Dzień dobry, Mam problem z zaworem mieszającym arv afriso 12 ksv. Opis instalacji. Kominek z płaszczem wodnym układzie otwartym, pompa obiegowa do wymiennika płaszczowego za wymiennikiem płaszczowym pompa ładująca ciepło z wymiennika do bufora 140 l. Z bufora zawór art mieszający afriso 12 ksv. I dalej pompy obiegowe podłogówki jedna na rozdzielacz na parterze druga na rozdzielacz na piętrze obie ibo 25/60. Problem polega na przepływie na rotometrach w zależności od ustawienia zaworu mieszającego. Gdy zawór jest na 0 czyli zamknięty jest dopływ wody z bufora a cały przepływ idzie z powrotu wszystkie rotametry pokazują przepływ ok. 2 l/min. Gdy zacznę pokrętłem zaworu dopuszczać ciepłą wodę z bufora a tym samym zmniejszać mieszanie z powrotu przepływy spadają. Gdy zawór ustawie na grzanie tylko z bufora (pozycja 10 na zaworze) przepływy wynoszą na rotometrach ok 0,5 l/min. Wszystkie filtry wyczyszczone. Zawór czysty (wcześniej był termostatyczny z kvs 4,2 i to samo się działo dlatego zmieniłem na zwykły ręczny większy kvs). Wyłączałem pompę zasilająca bufor od strony kominka żeby wyeliminować ewentualnych jej wpływ ale nic to nie dało. Czy to kwestia zaworu, czy instalacja ma lżej bez bufora, czy zmienia się punkt pracy pomp obiegowych z buforem i bez. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc? Prostu ręce opadają. Dodam że wykonawca instalacji trochę spartolił robotę bo do rozdzielacza na piętrze dał pex 33 ale łączył zagięcia na kształtki. Naliczyłem 4 kształtki na zasilaniu i 4 na powrocie. Dlatego dałem dwie pompy obiegowe bo jedna na dwa rozdzielacze nie dawała rady z przepływani. Czy ktoś byłby mi w stanie pomóc? Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 10:51 #2 Opublikowano Poniedziałek o 10:51 (edytowane) Zrób rysunek tej instalacji, bez tego ciężko zrozumieć co jest co. Podaj też ile pętli jest w każdym z rozdzielaczy. Edytowane Poniedziałek o 11:02 przez sambor Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 11:21 Autor #3 Opublikowano Poniedziałek o 11:21 Rysunek odręczny. Na każdym rozdzielaczu po 8 pętli. Pętle po ok. 80 metrów. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano Poniedziałek o 13:52 #4 Opublikowano Poniedziałek o 13:52 (edytowane) Źle usytuowana pompa w obiegu pierwotnym WP,ma być na zasilaniu Za duży Kvs zaworu mieszającego.Zbyteczna druga pompa na OP Edytowane Poniedziałek o 14:09 przez Uzytkownik2 Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 14:09 Autor #5 Opublikowano Poniedziałek o 14:09 Pompy obiegowe od komi ka do bufora nie mają znaczenia. Wyłączyłem jest i odciąłem bufor fizycznie zaworami tak aby część zasilająca bufor nie wpływała na pracę dalszej instalacji. Nic to nie dało. Kvs nie może być za mały. Wcześniej wszystko pracowało na zaworze mieszającym termostatycznym z ksv 4,2. Było to samo. Słabe przepływy w momencie dopuszczania wody z bufora. Myślałem że to ten zawór jest za mały i wstawiłem większy. Za duży zawór nie przeszkadza. Gożej byłoby gdyby był za mały. Pompa OP jest potrzebna bo na jednej rozdzielacz na piętrze miał za małe przepływy Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 15:05 #6 Opublikowano Poniedziałek o 15:05 Dobrze ten 3-D założyłeś? Najprawdopodobniej są pętle albo sporo po ponad 100, albo są zapowietrzone. Za duży 3-D to może nie problem przy przepływie, ale problem przy mieszaniu do zadanej temp wody. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 15:26 Autor #7 Opublikowano Poniedziałek o 15:26 Zawór dobrze zamontowany. Sprawdzałem. Pętle przelewane wodą tyle wiader poszło że szkoda gadać. Pętle mają ok. 80 metrów. Parę metrów w jedną lub drugą stronę. Jak rozwiąże problem to zmienię na odpowiedni zawór taki żeby można było dokładnie sterować temperaturą. Kupiony celowo dużo za duży bo myślałem że wcześniej zamontowany termostatyczny z kvs 4,2 był za mały. Znajomy hydraulik mówił mi że może to być związane ze zmianą punktu pracy pomp obiegowych. Otwarcie zasilania z bufora tak jakby zwiększa opory na całej instalacji. Pompy obiegowe muszą dodatkowo wyssać wodę z bufora. A przy zakręconym zasilaniu z bufora układ ma lżej. Nie za bardzo to przyjmuje bo pomimo przewężeń na pexie zasilającym rozdzielacz na piętrze mam 2 pompy obiegowe o dość dużej mocy, pewnie mogących zasilić dwie takie instalacje. Zapomniałem dorysować zawory zwrotne. Zamontowane są za zaworem 3d i za każdą pompą obiegową. Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 15:48 #8 Opublikowano Poniedziałek o 15:48 Nie masz pomylonego zasilania z powrotem na rozdzielaczach? Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 15:55 Autor #9 Opublikowano Poniedziałek o 15:55 Nie. Jak jeden rozdzielacz zakręce to drugi działa i na odwrót. Poza tym na zaworze 3d przy zamkniętym zasilaniu z bufora wszystko też działa Poza tym widać to na kamerze termowizyjnej. Tam gdzie jest zasilanie to grzeje wolniej a tam gdzie powrót jest chłodniej Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 16:09 #10 Opublikowano Poniedziałek o 16:09 To musi być gdzieś rura przytkana. To górne wyjście z bufora ma ją średnicę? Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 16:15 Autor #11 Opublikowano Poniedziałek o 16:15 Wszystko dn 25. Na wyjściu z bufora zamontowany jest filtr skośny co jakiś czas pojawia się w nim pakuła . Poza tym gdy jest uruchomiony jeden rozdzielacz to on działa prawidłowo. Gdyby było zatkane to on też by nie działał (rotometry by stały a wskazują maksymalny przepływ). Wszystkich z którymi rozmawiałem rozkładają ręce. A wyjscie z bufora jest 5/4. Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 16:24 #12 Opublikowano Poniedziałek o 16:24 To może pompy sobie wodę podbierają - daj je na jak najniższy bieg. Sprzęgło czy bufor są traktowane w hydraulice jak zwarcie w elektryce, jak coś co praktycznie nie stawia oporów przepływu. Opory mogą stawiać rury i armatura na nich. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 16:31 Autor #13 Opublikowano Poniedziałek o 16:31 Wtedy wszystko stoi. Obecnie pompa na rozdzielacz na piętrze pracuje na 45 w (3 stopień) a druga na parterze na 33W. Tak jest to ustawione gdy otwieram zasilanie z bufora. Przy zamkniętym zasilaniu z bufora pompy pracują na niższych obrotach. Oczywiście nie wykluczam że pompy mogą sobie podbierać (na górny rozdzielacz jest zasilanie z pex 33 z kolankami zaprasowanymi, a dolny rozdzielacz zasilany jest bezpośrednio rurą stalową 1 cal) ale nie zmienia to faktu że podbierałyby również przy odcięciu zasilania z bufora, a wtedy wszystko działa. Rotametry pokazują przepływy ok 1,5 - 2,0. Tak na marginesie, jak zrobić żeby pompy nie podbierały sobie wody) Na górze trochę mniej bo są większe opory ale przy wyregulowaniu rotametry na dole( zdławieniu ich na górze też fajnie działa) Cytuj
nightwatch Opublikowano Poniedziałek o 16:36 #14 Opublikowano Poniedziałek o 16:36 Tak na oko to będą sobie podbierać jeśli nie ma wystarczającego przepływu na zasilaniu. A tam nie ma przepływu gdy go coś dławi. Myślę że Sambor słusznie podejrzewa ten zawór 3d, bufor to tylko baniak z wodą i tam nie ma żadnego dławienia. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 16:42 Autor #15 Opublikowano Poniedziałek o 16:42 Zawór 3d jest nowy. Sam go sprawdzałem. Sprawdzał kolega hydraulik jak montował. Pięć razy go oglądaliśmy zanim zamontowaliśmy. Ma ksv 12. Wcześniej był termostatyczny ksv 4,2 i dawał identyczne objawy. Jak dobierał wodę z bufora to spadały przepływy. Jak nie dobierał a cały powrót szedł przez zawór to działało. Nie może być tak że w jednej pozycji zawór 3d ma przepływ a w innej go nie ma. Przepływ przez zawór 3d jest zawsze taki sam. Zmieniają się tylko kierunki z których napływa woda Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 16:44 #16 Opublikowano Poniedziałek o 16:44 Ja bym to porozkręcał i nawet przetkał te rury prętem lub czymś podobnym np rurką elektryczną aby sprawdzić ich drożność. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 16:46 Autor #17 Opublikowano Poniedziałek o 16:46 Zwieradło jest w dobrej pozycji. Albo zamyka zasilanie (pozycja 0) albo zamyka powrót (pozycja 10) a winnych pozycjach trochę tego trochę tego Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 16:46 #18 Opublikowano Poniedziałek o 16:46 A na drugim biegu ? Zawór zwrotny za zaw 3-D jest na zasilaniu czy na powrocie? Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 16:49 Autor #19 Opublikowano Poniedziałek o 16:49 Instalacja jest nowa. Zmontowana tydzień temu. Czy mogę zrobić tak, że wymontuje zawór 3d i puszcze wodę pod ciśnieniem z bufora? Wcześniej wyciągnę siatkę z filtra 3 minuty temu, sambor napisał(a): A na drugim biegu ? Zawór zwrotny za zaw 3-D jest na zasilaniu czy na powrocie? Co oznacza na drugim biegu? Zawór zwrotny jest na zasilaniu Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 16:58 #20 Opublikowano Poniedziałek o 16:58 Faktycznie puszczenie wprost z bufora pozwoli określić gdzie jest błąd, ponadto ten ZZ za zaw 3-D do wywalenia, on powinien być na powrocie między buforem a 3-D. Sprawdzaj po kolei pracę na każdym biegu pompy. I odpowietrznik to usunięcia - powinien być za pompą, a nie przed nią. Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 17:03 Autor #21 Opublikowano Poniedziałek o 17:03 Zaraz pojadę na budowę i sprawdzę odcinek od bufora do zaworu na zasilaniu i od zaworu do bufora na powrocie. Mam też ZZ na powrocie pomiędzy zaworem 3d i buforem. ZZ za mieszaczem nie powinien być przyczyną. Jak byłoby z nim coś nie tak to problem istniałby również gdy puszczam wszystko przez powrót (odcinam zasilanie przez bufor) Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 17:06 #22 Opublikowano Poniedziałek o 17:06 2 minuty temu, rosiu-1986 napisał(a): ZZ za mieszaczem nie powinien być przyczyną. Ale on tam nie jest potrzebny, ponadto między zaw 3-D a ZZ może się zbierać powietrze zaciąganie przez odpowietrznik. Sprawdź kierunki pracy na ZZ, a może się któryś ZZ przyciął Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 17:15 Autor #23 Opublikowano Poniedziałek o 17:15 Ten odpowietrznik jest do odpowietrzenia bufora. Czy żeby sprawdzić czy on jest przyczyną wystarczy że go zakręcę (czy ewentualnie zakleić go taśmą). Odpowietrznik jest automatyczny Cytuj
sambor Opublikowano Poniedziałek o 17:26 #24 Opublikowano Poniedziałek o 17:26 Odpowietrzenie bufora robi się inaczej- pułapka na powietrze- jak poniżej Cytuj
rosiu-1986 Opublikowano Poniedziałek o 20:03 Autor #25 Opublikowano Poniedziałek o 20:03 Porozkręcałem instalacje. Sprawdziłem drożna jest. Wypłykałem zasilanie do 3d. Nic to nie dało dalej przy zamknięciu zasilania z bufora na dole I górze rotametry wskazują 1,5 do 2. Jak tylko dopuszczę bufor na 20-30% to przepływy spadają. Nie wiem co dalej. Nawet pompy odkręciłem posparawdzałem ZZ. Wszystko działa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi